Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Haalands første træner forklarer, hvordan den norske målmaskine blev bygget

Lukáš Pečeně
Erling Haaland har indtil videre scoret 101 mål i 109 kampe for Manchester City.
Erling Haaland har indtil videre scoret 101 mål i 109 kampe for Manchester City.Conor Molloy/ProSports/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Erling Haaland er en af verdens største stjerner, der scorer det ene mål efter det andet og flytter sine grænser hver eneste sæson. Og Sparta Prag får hans kvaliteter at se, når de onsdag udfordrer Manchester City i Champions League. Hvordan stopper man det norske fænomen? "Han må ikke få bolden, for så er det for sent," smiler Alf-Ingve Berntsen, Haalands første træner.

Haaland startede sin glorværdige karriere i Bryne, en helt almindelig norsk by med knap 10.000 indbyggere, som man næppe ville gætte på var fødestedet for en af de seneste års bedste angribere.

"Erling oplevede ikke andet end vores klub, da han voksede op, men jeg tror, at den måde, vi arbejdede på, passede ham rigtig godt," fortæller Berntsen om Haalands tidlige dage i podcasten Livesport Daily.

Lille Erling (nederst til venstre) i sin moderklub Bryne.
Lille Erling (nederst til venstre) i sin moderklub Bryne.Archiv Alfa-Ingveho Berntsena

"For et andet barn er det måske bedre at være på akademiet i en stor klub. Nogle mennesker udvikler sig godt i den slags miljøer, men for andre er det mere behageligt at være i en mindre klub, hvorfra de kan arbejde sig til tops."

"Erling voksede op i sit naturlige miljø, selvfølgelig havde vores klub ikke et stort akademi. Men det var godt for ham, fordi han så kunne udvikle sig og nyde fodbolden. Det var tidligt klart for os, at de store klubber i sidste ende ville have ham," tilføjer han.

Berntsen om Haalands træning i de ældre aldersgrupper
Livesport

Før det skete, tog Haaland en ungdomsuddannelse. Ingen pressede ham til noget, men han arbejdede stadig hårdt og forstod i en ung alder, hvad stor fodbold handlede om.

Forberedelserne, kosten, respekten for holdkammerater og modstandere, men også de nødvendige ekstra træningsdoser.

"Han er meget talentfuld, men han har også trænet meget," bekræfter Berntsen.

Haalands Man City-statistik
Haalands Man City-statistikLivesport / TASR / AP Photo / Dave Thompson

Nogle gange dog for meget. Kærligheden til fodbold gjorde sønnen af den tidligere landsholdsspiller Alf-Inge til et umætteligt træningsmonster.

"Man er nødt til at tvinge den slags spillere til at hvile, til at have nogle timer fri og slappe af i det hele taget. Det er normalt for de bedste af dem. De vil hele tiden gerne have det sjovt med fodbold, lege med bolden, træne. Det er en kæmpe passion for dem, som man som træner er nødt til at bremse nogle gange," forklarer Berntsen.

Berntsen om, at Haaland ikke får særbehandling
Livesport

Der er masser, der er talentfulde fodboldspillere i en ung alder, men ud over deres egen flid har de brug for en god klub og træningen for at vokse. 

"Vi har spillet med offside siden begyndelsen. Det var for at lære ham at bevæge sig. Det skulle være så tæt på normal voksenfodbold som muligt," fortæller den norske træner som eksempel.

Udover fodboldgener, fysiske egenskaber og talent har det miljø, som Haaland er vokset op i, hjulpet ham på vej mod succes. 

"Vi bor i et område, hvor der er ren, frisk luft. I det sydlige Norge. Ingen stor forurening. Det er et landbrugsområde, så vi har en masse god økologisk mad. Fisk, kød og grøntsager," siger Berntsen og beskriver de tilsyneladende uanselige faktorer, der udgør vigtige brikker i det store puslespil.

Alf-Ingve Berntsen var Haalands første træner.
Alf-Ingve Berntsen var Haalands første træner.Privatfoto

Fra Bryne tog Haaland til Molde, hvor han gjorde sig bemærket i voksenfodbold og cementerede sin status som et af Europas største talenter. Det blev yderligere bekræftet i RB Salzburg og derefter i Dortmund, før han til sidst skiftede til Manchester.

"Hele Haaland-familien tog en rigtig god beslutning på det tidspunkt. De vidste præcis, hvad de gjorde, og de tænkte meget over det. For eksempel var de meget interesserede i, hvordan træningsfaciliteterne var i de forskellige klubber. De ledte efter et sted, hvor Erling ville få nok spilletid, og hvor forholdene var gode."

Berntsen om Haalands offentlige image
Livesport

Friis: Haaland? Vi har en plan

I de østrigske, tyske og engelske ligaer har han leveret præstationer, der regelmæssigt har været på et gennemsnit på et mål pr. kamp.

"Han har altid scoret mål, i alle aldersgrupper. Det var klart, at det ville fortsætte," mener Berntsen.

Så hvordan skal Sparta håndtere ham onsdag? "Prøv at stoppe ham, hvad mere kan jeg råde til," smiler han.

"Men jeg tror, at Spartas spillere er gode nok til at vide det. Jeg vil ikke give råd, jeg er sikker på, at Sparta har gode trænere, der har en plan.

"Men én ting, der skal gøres, er at forhindre andre i at aflevere til ham. Når han først har bolden, er det svært at stoppe ham, så den bedste idé er slet ikke at lade  ham få bolden," konkluderer Haalands første træner.

Livesport Daily #373: Vi fik ham til at spille under svære forhold hele hans barndom, siger Haalands første træner
Livesport