Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: HSVs kamp for at vende tilbage til Bundesligaen

Steffen Baumgart er Hamborgs store håb
Steffen Baumgart er Hamborgs store håbČTK / imago sportfotodienst / Eibner-Pressefoto/ Marcel von Fehrn
Det har været den samme historie for den typiske HSV-fan i årevis. De går ind til sæsonen som favoritter til oprykning til Bundesligaen, præsterer respektabelt, men i sidste ende mislykkes missionen på grund af mindre detaljer. Det virker næsten som en forbandelse for de tidligere Bundesliga-stjerner, som er desperate efter at vende tilbage. I år skulle klubben under træner Steffen Baumgart endelig kunne klare at komme tilbage. I denne uges FlashFocus analyserer vi, hvad der kan få vægtskålen til at tippe deres vej.

Van der Vaart, Van Nistelrooy, Mahdavikia og co. har været historie i et stykke tid nu. De store helte, hvoraf nogle leverede store præstationer i Europa med Hamborg, er ikke mere, men nye frontfigurer vækker håb om en tilbagevenden til formen.

En af dem er den nye manager Steffen Baumgart. Den sympatiske træner med den karakteristiske kasket tog over i sidste sæson, og det var en opgave, der stod hans hjerte nær, da han har været fan af Hamburger SV siden barndommen.

Flyv ikke for tæt på solen - Foråret er farlig

Der findes en god metafor for, hvad der sker, når Hamborg går ind i foråret. Det bliver varmere, vejret begynder at blive bedre, men solen ser ud til at skade dem. Som Ikaros flyver de for tæt på og styrter ned i ligatabellen.

Siden debuten i den næstbedste række i 2018/19 er det lykkedes dem at synke til fjerdepladsen efter en god start tre gange i træk. I hvert af de følgende to år gik de så unødigt i nedrykningsslutspillet, hvor Bundesliga-holdene vandt.

I sidste sæson var det på trods af skiftet til Baumgart ikke en fodboldfest i maj, men i stedet endnu en tilbagevenden til gamle vaner. Fjerdepladsen var straffen for klubben og de mange fans, der havde set frem til dueller mod hold som Bremen og Dortmund.

Det skal der nu laves om på i det syvende år, for klubben vil ikke falde tilbage i gamle mønstre, men i stedet sigte højt - og komme tilbage i Bundesligaen. Og det virker slet ikke urealistisk.

Et frisk pust - nye ansigter og ungdom

Steffen Baumgart fejlede i sit første forsøg, og endnu en gang løb HSV tør for kræfter på de sidste meter. Kampe mod angiveligt lette modstandere blev tabt, og i sidste ende stod de tomhændede tilbage.

Fokus var dog ikke på at sørge, men på at genopbygge. Nøglespillere som Robert Glatzel, Ludovit Reis og Jonas Meffert forblev loyale over for klubben på trods af lukrative tilbud, og i modsætning til tidligere sæsoner har klubben foretaget nogle seriøse indkøb på transfermarkedet.

Marco Richter, Davie Selke, Adam Karabec, Daniel Elfadli og Silvan Hefti er navne, som sagtens kunne spille i Bundesligaen, men som valgte ikke at gøre det for at bringe en falden kæmpe tilbage, hvor de hører til. Horst Hrubeschs ungdomsarbejde begynder også at bære frugt. Bilal Yalcinkaya og Fabio Balde er en del af truppen, og især sidstnævnte fik for nylig en ny kontrakt med god grund - alt ser ud til at være helt rigtigt i øjeblikket.

Vuskovic-sagen - velsignelse og forbandelse

Mario Vuskovic-sagen er på den anden side en stor gang malurt i bægeret. Kroaten havde fået en permanent kontrakt fra Hajduk Split i 2022 og skulle have været garantien for en tilbagevenden til den bedste række.

Men en dopingsag fik den modsatte effekt. Efter dommen besluttede Hamborg alligevel at give en ny kontrakt til forsvarshåbet, som er suspenderet indtil 2026, men indtil da vil han efterlade et hul, som selv nytilkomne Lucas Perrin eller Dennis Hadzikadunic vil have svært ved at udfylde.

Der var en positiv side af denne hændelse. Holdet har taget sig sammen og står skulder mod skulder med "Mario", mødes med ham til frokost og overlader ham ikke bare til sin skæbne. Båndet mellem spillere viser, at de er en familie. En vigtig forskel fra tidligere år, hvor store navne blev hentet ind med store forhåbninger. I sidste ende ved vi alle, at man ikke kan købe sig til succes.

Landskampspause på det rigtige tidspunkt

Med syv point i de første fire kampe ligger holdet på syvendepladsen i tabellen og dermed under deres egne forventninger for tiden - men nu er det tid til at analysere deres fejl.

Baumgart vil have mere kontrol over spillet. Det har fungeret indtil videre, men de har alt for meget offensiv kvalitet til udelukkende at være afhængige af kontraangreb som den primære metode til at skabe chancer.

Det bliver nok et af de største punkter, der nu skal tages fat på, og med en offensiv bestående af Glatzel, Selke, Königsdorffer, Dompe og Sahiti har de allerede et væld af våben, der bare venter på at blive brugt.

Immanuel Pherai, Karabec og Reis har også et stort potentiale til at skabe forbindelser og chancer med deres kreative ideer - nu er det op til Steffen Baumgart at udnytte hele dette arsenal.

En brik i puslespillet væk fra det store mål

Der er så mange positive aspekter, der kan udledes af en nærmere analyse af, hvad der sker i klubben i øjeblikket, og alligevel undrer man sig over, hvorfor tingene ikke fungerer lige med det samme. Svaret er tålmodighed. Og det har de seksdobbelte tyske mestre ikke vist i årevis.

Gang på gang er træneren blevet fyret, netop som han endelig skulle til at indføre sit system på holdet og blive ét med truppen. Den tidligere manager Tim Walter var et godt eksempel på dette. Det er ikke uden grund, at fansene havde mistanke om, at oprykning ville have været mulig under Walter sidste år.

Men Steffen Baumgart ser nu ud til at have den nødvendige tålmodighed omkring sig. Efter sidste års fiasko var der ingen storm omkring den tidligere Köln-mand, og han gik direkte i gang med forberedelserne til den nuværende sæson, hvor tingene endelig kunne fungere.

De møder Jahn Regensburg søndag foran et hjemmepublikum i perfekte nordiske temperaturer, så der kunne næppe være et bedre tidspunkt at begynde at gøre de rigtige ting nu og glæde det spændt ventende publikum med noget imponerende angrebsfodbold.

Så alt er faktisk på plads. Og hvis de ikke vover sig for tæt på solen igen i foråret, kan Bundesliga-uret snart begynde at tikke. Mål som Europa eller endnu mere kan vende tilbage til fansenes bevidsthed, og spændingsniveauet i hansestaden ville endelig stige igen i lyset af sportslig succes.

Følg Hamborg vs Jahn Regensburg live på Flashscore