Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra Champions League til røven af 2. Bundesliga: Kotelet-kejseren kørte Schalke i sænk

Simon Lindgren
Schalkes Sebastian Polter fejrer et mål mod Magdeburg.
Schalkes Sebastian Polter fejrer et mål mod Magdeburg.Profimedia
Syv point i ni kampe, tre nederlag i træk, 16. plads i tabellen - situationen i Gelsenkirchen ser dyster ud, men hvordan er det dog kommet så vidt for den store tyske klub?

Schalke 04 befinder sig midt i en alvorlig krise. I seneste sæson rykkede klubben ned i 2. Bundesliga efter en miserabel sæson. Det har dog ikke hjulpet at komme ned i den næstbedste række. I weekenden tabte den tyske mastodont fra Gelsenkirchen 2-1 til en anden kriseramt storklub Hertha Berlin. Nederlaget betyder, at Schalke ligger i bunden af tabellen med kun syv point på kontoen efter ni kampe.

Schalkes placering i tabellen
Schalkes placering i tabellenFlashscore

En voldsom deroute for et hold, der regnes for at være en af de største klubber i tysk fodbold målt på antallet af medlemmer. Opbakningen til klubben er fortsat voldsom. I gennemsnit kom der 60.735 tilskuere til Veltins Arena til de seneste hjemmekampe i 2. Bundesliga. Et tilskuergennemsnit, som man godt kan være stolt af i den næstbedste række.

Spørgsmålet er bare, hvordan det kan gå så gålt for en klub som Schalke, der bare for fire år siden spillede ottendedelsfinale i Champions League?

Kotelet-kejserens dårlige beslutninger og Covid-19

Schalke er kendt for at være et hold, der har været meget svingende gennem tiderne. Klubben var allerbedst i 30'erne, 40' og 50'erne, hvor de i løbet af 24 år vandt syv mesterskaber. Holdet fra Gelsenkirchen har godt nok ikke vundet vundet et tysk mesterskab siden 1958, men i slutningen af 90'erne og i starten af 00'erne fik klubben en lille renæssance, hvor det blev til en UEFA Cup-triumf i 1997 og pokaltitler i 2001 og 2002. 

En af årsagerne til fremgangen omkring årtusindeskiftet var blandt andet, at 'Kotelet-kejseren', hvis borgerlige navn er Clemens Tönnies, overtog formandskabet i 1994 efter sin bror. Clemens Tönnies, som ejer Tysklands største kødforarbejdningsvirksomhed (derfor tilnavnet 'Kotelet-kejseren'), satte hårdt ind på at udvikle klubben, og han var med til at skabe et ungdomsakademi i verdensklasse, som blandt andet har spyttet talenter ud som; Manuel Neuer, Mesut Özil, Leroy Sane, Leon Goretzka, Benedikt Höwedes og et hav af andre stjerner.

Clemens Tönnies fik skabt et fornuftigt og sundt økonomisk grundlag for klubben, men i 10'erne begyndte det dog at gå skidt for slagterikongen. Flere dårlige beslutninger blev truffet hvor blandt andet valget af russiske Gazprom som sponsor gav anledning til meget kritik grundet hans angiveligt tætte forhold til Vladimir Putin.

Derudover kom der i de efterfølgende år en lang række anklager mod Clemens Tönnies, som både involverede racisme og skattesvig. Samtidig begyndte klubben at bruge mange penge på spillere, som aldrig rigtig slog igennem. Klubben budgetterede med at gøre sig gældende i toppen af Bundesligaen og i europæisk fodbold, men i takt med, at præstationerne ikke var gode nok og de mange indkøb ikke præsterede, blev klubbens økonomi pludselig meget hårdt medtaget.

Det blev i den grad ikke bedre, da Covid-19-pandemien satte en stopper for fodbolden og pressede mange klubbers økonomi. Særligt en klub som Schalke, hvis økonomi allerede var dårlig, kom helt derud, hvor klubben var truet af konkurs. Schalke overlevede, men flere års dårlig ledelse og tvivlsomme sager gjorde, at Clemens Tönnies gik af som formand i klubben i sommeren 2020.

Nedrykningen i sidste sæson

Træneren Thomas Reis blev nærmest en slags håbets fyrtårn kort efter sin ansættelse i oktober 2022. I de 13 første kampe i sæsonen var det kun blevet til seks point, og Schalke lå derfor i bunden af Bundesligaen allerede fra starten af sæsonen. Det var netop den forfærdelige sæsonstart, der var skyld i, at det endte med en nedrykning.

Reis fik nemlig stabiliseret et uroligt hold, og på trods af en katastrofal start på sæsonen førte han næsten Schalke til overlevelse. Kigger man på de sidste 15 kampe i sidste sæson, så hentede Schalke 20 point, hvilket var niendebedst af alle hold i Bundesligaen

Ris med en Malocher-trøje.
Ris med en Malocher-trøje.Profimedia

Derfor virkede det rigtigt og vigtigt i sommer at tage fat på 2. Bundesliga med Reis i spidsen på trods af den direkte nedrykning.

Den tyske træner havde dog ikke fået sat den skik på holdet, som man havde håbet og troet, og derfor blev han i slutningen af september 2023 fyret som Schalke-træner.

Kan en ny træner få Schalke tilbage på sporet?

Selvom sæsonen stadig er lang og Schalke er slet ikke i fare for at rykke ned endnu, så har starten på tilværelsen i 2. Bundesliga bestemt ikke været tilfredsstillende. Med en fyret træner og en placering i bunden af tabellen, så kan 'Königsblau' efterhånden mærke, at krisen er tæt på. Allerede nu har de hele 12 point op til St. Pauli på førstepladsen, og Schalke er nødt til at få vendt skuden, så ikke de risikerer at ende med endnu en katastrofal sæson.

Klubben har dog netop præsenteret den mand, som skal stå i spidsen for holdet og forsøge at lede dem ud af mørket. Valget er faldet på den 41-årige belgier Karel Geraerts, som har haft stor succes i Royal Union Saint-Gilloise.

Bestyrelsesmedlem i Schalke Peter Knäbel er voldsomt begejstret for tilføjelsen.

"Vi er glade for, at vi har været i stand til at sikre os vores ideelle kandidat i Karel Geraerts. André Hechelmann og jeg har arbejdet ekstremt hårdt i de sidste to uger for at finde den perfekte træner til os." 

"Vi vidste efter vores første møde, at Karel Geraerts besidder alle de ting, vi ønsker for en Schalke-cheftræner," siger Peter Knäbel til klubbens egen hjemmeside.

Det er dog ikke helt uvant for tilhængere af Schalke at skulle vænne sig til en ny træner. De mange svingende resultater gennem årene har gjort, at der har været stor udskiftning på cheftrænerposten. Karel Geraerts bliver nemlig den 23. træner på 20 år.

Karel Geraerts har ikke særlig meget erfaring fra trænergerningen. Faktisk var jobbet i Royal Union Saint-Gilloise hans første cheftrænerstilling.

Om han er den rigtige mand for Schalke, må tiden vise, men klubben har i hvert fald brug for en træner, der ikke skal bruge for lang tid til at finde sig til rette.