Bestyrelsesmedlemmer i tysk klub går af i protest: Angreb på tog blev dråben
Da hovedstadsderbyet forleden løb af stablen i det københavnske, var det med uroligheder på lægterne med involvering fra tilhængere fra både Brøndby IF og FC København. Den slags uroligheder kan man i den nordøsttyske by Rostock sagtens nikke genkendende til.
Den traditionsrige tidligere Bundesligaklub, Hansa Rostock – der i Østtysklands sidste år også var blandt topholdene i DDR-Oberligaen med et mesterskab i den allersidste sæson – har nemlig i den seneste tid været involveret i ganske mange kontroverser, og nu har disse så fået konsekvenser på øverste plan i klubbens ledelse.
Således kunne hele fem bestyrelsesmedlemmer mandag offentliggøre, at de havde valgt at trække sig fra bestyrelsen ovenpå et voldsomt angreb på et særtog i weekenden, hvor Hansa Rostock i landets tredjebedste række fik besøg af Rot-Weiss Essen.
Her kunne en række formodede Rostock-ultras således ses angribe et særtog fyldt med tilhængere fra det gæstende mandskab, der blev beskudt med både pyroteknik såvel som sten, der førte til knuste ruder og angiveligt også sammenstød udenfor togvognene.
Selvom politiet i regionen endnu ikke officielt har kunnet bekræfte, at der var tale om tilhængere fra Hansa Rostock, så kunne de senere på dagen fortælle, at en 20-årig mand fra Nordwestmecklenburg, en såkaldt Landkreis stik vest for Rostock, var blevet anholdt. Det skriver det tyske medie Kicker.
De fem bestyrelsesmedlemmer, der mandag trak sig, peger da også direkte på togangrebet som en af de bagvedliggende årsager til at trække sig, men i pressemeddelelsen nævnes der yderligere en lang række problemer.
Racistiske fornærmelser, diskrimination og en ”målrettet ærekrænkelse af et bestyrelsesmedlem på stadion” nævnes således alle som bevæggrunde til bestyrelsesmedlemmernes tilbagetræden, mens der appelleres til at klubbens tilhængere reflekterer over tilstandene.
”Med vores frivillige engagement i F.C. Hansa Rostock forbinder vi værdier som samhørighed, retfærdighed, tradition, kosmopolitisme og respekt for mennesker og sportslige modstandere. Vi har nu i nogen tid observeret en udvikling, som fylder os med bekymring, som i stigende grad sætter spørgsmålstegn ved vores værdier og gør vores grundlæggende konsensus om at arbejde sammen i sådanne strukturer umulig,” skriver de fem nu forhenværende bestyrelsesmedlemmer på klubbens hjemmeside.
Klubben rykkede i seneste sæson ud af 2. Bundesliga og tilbage ned i 3. Liga, hvor Rostock fortrinsvis har befundet sig de seneste 15 år, efter det i 2005 blev til nedrykning fra Bundesligaen efter 10 sæsoner i streg i landets bedste række.
Heller ikke i 3. Liga har Hansa Rostock fået noget udpræget flot sæsonstart, for efter 12 spillerunder indtager klubben en placering blot som nummer 15, sølle to point over nedrykningsstregen, hvor netop føromtalte Rot-Weiss Essen i øjeblikket indtager den første nedrykningsplads.
Af de fem udtrådte bestyrelsesmedlemmer har tre siddet i bestyrelsen i ganske mange år – Rainer Lemmer og Christian Stapel i ni år, Henryk Bogdanow i otte år – mens de resterende to også har været involveret i flere år – Frank Schollenberger i fire år og Immanuel Fuhrmann i tre år.
Det må altså siges at være et kraftigt signal fra bestyrelsen. Trods den lidet imponerende sæsonstart kan Hansa Rostock stadig prale af et flot tilskuergennemsnit, for med et snit på næsten 23.000 tilskuere per kamp er Ostseestadion det tredje mest besøgte stadion i 3. Liga hidtil i denne sæson.
I opgøret mod Rot-Weiss Essen blev det dog til en imposant sejr på hele 4-0 til hjemmeholdet. Lørdag lægger Ostseestadion igen græs til et Rostock-opgør, når rækkens bundhold fra VfL Osnabrück gæster Mecklenburg-Vorpommern.