Dansk svømning har svært ved at fastholde mandlige svømmetalenter
Det har i årevis være de kvindelige svømmere, der har holdt den danske fane højt ved store internationale stævner som VM og OL. De danske kvinder har ved flere lejligheder skaffet store resultater til Danmark.
Kigger man dog i mændenes retning, så er det svært at finde en dansk mand ved de store stævner. Faktisk er der slet ikke nogen.
Men hvordan kan det være?
"Det frække svar er, at ingen har svømmet hurtigt nok," siger sportschef i Svøm Danmark Lars Robl med et lille smil og fortsætter:
"Det er et problem, og det skal vi løse."
Sidste år var Rasmus Nickelsen med til VM på langbane, men i år manglede han syv hundrededele af et sekund for at sikre sig en tur til Japan. Og de næste store talenter er endnu for unge.
Der er mange årsager til, at Danmark er svagt repræsenteret på herresiden.
Den største årsag er i sportschefens øjne, at mændene ikke har haft verdensstjerner at se op til, som de nuværende kvindelige profiler har haft med Pernille Blume,Lotte Friis, Rikke Møller Pedersen og Jeanette Ottesen.
"Jeg er sikker på, at det er et element, at pigerne har haft nogle rollemodeller over lang tid. Det at have rollemodeller tæt på i det daglige gør, at man trækker folk op i niveau. Det er en væsentlig del af det," siger Lars Robl.
Problemet i de seneste år har været, at nogle talentfulde mandlige svømmere har droppet karrieren tidligt. Lige nu er Lars Robls mest fornemme opgave derfor at holde svømmere som Jonas Gaur og Casper Puggaard til ilden.
De to talenter vandt hver især to guldmedaljer i henholdsvis brystsvømning og butterfly, da der tidligere på måneden var EM for juniorer.
"Det handler om, hvordan søren vi får fastholdt det niveau på herresiden i den svære transition, det er at gå fra junior til senior," siger Lars Robl.
Et redskab, som sportschefen hilser velkommen, er den nylige opfindelse, EM for U23-svømmere.
"Vi har gjort meget ud af at gøre U23-EM til noget andet end bare yderligere et stævne," siger Lars Robl og fortsætter:
"Vi har en workshop før og efter selve stævnet, og vi prøver at gøre elementerne i transitionen mere nærværende og håndterbare. Vi giver svømmerne nogle redskaber til at klare transitionen," siger han.
Det er desuden meget vigtigt for Lars Robl, at træningsmiljøerne ude i klubberne og på Det Nationale Træningscenter bliver markant mere attraktive, end de har været i de seneste år.
Lige nu arbejder en gruppe af landets bedste trænere sammen om at analysere, hvordan det skal lykkes. Den første delanalyse skal ligge klar 1. september.