OL 2024: Se de vigtigste discipliner ved OL i Paris her

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

OL 2024: Se de vigtigste discipliner ved OL i Paris her

Opdateret
OL 2024: Se de vigtigste discipliner ved OL i Paris her
OL 2024: Se de vigtigste discipliner ved OL i Paris herProfimedia
OL 2024 - Her er nogle af nøgledisciplinerne

Atletik

Atletik hører blandt de klassiske olympiske discipliner, og appelsinen i turbanen er 100 m sprint, som er et af de allerstørste tilløbsstykker. Løb har været med ved de olympiske lege, og der er fuldt hus på det olympiske stadion når finalen afholdes.

Ved seneste OL var det italieneren Marcell Jacobs der vandt det prestigefyldte løb, da han med tiden 9:80 minutter, satte europæisk rekord i Tokyo i 2021.

100 meter sprint har tidligere været domineret af legender som amerikanske Carl Lewes og fænomenet Usain Bolt fra Jamaica. Sidstnævnte vandt tre olympiske guldmedaljer i træk, inden legene i Tokyo.

 Ved OL i Tokyo var Danmark repræsenteret på distancen af Kojo Musah, der ikke kom videre fra sit indledende heat, med en tid på 10:20 minutter.

Badminton

Badminton har været på det olympiske program siden 1992, og Danmark har hentet medaljer ved alle lege, på nær i 2008 i Beijing.

Poul-Erik Høyer Larsen og Viktor Axelsen har vundet guld i herresingle, mens det er blevet til sølv i både damesingle og herredouble. Axelsen kommer til Paris som regerende olympisk mester. Igen i Paris vil der være store forventninger til at de danske spillere tager medaljer med hjem. 

De største forventninger hviler på Viktor Axelsen og Anders Antonsen i herresingle, mens den succesfulde herredouble Kim Astrup og Anders Skaarup er det bedste bud på den første danske guldmedalje i herredouble.

Turneringen indledes med et gruppespil, og efterfølgende knockout-kampe.

Fodbold

Fodboldturneringen er blevet en gradvist større begivenhed, efterhånden som turneringen er blevet 

åben for de absolutte verdensstjerner. Dermed ikke sagt at OL kan sidestilles med VM-trupper, da der er tale om tre spillere på hvert hold der må være over 23 år.

Danmark er ikke kvalificeret til OL i 2024, men har tidligere vundet både sølv og bronze. I den  danske fodboldfolklore står Henry Froms straffesparksredning efter at have sat sit tyggegummi på stolpen i semifinalen i 1960 højt oppe på listen.

Brasilien er regerende olympiske mestre hos herrerne, mens Canada tog guldet hjem hos kvinderne, efter en sejr på straffespark over Sverige. Fodboldturneringen afvikles efter det klassiske system med et gruppespil og efterfælgende  kvalifikation til vind-eller-forsvind kampe.

Håndbold

I danske perspektiv kommer der til at være et stort fokus på den olympiske håndboldturnering. Både herrerne og kvinder kan tillade sig at have ambitioner om at tage en guldmedalje med hjem.

De danske håndboldherrer er kvalificeret som regerende verdensmestre, mens kvinderne er med for første gang siden 2012.

Kvinderne har tre gange i træk vundet guld. Ved legene i 1996, 2000 og 2004 endte kvinder øverst på sejrsskamlen, mens Gudmundur Gudmundsson førte herrerne til guld i 2016, efter en hæsblæsende finalesejr på 28-26 over Frankrig.

Danmark vil dog skulle afvise lande som Norge, Sverige og Frankrig både på herre- og kvindesiden, mens Sydkorea også tidligere har haft stolte olympiske traditioner.

Cykling

Cykling til OL afvikles både på landevejene samt på velodromen, og begge steder kan Danmark tillade sig at drømme stort.

På banen er det danske 4000 holdforfølgelses løb i absolut verdensklasse, hvilket en sølvmedalje ved seneste OL også bevidner. De flotte resultater er ikke aftaget siden legene i Tokyo, og det danske hold stiller op i Paris som forsvarende verdensmestre i disciplinen. 

På landevejen vil det den danske delegation også være i fokus, hvor specielt Mads Pedersen vil gøre sit ypperste for at række ud efter OL-medaljer, og måske endda overgå Jakob Fuglsangs sølvmedalje fra legene i Rio i 2016.

Den 243 km. lange rute rundt om Paris, minder med sin profil om forårsklassikerne hvor Mads Pedersen har vist fornem styrke.

Sejlsport

Siden Paul Elvstrøm og Jesper Bank hentede flere olympiske guldmedaljer til Danmark, har en af de store medaljetagere været Anne-Marie Rindom i ILCA-6, der tidligere hed Laser Radial. Den erfarne danske sejler er regerende olympisk mester, og ved VM i Argentina i januar 2024, stod Rindom også øverst på medaljeskamlen.

Rindoms endelige deltagelse er ikke bekræftet, da hun til EM i slutningen af februar, skal dyste med Anna Munch om at blive Danmarks deltager i ILCA-6. Danmark er sikret en deltager ved legene i Tokyo, og medmindre, at Rindom ender langt bag konkurrenten, er det hende der får pladsen.

Kano og kajak

Også kajakroeren Emma Aastrand Jørgensen på 500 meteren har hentet medaljer, hvor hun ved de sidste to olympiske lege har vundet medaljer.

I Rio i 2016 blev det til en sølvmedalje på 500 meter distancen. Ved legene i Tokyo vandt hun også bronze i 200 meter, og med en flot præstation ved det seneste VM sikrede Aastrand sig muligheden for at forsvare eller forbedre bronzemedaljerne.

Den danske medaljetager er også sikret det ene sæde i toerkajakken, men det er i de individuelle discipliner der er er størst konkurrence.