Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Dansk hækkeløbsstjerne skyder OL-jagten i gang med VM: Håber på en semifinale

Mette Graversgaard har de seneste år forbedret sine tider på de 100 meter hæk betragteligt. Nu drømmer hun om OL.
Mette Graversgaard har de seneste år forbedret sine tider på de 100 meter hæk betragteligt. Nu drømmer hun om OL.Profimedia
Blandt de danske deltagere ved årets atletik-VM er 27-årige Mette Graversgaard. Den danske hækkeløbsstjerne har haft en frustrerende udendørssæson ovenpå en fænomenalt flot inde-sæson, men nu håber Aarhus 1900-atleten, at hun igen kan finde et konsistent højt niveau, der kan være med til at sikre hende en billet til OL. Det fortæller hækkeløberen i et interview med Flashscore.

Når årets verdensmesterskaber i atletik skydes i gang lørdag i den ungarske hovedstad, Budapest, bliver deltagelse fra flere danske atleter end siden VM i Göteborg i 1995, ni kvinder, to mænd, i alt 11 stærke, danske atleter. 

Blandt dem er den yngste danske atlet ved et VM eller et OL nogensinde i form af den 18-årige 1500 meter-løber Sofia Thøgersen, mens også rekordspiseren Annemarie Nissen, der har fået et kæmpestort gennembrud på 800 meter i løbet af det seneste år, rejser med til den ungarske hovedstad. 

Andre store navne er fraværende, såsom sprintstjernerne Ida Karstoft og Kojo Musah, men til gengæld bliver Dannebrog godt repræsenteret på kvindernes 100 meter hæk, hvor 27-årige Mette Graversgaard er med. 

Og for den danske mester på favoritdistancen, de føromtalte 100 meter hæk, et danmarksmesterskab Graversgaard har vundet intet mindre end otte gange, bliver årets VM et vigtigt et af slagsen, for det markerer nemlig begyndelsen på danskerens OL-jagt. 

Ikke i aktion i hele juli

Således har sæsonen været en blandet pose bolsjer for 27-årige Mette Graversgaard, der ellers vandt guld på både 100 meter og 100 meter hæk ved årets danske mesterskaber i slutningen af juni, men frem til starten af august, var det faktisk også nærmest Graversgaards seneste konkurrence. 

”Jeg fik et lille set back i juli, hvor jeg fik en forstrækning i baglåret, så jeg har faktisk slet ikke konkurreret i løbet af hele juli måned,” kommer det fra Graversgaard til Flashscore. 

Alligevel er den hurtige vestjyde, der er bosat i Aarhus, fortrøstningsfuld, for i løbet af sæsonen har hun set tegn på, at det potentielt kan blive til rigtig flotte tider på de 100 meter hæk – men det har samtidig også været en blandet sæson for danskeren. 

”Den startede sindssygt godt ud med at løbe dansk rekord i første løb, men derfra så er det ligesom om, at det er gået lidt op og ned. Det er ikke fordi, min form ikke har været der, for jeg har løbet hurtigt nok på flad 200 meter og 100 meter uden hække,” fortæller Graversgaard om sin sæson hidtil.

”Det har bare været lidt som om, at det har været teknisk ustabilt, hvis man kan sige det sådan. At løbene har været meget rodet over hækkene. Så har jeg ramt hækkene og den slags, ja … bare noget teknisk rod!”

Et dårligt mønster 

Rutsjebaneturen i årets udendørssæson kommer ellers ovenpå en forrygende vinter, hvor Graversgaard indendørs på de 60 meter hæk slog sin egen danske rekord igen og igen. 

Fra en dansk rekord på 8,02, sat i 2022, fik Graversgaard barberet hele 10 hundrededele af et sekund væk, da hun hele fem gange i februar og marts satte dansk rekord på distancen, kulminerende med et løb på 7,92 i Istanbul i starten af marts, og som bekendt åbnede udendørssæsonen da også med en dansk rekord. 

”Jeg har jo egentlig haft nogle fine løb der i 12,90'erne, men det er bare som om, at der bare lige har været noget rod. Ja, jeg ved egentlig ikke hvorfor, der er ikke rigtig nogen forklaring på det. Det er bare som om, at jeg ikke lige har kunne få det teknisk til at spille i år.” 

Mette Graversgaard, til venstre, har 19 DM-guldmedaljer på CV'et, 13 af dem udendørs og de resterende seks indendørs.
Mette Graversgaard, til venstre, har 19 DM-guldmedaljer på CV'et, 13 af dem udendørs og de resterende seks indendørs.Profimedia

”Og så tror jeg jo også bare, at jeg har sat forventningerne højt op efter den inde-sæson, jeg havde, så det har nok været lidt et mentalt slag, når det så ikke lige har kørt teknisk, sådan som man gerne ville have det. Jeg har nok været lidt frustreret,” fortæller Graversgaard til Flashscore. 

Senest blev det i starten af august til en tid på 13,06 i schweiziske Bern, et pænt stykke fra Graversgaards danske rekord fra slutningen af maj, hvor hækkeløberen løb 12,83 i italienske Savona. Selvom stævnet i Bern altså faldt ovenpå en hel måned uden konkurrence, så var det måske ikke den eneste årsag til, at teknikken ikke sad helt i skabet. 

”Det er bare sådan, at frustrationen bygger sig op, for det føles lidt som om, at jeg har fået tilegnet mig et eller andet dårligt mønster på hækkene, som min krop bare på en måde har adopteret, som jeg bare synes er svært at komme ud af. Når man så bliver ved med at løbe i det samme mønster igen og igen, så bygger frustrationen sig bare så meget op, at man virkelig bliver sur,” lyder det fra den 27-årige hækkeløbet. 

Sigter efter semifinalen

Trods teknisk rod og en skadespause i juli kender Graversgaard dog sig selv, begrænsninger såvel som styrker og potentiale. Hun ved, at hun har topfarten og formen, og nu skal det tekniske ”bare” kittes sammen. 

Kittet sammen bliver det forhåbentlig i dagene op til verdensmesterskabernes begyndelse, hvor Graversgaard træner i Slovakiet, og ambitionerne har ikke lidt noget knæk trods den frustrerende sæson, men samtidig er hækkeløberen bevidst om det høje niveau. 

”Niveauet på hækken har aldrig været højere, end det er lige nu. Altså, det er sindssygt. Sidste år stak det allerede af med tiderne på hækken, hvor det nærmest krævede to tiendedele hurtigere, som er ret meget på 100 meter hæk, for at komme i en finale, end det plejer at gøre,” pointerer Graversgaard til Flashscore. 

Og målet? Foruden at gøre sit ypperste, så håber Graversgaard helt specifikt at nå videre fra de indledende heats. 

”Jeg håber på, at jeg har det, der skal til for at kunne avancere til en semifinale. Jeg ville nok blive lidt skuffet, hvis jeg ikke kunne komme med i den,” kommer det fra Aarhus 1900-atleten. 

Konsistente præstationer kan give OL-billet

Med en eventuel plads i en semifinale vil Graversgaard formentlig også være godt fra land i den jagt på en OL-billet, der nu kan sættes ind. Kvalifikationen til næste års olympiske lege i Paris åbnede 1. juli, og med sin lille skadespause har Graversgaard derfor ikke rigtigt nået, at samle point til ranglisten eller forsøge at gå efter det direkte krav endnu. 

Det direkte krav, lydende på 12,77, kan måske vise sig at være for stor en mundfuld for den ellers lynhurtige dansker, men skulle det hårde krav glippe, er der heldigvis andre veje til den franske hovedstad. 

”Hvis man ikke når det direkte krav, men du kan være stabil i 12,80'erne eller 12,90'erne og løbe det til de rigtige stævner, så kan du egentlig godt opnå en god position på rankingen, der så gør, at du kommer med alligevel,” pointerer Graversgaard. 

Og selvom hun naturligvis allerhelst bare rammer det direkte krav, så starter OL-jagten for 27-årige Mette Graversgaard altså først og fremmest med at ramme et konsistent niveau.