Dansk Davis Cup-kaptajn retter skarp kritik mod bold-forskelle, men har løsningen klar
En bold må veje mellem 56 gram og 59,4 gram ifølge det Internationale Tennis Forbund.
Men trods en forskel på blot 3,4 gram har forskellen i bolden givet anledning til massiv kritik fra en lang række af tennis-sportens allerstørste stjerner hen over efteråret, som mener at de omskiftelige bolde er årsagen til den markante stigning i skader blandt spillerne på herrernes ATP-Tour.
"Jeg har haft håndledsproblemer siden begyndelsen af US Open-serien (i efteråret) på grund af boldskift," skrev amerikaneren Taylor Fritz på ”X”. "Vi spillede med tre forskellige bolde på tre uger."
Også russeren Daniil Medvedev var meget markant i sin kritik, da spillerne besøgte turneringen i Beijing. "Så snart du har slået til dem et par gange, bliver de meget store. Det bliver (tunge, red.) som en grapefrugt. Vi spiller dybest set 30 slag per bold, fordi det næsten er umuligt at slå et vinderslag".
Frederik Løchte Nielsen har selv haft masser af skadesproblemer grundet boldenes forskellige hårdhed, og mener bestemt at kritikken er berettiget og bør tages seriøst af det Internale Tennis Forbund.
"Man burde tænke mere på spillerne fordi det er en voldsom belastning. Jeg tror en af de helt store problemer er, at underlagene er så langsomme. Det gør at duellerne bliver længere, og hvis du skal afgøre duellerne er du nødt til at slå hårdere til bolden end før og det sætter en voldsom belastning på arm-muskulaturen", siger Frederik Løchte Nielsen til Flashscore.dk
"Når man så dertil ligger at folk i dag spiller med polyester-strenge, som også kan være lidt voldsomme for armen, så ender du med en skidt kombination."
For den danske Davis Cup træner er løsningen på problemet forholdsvis simpel, men den er afhængig af, at boldfabrikanterne stiller sig åbne over for potentielle løsnings-modeller:
"Problemet er, at turneringerne har kontrakter med forskellige firmaer og det bremser en mulig løsning på problemet. Det, de burde gøre, er at få lavet boldene det samme sted, og så få sat forskellig logo på."
"Det er der jo ikke nogen udefra, der ville kunne se. Firmaerne vil jo stadigvæk være i stand til at sælge deres egen bold. I forvejen er det ikke den samme bold, de sælger til almindelige mennesker fordi der er en speciel kvalitet til turneringsboldene."
Frederik Løchte anerkender dog udfordringerne for forbundet i relation til en mulig løsning på bold-forskellene, og han er heller ikke sikker på, at sagen bliver løst inden for den umiddelbare fremtid. Dertil er sagen for knudret trods den voldsomme kritik.
"Jeg tror at ATP er lydhør over for kritikken, men de er bundet af de kontrakter, de har med de forskellige bold-leverandører. Det er ikke altid nemt at lave om på eftersom sponsorerne gerne vil have valuta for deres investeringer."
"Men jeg tror at kritikken og mængden af skader kan blive så voldsom, så ATP er nødt til at reagere for dårlige omtale er ikke god for tennis-sporten, så jeg tror man er åben over for løsninger, men det er en svær situation", slutter Fredrik Løchte Nielsen.