Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Frimpong er en stjerne i Bundesligaen, men overset af Holland

Frimpong spillede kun 26 minutter mod Tyskland
Frimpong spillede kun 26 minutter mod TysklandPro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Jeremie Frimpong har etableret sig som en af de bedste spillere i Bundesligaen og et af de mest spændende unge talenter i verden hos Bayer Leverkusen, men har ikke fået chancen for at vise, hvad han kan på de største scener af sine landstrænere.

Jeremie Agyekum Frimpong er søn af ghanesiske forældre og blev født i Amsterdam den 10. december 2000 men flyttede med sine familie til Clayton, en forstad til Manchester, da han var seks år. Her blev han tre år senere scoutet af Manchester City, hvor han spillede på ungdomsholdet i 10 år.

I september 2019 købte den skotske topklub Celtic ham af de daværende engelske mestre, for hvem han ikke spillede en eneste kamp på førsteholdet.

Hans professionelle debut fulgte kort efter skiftet til Glasgow, den 25. september 2019. Frimpong var i startopstillingen i den skotske pokalkamp mod Partick Thistle (en 5-0-sejr) og blev kåret til man of the match.

I løbet af 2019/20-sæsonen, hans første i Celtic, vandt Frimpong tre priser: ligatitlen, pokalen og Liga Cuppen. Han var langt fra at være fast mand på førsteholdet i den sæson, men imponerede så meget i 23 optrædener i alle turneringer, at han var det i den følgende sæson.

Midt i sæsonen 2020-21 bankede Bayer Leverkusen på døren og betalte 90 millioner kronerfor den lille, hurtige fløjspiller. Her fik han efter en tilvænningsperiode sit store gennembrud.

Hans første hele sæson i den tyske Bundesliga gav ham 25 optrædener, et mål og seks assists.

Xabi Alonso

Det var først, da Xabi Alonso blev hans træner, at Frimpong for alvor tog fart. I spanierens 3-4-3-system i sin anden hele sæson i Leverkusen scorede han otte mål i 34 ligakampe og leverede syv assists.

Han er siden blevet valgt til sæsonens hold i Bundesligaen i hver af de seneste tre sæsoner og har etableret sig som en af ligaens bedste spillere.

I den historiske 2023/24-sæson lavede han ni mål og syv assists i 31 ligakampe. I den sæson blev klubben ubesejret tysk mester, vandt den tyske pokalturnering og tabte Europa League-finalen til Atalanta.

I denne sæson er Frimpong også allerede kommet godt i gang med et mål og en assist i de første seks ligakampe, men han har især vakt opsigt i Champions League, hvor han leverede tre assists i de første to kampe.

Frimpong løber på højre flanke for Bayer Leverkusen
Frimpong løber på højre flanke for Bayer LeverkusenStatsPerform / Ren Nijhuis / Alamy / Alamy / Profimedia

Han betragtes nu som en af verdens bedste fløjspillere og sættes jævnligt i forbindelse med et skifte til de største og bedste klubber. I de seneste år har rygterne om et skifte til klubber som Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Manchester United og en tilbagevenden til Manchester City spredt sig.

Men hans internationale karriere går langt mindre godt end hans klubkarriere. Frimpong kunne have spillet for sine forældres land eller det land, hvor han gik i skole som barn, men han valgte det land, hvor han blev født.

Frimpong kom til Hollands U19-hold i 2018 og spillede senere for U20 og U21, før han fik sin debut på Hollands A-landshold for et år siden, den 13. oktober 2023.

Et ubrugt våben

På trods af at den daværende landstræner Louis van Gaal så "et våben" i ham, spillede Amsterdam-spilleren ikke et sekund under verdensmesterskabet i 2022. Van Gaals efterfølger Ronald Koeman udelod derefter Frimpong fra sine trupper, fordi fløjspilleren ikke ønskede at tage til U21-EM med Jong Oranje.

Under det seneste EM spillede Frimpong tre kampe for Oranje, to som indskifter og en i startopstillingen som højre fløj mod Frankrig. Koeman foretrak - og foretrækker stadig - Denzel Dumfries på højre back og bruger det faktum, at Frimpong spiller længere fremme i sin klub, som en af grundene til sine valg.

Frimpong har spillet 106 Bundesliga-kampe til dato. I dem blev han ifølge Transfermarkt brugt som højre back ved 41 lejligheder og spillede 61 gange som højre midtbanespiller. Til sammenligning spiller Dumfries i Inter Milan i Serie A næsten udelukkende som højre midtbanespiller.

Koeman mener desuden, at Frimpong ikke er god nok defensivt, selv om han klarer sig godt i Bundesligaen.

Frimpong har vænnet sig til den hollandske bænk
Frimpong har vænnet sig til den hollandske bænkČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS/ Wunderl

Det ser ud til, at Koeman har en klar favorit til højreback-positionen i Dumfries, selvom Dumfries kun har spillet 90 minutter to gange for sin klub i Serie A i dette kalenderår.

Andre spillere foretrækkes også på højrefløjen, hvor Frimpong spillede i sin eneste start ved EM. Før Koeman besluttede at bruge Xavi Simons på den plads, fik spillere som Donyell Malen og den håbløst formsvage Steven Bergwijn chancen, mens Frimpong måtte sidde på bænken.

Det er tydeligt, at Frimpong er dårligere stillet med den nuværende Oranje-træner, og det rejser spørgsmålet, om hvorvidt Frimpong vil fortryde sit valg om at spille for Holland.

Det blev også klart i løbet af den seneste landskampsperiode, at Koeman ikke ser Frimpong som mere end en indskifter. Mod Ungarn forblev fløjspilleren på bænken, og mod Tyskland, hvor han har skabt ravage uge efter uge, fik han kun lov til at spille i lidt under en halv time.

Ikke alene var det en mislykket landskampsperiode for Frimpong, men det hollandske hold fik kun et point mod Ungarn (1-1, Dumfries' mål) og havde aldrig en chance mod et chanceforspildende Tyskland (1-0). Måske er det alligevel tid til lidt forandring hos Oranje.