Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kane fører an: Bundesligaens top- og floptransfers efter første halvdel af sæsonen

Mens Harry Kane (til højre) slår rekorder for Bayern, er Marcel Sabitzer endnu ikke helt ankommet til BVB.
Mens Harry Kane (til højre) slår rekorder for Bayern, er Marcel Sabitzer endnu ikke helt ankommet til BVB.Profimedia
De 18 Bundesliga-klubber investerede over 5,5 milliarder danske kroner i nye spillere i sommeren 2023. Nu, hvor den første halvdel af sæsonen er overstået, er det tid til at drage en første konklusion. Hvilken toptransfer har imponeret, hvilket røverkøb har virkelig ramt plet? Og hvilke spillere ankom med høje forventninger, men skuffede over hele linjen?

Toptransfers

Harry Kane - Bayern München, 700 millioner kroner

Englænderen fortsætter med at slå rekord efter rekord. Siden sit skifte fra Tottenham Hotspur til Bayern i sommer har Three Lions-kaptajnen været direkte involveret i 26 mål i første halvdel af Bundesliga-sæsonen, hvilket svarer til sidste års topscorer Randal Kolo Muani. Med en gennemsnitlig Flashscore-bedømmelse på 8,0 er Kane den næstbedste Bundesliga-spiller efter sin holdkammerat Leroy Sane på 8,2.

Selv om der var nogle tvivlere i starten af sæsonen på grund af hans høje alder på 30 år og den enorme transfersum, burde de være forstummet helt nu. For et par dage siden skulle centerforwarden have fundet en permanent bolig i nærheden af München, hvilket betyder, at han endelig kan tage sin familie med. Det er næppe godt nyt for ligaens forsvarsspillere.

Alejandro Grimaldo - Bayer Leverkusen, fri transfer

Regelmæssige seere af Champions League har haft Alejandro Grimaldo på radaren i et stykke tid, men spanierens eksplosive præstationer er simpelthen utrolige: Syv mål og seks assists i 16 Bundesliga-kampe - og det som back. Den 28-årige var allerede en nøglespiller for træner Roger Schmidt i Benfica og har nu spillet en stor rolle i Werkselfs drømmesæson i første halvdel af sæsonen.

Som prikken over i'et har Grimaldo, der blev hentet på en fri transfer, sluttet sig til Jonas Hofmann, Granit Xhaka og Victor Boniface i Bundesligaens bedste transfersommer. I mellemtiden har ingen i Leverkusen spurgt efter Moussa Diaby i lang tid. Med en gennemsnitlig Flashscore-bedømmelse på 7,8 er Grimaldo en af de bedste i Bundesligaen, og han kan blive en vigtig brik i puslespillet om at nå helt til tops i den tyske liga.

Alejandro Grimaldo blev ofte set juble i den første halvdel af sæsonen.
Alejandro Grimaldo blev ofte set juble i den første halvdel af sæsonen.AFP

Serhou Guirassy - VfB Stuttgart, 65 millioner kroner

Når det gælder holdet som helhed, er det kun VfB Stuttgart, der kan matche Leverkusens succes på transfermarkedet. Med Maximilian Mittelstädt, Angelo Stiller og Deniz Undav har de hentet tre lovende tyske spillere, som straks er blevet stamspillere og har kompenseret for afgange som Borna Sosa.

Serhou Guirassy skiller sig dog endnu en gang ud på et stærkt hold under træner Sebastian Hoeneß. 17 mål i 14 kampe afspejler hans dominerende første halvdel af sæsonen, og manden fra Guinea har nu øget sin markedsværdi til omtrent 300 millioner kroner. Hans stærke præstationer er dog ikke tilfældige: Guirassy var allerede Stuttgarts farligste angriber i sidste sæson med elleve mål, men svaberne må nu finde andre løsninger indtil februar på grund af angriberens fravær ved Africa Cup.

Ellyes Skhiri - Eintracht Frankfurt, fri transfer

Efter en svingende første halvdel af sæsonen kunne Eintracht Frankfurt fejre en flot afslutning med en sejr i sidste sekund over Borussia Mönchengladbach. Dino Toppmöllers hold tilbringer vinteren på sjettepladsen i Europa Cuppen og har en fremragende chance for at konkurrere internationalt igen næste år. Tunesiske Ellyes Skhiri har været en nøglefaktor i holdets nylige tilbagevenden til stabilitet.

Den 28-årige, der ankom på en fri transfer fra Köln, er utvivlsomt en af de bedste value-for-money sommertransfers. Ud over sin defensive dygtighed har den hårdtarbejdende sekser allerede scoret tre mål. Sammen med en anden nyankommen, unge Hugo Larsson, er han allerede blevet en integreret del af Frankfurts midtbane.

Bernardo - VfL Bochum, 6 millioner kroner

År efter år opererer VfL Bochum med et ekstremt stramt budget for at kunne sammensætte et konkurrencedygtigt hold, der kan kæmpe mod nedrykning. Det faktum, at den tidligere Leipzig-spiller Bernardo skiftede fra RB Salzburg til Ruhr-regionen, overraskede nogle eksperter i sommer. Brasilianeren havde ikke længere en chance for spilletid i Østrig og havde næsten ingen kamptræning før sin transfer i august.

Men fra nul til hundrede har den 28-årige spillet sig ind i de blåhvides forsvar og er Bochums fjerdebedste spiller bag søjler som Kevin Stöger og Manuel Riemann. Manden fra São Paulo, der kan bruges både i midterforsvaret og på backen, skiller sig også ud med sin styrke i en-mod-en-situationer: Med 223 vundne direkte dueller er han den bedste duellant i Bundesligaen ved udgangen af første halvdel af sæsonen.

Finn Dahmen - FC Augsburg, fri transfer

Der gik mange rygter i sommer om, at Mainz 05 kun modvilligt havde accepteret afgangen af målmand Finn Dahmen. Velvidende, at de ville miste et stort talent, valgte de Robin Zentner som nummer et og lagde ingen hindringer i vejen for den hjemmedyrkede spiller efter 15 år i klubben. Den tidligere U21-landsholdsspiller viser sig nu at være et sandt lykketræf for FC Augsburg.

Med en gennemsnitsbedømmelse på 7,1 er Dahmen den bedste Augsburg-spiller i første halvdel af sæsonen. Siden ankomsten af den nye træner Jess Thorup kan man se den 25-årige forbedre sig fra uge til uge: Senest brillerede han mod BVB med nogle flotte redninger, hvilket fik tv-eksperten Dietmar Hamann til at kommentere, at han ikke kunne se "en bedre ung tysk målmand."

Floptransfers

Felix Nmecha - Borussia Dortmund, 225 millioner kroner

Det er ikke let for nogen spiller at gøre et varigt indtryk på et dysfunktionelt hold. Men Felix Nmecha ser ud til at føle sig presset af sin transfersum: I første halvdel af sæsonen spillede midtbanespilleren kun 605 minutter i Bundesligaen og blev gentagne gange sat tilbage af skader og dårlig form. Med en gennemsnitlig bedømmelse på 6,9 ligger han i det grå midterfelt i ligaen og lever langt fra op til forventningerne.

Han er dog ikke et isoleret tilfælde hos de sort-gule, for situationen på midten er utilfredsstillende: Kaptajn Emre Can viser sjældent vejen med sine præstationer og er meget kontroversiel, mens Marcel Sabitzer, der blev hentet for 140 millioner kroner, er en anden nytilkommen, der også leverer for sjældent. Allerede 15 point fra toppen af tabellen må minimumsmålet for Nmecha & Co. nu være fjerdepladsen.

Lucas Tousart - Union Berlin, 20 millioner kroner

En scene fra Union Berlins Champions League-kamp i Braga var indbegrebet af hele første halvdel af sæsonen for Lucas Tousart: Franskmanden tog bolden for langt frem og faldt så tydeligt over en modstanders krop, at selv indædte fans af jernet talte om et pinligt svanedyk. Siden da har den naturligt kampvillige sekser været sat på sidelinjen under den nye træner Nenad Bjelica.

Den 26-årige ønskede endelig at finde lykken på den anden side af hovedstaden efter en trættende tid i Hertha BSC. Med en pris på 20 millioner kroner kunne den tidligere 185 millioner kroner-mand have været et af sommerens røverkøb, men han viste sig at være en epidemi. Sammen med Leonardo Bonucci symboliserer han fiaskoen i Unions eksperiment med at tage det tredje skridt før det andet.

Lucas Tousart var flyttet til Köpenick fra Charlottenburg med store forventninger.
Lucas Tousart var flyttet til Köpenick fra Charlottenburg med store forventninger.Union Berlin

Lovro Majer - VfL Wolfsburg, 185 millioner kroner

Han var VfL Wolfsburgs største transfer denne sommer: Klubben overførte 185 millioner kroner til Ligue 1-klubben Stade Rennes for at sikre sig den kroatiske landsholdsspiller Lovro Majer. Resultatet efter seks måneder: To mål, to assists, gennemsnitlig rating på 6,7. Senest eksperimenterede træner Niko Kovac med Majer ved siden af angriberen Jonas Wind, hvilket kun gav ham en smule mere tilknytning til spillet.

Ikke desto mindre scorede kroaten det vigtige 1-0-mål i udesejren over Darmstadt kort før vinterpausen. Selvom han var på banen i alle Bundesliga-kampe i første halvdel af sæsonen, var han sjældent så vigtig, som han var den dag på Böllenfalltor. Han bliver nødt til at vise denne målfarlighed og effektivitet oftere, hvis han ikke vil huskes som en misforståelse ligesom mange dyre Wolfsburg-transfers før ham.

Attila Szalai - Hoffenheim, 90 millioner kroner

"Jeg har sjældent mødt en fyr som ham, så ekstremt positiv, energisk, støttende og altid der, når du har brug for ham." Så positiv var Hoffenheim-træner Pellegrino Matarazzo om Attila Szalai for nylig, så ungareren ser ud til at være på det rette menneskelige niveau uden forbehold. Det er dog ikke meget, der kan ses på banen: Efter første halvdel af sæsonen har forsvarsspecialisten kun spillet fire kampe, og med en gennemsnitlig rating på 6,3 er han Hoffenheims svageste spiller.

I Hoffenheims bagkæde er Ozan Kabak, John Anthony Brooks og Kevin Vogt alle foran den nyankomne ungarer, og han har endda måttet overlade pladsen som første indskifter til Kevin Akpoguma. For at få mere spilletid og endelig blive vigtig i sporten, er det eneste, der vil hjælpe den dyre forsvarsspiller, præstationer på banen.

Naby Keïta - Werder Bremen, fri transfer

Det var nok en af sommerens mest chokerende transfers: Naby Keïta til Werder Bremen. Manden, der skiftede til Liverpool FC for 445 millioner kroner for fem år siden, og for hvem fodboldverdenen så ud til at være vidt åben. Hvorfor skulle denne spiller flytte til Bundesligaens midtbane i Bremen? Man kunne komme med et noget kættersk udsagn: Vi har nu en idé om hvorfor.

Manden fra Guinea optrådte kun to gange for de grøn-hvide, og med en gennemsnitlig Flashscore-bedømmelse på 6,2 var han Werders svageste spiller. Alle i Weser indså, at det var en risiko at skrive kontrakt med den skadesplagede midtbanegeneral. Med hans dårlige kondition i de første seks måneder, den kommende Africa Cup og Keïtas nylige gentagne upunktlighed, må man sige, at risikoen ikke betalte sig.