Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Bokseforbund puster til ilden i kontroversiel debat: Kalder omdiskuterede boksere mænd

Imane Khelif, til venstre, har været genstand for stor debat ved årets OL.
Imane Khelif, til venstre, har været genstand for stor debat ved årets OL.AFP
Det Internationale Bokseforbund (IBA) hævdede mandag på en kaotisk pressekonference, at test af to boksere, der er centrum for en kønskontrovers ved OL i Paris, viser, at de "er mænd."

IBA har tidligere sagt, at de har diskvalificeret Imane Khelif fra Algeriet og Lin Yu-ting fra Taiwan fra verdensmesterskaberne i 2023, efter at bokserne ikke klarede kønstesten, men uden at specificere, hvad testen gik ud på.

Boksningen i den franske hovedstad styres af Den Internationale Olympiske Komité på grund af finansielle, ledelsesmæssige og etiske bekymringer hos IBA.

IOC gav de to boksere lov til at kæmpe, og begge er i semifinalen og derfor garanteret en medalje.

De to organisationer har ligget i åben strid.

Taiwans Lin Yu-ting erklæres sejrrig af Puerto Ricos dommer Emanuel Ferreira efter sin kamp mod Usbekistans Sitora Turdibekova.
Taiwans Lin Yu-ting erklæres sejrrig af Puerto Ricos dommer Emanuel Ferreira efter sin kamp mod Usbekistans Sitora Turdibekova.AFP

En IBA-pressekonference i Paris havde til formål at afklare, hvilke tests Khelif og Lin gennemgik sidste år, og hvad resultaterne viste.

IBA-embedsmænd, herunder den Kreml-tilknyttede russiske oligark Umar Kremlev, organisationens præsident, som var med på et eksternt videoopkald, kom med en række modstridende udtalelser til et rum fyldt med journalister.

Embedsmændene sagde, at de også var begrænset af lægelig tavshedspligt.

Det, der stod klart, var, at Ioannis Filippatos, tidligere formand for IBA's medicinske udvalg, fortæller, at der var fundet "abnormiteter" i blodprøverne i 2022.

De to boksere blev testet igen i 2023 for at bekræfte de første resultater, fortæller IBA-embedsmænd, og derefter blev de diskvalificeret.

"Det medicinske resultat, blodresultatet, ser ud til - og laboratoriet siger - at disse boksere er mænd," kommer det fra Filippatos.

"Problemet er, at vi har to blodprøver med en karyotype for mænd. Det er svaret fra laboratoriet."

En karyotype er ifølge National Human Genome Research Institute i USA en persons komplette sæt af kromosomer.

Det kan også være et laboratorieproduceret billede, der bruges til at lede efter abnormiteter i kromosomantal eller -struktur.

IOC-præsident Thomas Bach og højtstående embedsmænd fra Algeriet og Taiwan har ihærdigt forsvaret Khelif og Lin og sagt, at de er født og opvokset som kvinder og har pas, der siger det.

Det olympiske organ, som reelt har ekskluderet IBA fra den olympiske bevægelse, har beskyldt IBA for at træffe "en vilkårlig beslutning" om at diskvalificere duoen i 2023.

Khelif og Lin kæmpede også ved OL i Tokyo i 2021, men vandt ikke en medalje og konkurrerede uden kontroverser.