Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FIFA åbner undersøgelse af Israel: Kan blive udelukket fra international fodbold

Opdateret
Israel kan blive udelukket fra international fodbold.
Israel kan blive udelukket fra international fodbold.FLAVIU BUBOI/NurPhotoNur/Photo via AFP
FIFA åbner fredag for en undersøgelse af, om Israel ud over at bryde menneskerettighederne også både gør sig skyldig i at diskriminere og skade palæstinensisk fodbold i forbindelse med krigshandlingerne i Gaza. Derudover betvivler man lovligheden i at Israel har seks fodboldklubber placeret på den palæstinensiske vestbred. Sagen kan ende med, at Israel bliver udelukket fra FIFAs turneringer.

Den palæstinensiske fodboldorganisation, PFA, ønsker, at FIFA drager konsekvenser af, hvad de kalder "et klart brud på FIFAs etiske regelsæt," skriver The Athletic fredag. 

Og det har FIFA altså valgt at lytte til, fremgår det af en pressemeddelelse fra FIFA selv. Allerede i maj, hvor FIFA afholdt kongres, anmodede PFAs præsident, Jibril Rajoub, om at FIFA skrider til handling og "holder sig på den rette side af historien.". 

Det gjaldt både i forhold til Israels generelle krigsførelse, såvel som at Israel har placeret seks fodboldklubber på den palæstinensiske vestbred, hvilket PFA anser som et klart brud på lovgivningen.

FIFA's disciplinærkomité får nu mandat til at indlede en undersøgelse af den påståede diskriminationsforseelse, som PFA har rejst.

"FIFA's Governance, Audit and Compliance Committee får til opgave at undersøge - og efterfølgende rådgive FIFA Council om - deltagelsen i israelske turneringer af israelske fodboldhold, der angiveligt er baseret på Palæstinas territorium," står der i bekendtgørelsen fra FIFA.

Rajoub har endvidere fortalt, at op mod 250 palæstinensiske atleter, heraf særligt mange fodboldspillere, er blevet dræbt under de israelske bombardementer af Gaza, såvel som at adskillige fodboldstadions er blevet jævnet med jorden.

Israel har afvist beskyldningerne, som de kalder "et forsøg på at skade israelsk fodbold".

Rajoub har omvendt, udover den aktuelle udelukkelse af russiske klubber og landshold, henvist til sanktionerne mod Sydafrika samt jugoslavisk fodbold under henholdsvis apartheid-styret samt den jugoslaviske borgerkrig som noget, der danner præcedens for at udelukke Israel fra al, international fodbold. Derudover har an antydet, at FIFA bevidst trækker tiden og udskyder beslutningen, som ifølge Rajoub burde være nem at træffe.

FIFA har anmodet om ekstern, juridisk hjælp til at undersøge sagen, der åbnes, mens Israel ser frem mod at skulle møde Frankrig og Italien i Nations League.

Organisationens præsident, Gianni Infantino, har tidligere vægret sig mod at indføre sanktioner mod Israel, men har nu udtalt at:

"Den igangværende vold i regionen bekræfter, at vi frem for alt har brug for fred, som det blev sagt på den 74. FIFA-kongres. Da vi fortsat er ekstremt chokerede over det, der sker, og vores tanker går til dem, der lider, opfordrer vi alle parter til at genoprette freden i regionen med øjeblikkelig virkning," siger Infantino.

Ifølge FIFAs regelsæt kan enhver form for diskrimination mod et land eller en gruppe af mennesker føre til eksklusion eller karantæne fra det internationale fodboldforbund.