Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

DBU vil ikke overtage EM trods usikkerhed om schweizisk bud: Vi står ikke klar i kulissen

Henrik Bauch
DBU-direktør efter usikkerhed om kvinde EM 2025: Vi har ikke støvet gamle planer af
DBU-direktør efter usikkerhed om kvinde EM 2025: Vi har ikke støvet gamle planer afProfimedia
Selv om de seneste dage har budt på usikkerhed om økonomien i det schweiziske bud i forbindelse med kvindernes EM i 2025, er DBU ikke klar til overtage turneringen fra schweizerne, fortæller administrerende direktør i DBU, Erik Brøgger, til Flashscore.dk.

Historien handler i al sin enkelthed om, at den schweiziske regering har skabt usikkerhed om hvor stor en støtte, der vil gå fra den schweiziske regering, og videre til de schweiziske værtsbyer. De første planer lød på 112 mio. kroner, men senere fik værtsbyerne besked på, at de kun ville få 30 mio. kroner. Trods usikkerheden omkring den økonomiske støtte fra det schweiziske parlament, har det ikke givet anledning til usikkerhed eller frygt hos DBU, for om schweizerne ville kunne løfte opgaven. 

"Nu har jeg selv boet i Schweiz, og det er ikke en nation der tager let på tingene. Når de først har påtaget sig et ansvar, så føler vi os ret komfortable ved, at de nok skal få stablet en rigtigt god slutrunde på benene. Det handler bare om at have is i maven, og vide sig sikker på, at det er kompetente mennesker der løser udfordringerne – og det har vi i DBU fuld tillid til", fortæller Erik Brøgger til Flashscore.dk

Skulle det gå helt galt for schweizerne og EM overdrages til et andet land, ville DBU dog ikke være klar til at overtage slutrunden.

"Vi er ikke i en situation hvor vi stod klar i kulissen, i det tilfælde at Schweiz kastede håndklædet i ringen. Vi har ikke støvet nogle planer af, og er heller ikke klar i startblokken. Jeg har talt med mine kollegaer i Schweiz, og pengene fra parlamentet har ikke været det eneste spor der har været arbejdet i", fortæller den administrerende direktør.

Torsdag lød beskeden fra stænderrådet, der er et af i alt to kamre i det schweiziske parlament, at værtsbyerne kan forvente at blive tildet det de oprindeligt var blevet stillet i udsigt. Beslutningen skal dog også vedtages i nationalrådet, der er det andet kammer. Den beslutning bliver truffet i dagene mellem d. 15-17 april.

"Umiddelbart peger det i den helt rigtige retning, selvom beslutningen i det schweiziske parlament ikke er endelig før til april", lyder det fra Erik Brøgger.

"For mig er det en ikke-historie. Da jeg første gang talte med min schweiziske kollega, blev jeg spurgt om ikke danske medier interesserede sig for vigtigere ting. Jeg anerkender, den er interessant fordi vi blev vraget til fordel for schweizernes bud, men det har ikke fyldt meget hos DBU".

"Det er ikke første gang i verdenshistorien at der er hick-ups i forbindelse med forberedelserne til en stor slutrunde. Planlægningen af en slutrunde er en kæmpe øvelse, og der vil altid være elementer, der ikke går, som man har planlagt. I Tyskland har det heller ikke været smooth sailing frem mod EM til sommer. Der er udfordringerne ikke nødvendigvis af økonomisk karakter, men der vil altid være udfordringer af den ene eller den anden slags", lyder vurderingen fra Brøgger.

Schweiz blev i 2023 tildelt værtskabet til kvindernes EM i 2025, efter en budproces der også indeholdt bud fra Polen, Frankrig og et fælles nordisk bud fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Efter først at have udskilt det franske og det polske bud, faldt stemmerne i UEFAs eksekutiv komité ud til schweizernes fordel. Schweiz endte med ni stemmer mod fire til det fælles nordiske bud.

"Vi var superskuffede sidste år i den nordiske kreds, da vi ikke vandt med vores bud. Når jeg går rundt i min organisation og ser folk blive mindet om det, så kan man jo se det gør ondt. Vi må dog også bare acceptere, at det var en demokratisk afstemning, hvor vi endte som nummer 2. Vi synes vi havde et godt bud, og var også af den opfattelse af andre folk mente, at det var Nordens tur", lyder vurderingen fra Erik Brøgger, der heller ikke ser at denne situation vil skabe grundlag for en revolution i forbindelse med afholdelse af fremtidige slutrunder, og hele budprocessen frem imod dem.

"Det tør jeg ikke sige noget om. Det er UEFA der fastsætter budprocedurerne. Efter hver eneste slutrunde bliver forløbet jo evalueret, og så kan det være der vil være nogle tilpasninger næste gang. Den næste EM-turnering for kvinder ligger i 2029, og der forventer jeg at proceduren begynder omkring årsskiftet, hvor vi sammen med Sverige som bekendt har vist interesse", fortæller Brøgger.

Danmark deltager i kvalifikationen til EM i 2025, og er kommet i kvalifikationsgruppe med verdensmestrene fra Spanien, foruden Belgien og Tjekkiet. De to bedste kvalificerer sig direkte til slutrunden, mens en dårligere placering betyder playoff-kampe.

Den første kamp for de danske kvinder er d. 5. april, hvor Tjekkiet er værter for første kvalifikationskamp. Fire dage senere tager Danmark imod Belgien.