Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Historisk guldsprinter vender hjem til heltemodtagelse: Præsident danser af glæde

Letsile Tebogo blev tiljublet af tusindvis af fans på Botswanas nationalstadion, da sprinteren tirsdag vendte hjem efter OL i Paris.
Letsile Tebogo blev tiljublet af tusindvis af fans på Botswanas nationalstadion, da sprinteren tirsdag vendte hjem efter OL i Paris.Monirul Bhuiyan/AFP
Botswana gav tirsdag en stjernespækket og overdådig velkomst til sin stjernesprinter Letsile Tebogo, som opnåede en hidtil uset bedrift ved at vinde olympisk guld på 200 meter i Paris.

Den 21-årige ankom til Gaborone lufthavn midt på dagen og blev mødt af skarer af fans klædt i himmelblå og sorte T-shirts, farverne på landets flag, og af traditionelle dansegrupper, rapporterer journalister fra AFP.

Hele familier, fra børn til bedsteforældre, deltog i den store kollektive modtagelse, hvor de mange unge var de mest højlydte i deres sang og jubel for det nationale sportsidol, som blev kørt til National Stadium i Gaborone for at fortsætte festlighederne.

Botswanas regering erklærede en halv dags helligdag tirsdag for at give befolkningen mulighed for at fejre og byde velkommen til "Botswanas sensation," som ud over sin olympiske guldmedalje på 200 meter vandt en sølvmedalje i 4x400 meter stafet.

De to medaljer bragte Botswanas samlede medaljeantal ved OL op på fire.

Præsident Mokgweetsi Masisi, iført blå jakke og slips, udførte sågar et par dansetrin under en paraply, som en assistent holdt for at beskytte ham mod solen.

Tebogo, iført solbriller og lyseblå hættetrøje, fik overrakt en buket blomster ved ankomsten og var også begejstret for modtagelsen.

Botswana, som har en befolkning på 2,3 millioner, vandt sin første OL-medalje i London i 2012 med Nijel Amos' sølv på 800 meter. Dets 4x400 m stafethold for mænd vandt ligeledes bronze i Tokyo i 2021.

Letsile Tebogo blev den første afrikanske atlet, der vandt 200 meter ved OL, da han afsluttede den halve omgang på 19 sekunder og 46 hundrededele, en ny afrikansk rekord, 27 hundrededele af et sekund fra jamaicanske Usain Bolts verdensrekord på 19.19. Han fik selskab på podiet af to amerikanere, Kenny Bednarek og Noah Lyles.

Tebogo havde ikke været i det bedste humør, da han havde været dybt berørt af sin mors død et par måneder tidligere. Hans konkurrencesko bar hendes fødselsdato som en hyldest.

"Jeg bærer hende med mig i hvert eneste skridt på banen, det giver mig stor motivation," forklarede han.