Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Galehuset i Gelsenkirchen: Her er Schalkes vanvittige trænerkarrusel i de seneste år

Schalke 04 led fredag et forfærdeligt nederlag hjemme mod Darmstadt 98.
Schalke 04 led fredag et forfærdeligt nederlag hjemme mod Darmstadt 98.Christof Koepsel/Getty Images Europe/Getty Images via AFP
Nok engang har Schalke 04 fyret en cheftræner. Lørdag blev Karel Geraerts nemlig smidt på porten efter fredagens gigantiske kollaps hjemme på Veltins-Arena, og dermed skal den traditionsrige tyske klub have ny træner for 14. gang på kun lidt over fem år.

Fodboldentusiaster kender måske til skøre historier om excentriske italienske klubpræsidenter, der fyrer og ansætter trænere, som vi dødelige skifter undertøj, som da den nu afdøde, forhenværende Palermo-ejer Maurizio Zamparini i 2015-2016-sæsonen skiftede træner hele otte gange.

Måske skal man bare glemme den lurende tanke om, at bølgerne går højere des længere sydpå man kommer, for i Gelsenkirchen er Schalke 04 efterhånden ganske tæt på at gøre sicilianerne kunsten efter.

Lørdag formiddag valgte den traditionsrige tyske klub nemlig at afskedige belgiske Karel Geraerts ovenpå et katastrofalt kollaps fredag aften, hvor Die Königsblauen smed en sikker 3-0-føring hjemme mod Darmstadt 98 over styr og endte med at tabe utrolige 3-5.

Fyringen af Geraerts er således blot den seneste i en lang, lang række trænerskifter ovenpå klubbens fald fra tinderne, der i både 2021 og 2023 resulterede i nedrykning fra den bedste tyske række. Det er ellers blot seks sæsoner siden, at Schalke var at finde i Champions League, efter det i 2018 var blevet til en andenplads.

Netop sæsonen med europæisk fodbold ser i bagklogskabens klare lys ud til at have været katalysatoren for klubbens utrolige forfald, for selvom tyskerne klarede sig videre fra gruppespillet, var ledelsen ikke tilfreds, da det blev til et samlet 10-2-nederlag til mægtige Manchester City.

Domenico Tedesco, der sæsonen forinden havde ført Schalke til det første sæt medaljer siden 2010, blev fyret to dage senere, og siden er det simpelthen blot gået én eneste vej for den tidligere så stærke klub.

Så mange trænere har Schalke 04 ædt sig gennem siden ansættelsen af Domenico Tedesco.
Så mange trænere har Schalke 04 ædt sig gennem siden ansættelsen af Domenico Tedesco.Datawrappe

Efter fyringen af Tedesco er der blot to cheftrænere, der har formået at sidde på posten i Gelsenkirchen i mere end ét år, og begge af disse ligger såmænd allerede flere år tilbage, for først var det faktisk netop efterfølgeren til Tedesco, amerikansk-tyske David Wagner, der formåede dette.

Wagner nåede i alt 454 dage som chef på Veltins-Arena, men det var med en rærlig sejrsprocent på blot 30 efter 12 sejre, 12 uafgjorte og 16 nederlag, og Wagner måtte derfor også se sig fyret. Det samme gjorde sig gældende for græske Dimitrios Grammozis, der lige præcis nåede et år som cheftræner i klubben.

I det hele taget har ingen cheftræner siden Tedescos fyring formået at stabilisere klubben. Da Schalke i 2022 rykkede tilbage i Bundesligaen efter en førsteplads i næstbedste række, var det med en midlertidig cheftræner på bænken i de afgørende måneder af sæsonen.

Her var netop føromtalte Grammozis nemlig blevet fyret efter skuffende resultater i jagten på oprykning, og Mike Büskens sørgede som midlertidig chef for den mest imponerende resultatrække i klubben i årevis.

Seks sejre i syv kampe var nemlig nok til at sende Schalke tilbage i Bundesligaen, men det var altså ikke nok til at overbevise ledelsen i Gelsenkirchen om, at Büskens skulle fortsætte i en mere permanent rolle.

Seneste skud på stammen, føromtalte belgiske Karel Geraerts, har altså heller ikke formået at få styr på skuden i Gelsenkirchen, og nu må den efterhånden ekstremt pressede klub, der foruden de sportslige kvaler også i flere år har haft økonomiske problemer, blandt andet efter at have annulleret samarbejdet med russiske Gazprom i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, så igen på markedet efter en ny cheftræner.

I mellemtiden må Schalke-tilhængere hellere væbne sig med tålmodighed og forberede sig på måske endnu en sæson i næstbedste række, for med nederlaget fredag aften indtager Schalke en placering som nummer 14 efter seks kampe blot tre point foran Eintracht Braunschweig på ligaens ringeste plads.