Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tysk trænerlegende er gået bort i en alder af 70 år

Christoph Daum er død.
Christoph Daum er død.ČTK/imago sportfotodienst/Revierfoto/Flashscore
Den mangeårige Bundesliga-træner Christoph Daum døde lørdag aften efter lang og alvorlig sygdom. Det meddelte hans familie. Daum blev diagnosticeret med lungekræft i efteråret 2022.

Christoph Daum var i mange år en af de mest farverige personligheder i tysk professionel fodbold. Han fejrede sin største succes i 1992, da han sensationelt førte VfB Stuttgart til det tyske mesterskab. Derefter fulgte mesterskabstitler i Tyrkiet (1995 med Besiktas, 2004 og 2005 med Fenerbahce) og i Østrig (2003 med Austria Wien).

I Bundesligaen førte han også 1. FC Köln og Bayer 04 Leverkusen til andenpladsen. Hans sidste job sluttede i 2017, da han nåede til enighed med det rumænske fodboldforbund om at ophæve sin kontrakt.

På banen var Daum kendt for sin taktiske intelligens og udtalte autoritet. Uden for banen var han også altid god for overskrifter.

I 1989 havde han f.eks. et legendarisk skænderi med Uli Hoeneß. Daum havde et heftigt skænderi med den magtfulde Bayern-boss foran kameraerne. Hoeneß forsøgte at nedgøre den daværende Köln-træner offentligt - men den dengang stadig unge træner afværgede angrebene med et køligt ansigt.

I 2000 var Daum på nippet til at blive tysk landstræner. Da Hoeneß fik nys om det, kom han med en udtalelse i et interview med Münchens tabloidavis"Abendblatt":

"DFB kan ikke starte en 'No power to drugs'-kampagne, og Daum har måske noget med det at gøre."

En frivillig håranalyse afslørede senere, at Daum havde indtaget kokain. Daum mistede sit gode ry for en stund, han trak sig midlertidigt tilbage fra det offentlige liv og boede derefter i Florida. Efter et års pause tog han endelig over som træner i sin tidligere klub Besiktas. Træneren bevarede sin positive udstråling på trods af kokainskandalen.

Engagement mod racisme og diskrimination

I sit privatliv kæmpede Daum regelmæssigt mod racisme og diskrimination. Han kæmpede aktivt for blinde og svagtseende, støttede den tyrkiske børnekræftorganisation "Bizim Lösemili Cocuklar Vakfi" og arbejdede frivilligt som træner for FC Diabetologie, et amatørhold under den tyske diabetesorganisation.

I august 2011 blev det offentliggjort, at Daum led af hudkræft. Efter flere operationer var han i stand til at overvinde sygdommen. 

Men elleve år senere fulgte den næste alvorlige diagnose: lungekræft.

I sin kamp mod sygdommen viste Christoph Daum sig at være åbenhjertet. Selv om han var alvorligt syg, veg han ikke tilbage for rampelyset. Den tidligere ekspert brugte medierne til at"opmuntre folk, der får denne ødelæggende diagnose."

Christoph Daum var en usædvanlig skikkelse. Uanset om han havde succes eller var i krise - hans personlighed rakte ud over fodbolden. Den 24. august 2024, i en alder af 70 år, bukkede han under for den alvorlige sygdom, og ifølge hans familie var Daum i stand til at sige farvel "omgivet af sin familie".