Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Få det komplette overblik over det nye format for denne sæsons UEFA Champions League

Den nye UEFA Champions League 2024/25 går i gang i næste måned.
Den nye UEFA Champions League 2024/25 går i gang i næste måned.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Andreas Schaad - FC Red Bull Sal
Forud for lodtrækningen til UEFA Champions League 2024/25, som finder sted på torsdag i Monaco forklarer Flashscore dig formatet for den nye, udvidede version af Europas eliteklubturnering.

Flere klubber, ikke flere grupper

I den opdaterede version af Champions League vil 36 klubber deltage i selve turneringen, hvilket er en stigning fra 32 i det gamle format.

Der er en ekstra plads til den femtebedste europæiske liga ifølge UEFA's rangliste, hvilket betyder, at Frankrigs Ligue 1 nu får tre automatiske billetter til turneringen. 

Derudover er der en ekstra plads til hver af de to ligaer med den højeste koefficientrangering fra sidste sæson i UEFA-konkurrencen, som i år er Tyskland og Italien.

Den sidste ekstra plads går til en national mester, der kommer fra kvalifikationsrunderne, som afsluttes midt på ugen.

Siden 2003 har Champions League bestået af 32 klubber fordelt på otte grupper af fire, hvor de to bedste fra hver gruppe gik videre til ottendedelsfinalerne.

Det har nu ændret sig radikalt, og fra denne sæson vil de 36 klubber blive samlet i én liga i et såkaldt "schweizisk system", som man normalt forbinder med skak.

Mange flere kampe

Før spillede de deltagende hold seks kampe i gruppespillet, hvor de mødte hver deres modstander hjemme og ude. Nu får klubberne otte kampe hver.

De 36 hold bliver delt op i fire seedede puljer med ni hold. Hver klub møder to hold fra hver pulje, et på hjemmebane og et på udebane.

Det "giver fansene mulighed for at se topholdene møde hinanden oftere og tidligere i turneringen", siger UEFA med henvisning til det faktum, at dette format blev indført på et tidspunkt, hvor spøgelset om en udbryderklasse i Super League hang over europæisk fodbold.

Intet hold vil møde en anden klub fra samme hjemlige liga, og hver klub kan kun møde maksimalt to hold fra et hvilket som helst land.

Mens gruppespillet tidligere sluttede i december, betyder udvidelsen af Champions League, at de to ekstra spilledage vil blive afholdt i januar.

Antallet af kampe stiger fra 96 i det gamle gruppespil til 144 i den nye ligafase.

Ekstra knockout-runde

De 36 klubber bliver rangeret sammen i én liga, hvor de otte bedste går videre til ottendedelsfinalerne, og hvor turneringsformatet derefter forbliver det samme.

Klubberne vil dog blive seedet ud fra placeringerne i ligafasen.

Derudover bliver der indført en play-off-runde, hvor holdene fra 9. til 24. pladsen i ligafasen går videre til en knock-out-kamp med ude- og hjemmekamp for at afgøre de resterende pladser i ottendedelsfinalerne. Disse playoff-kampe vil blive seedet.

De 12 nederste hold i ligafasen bliver elimineret og får ikke adgang til Europa League i andet lag, som det var tilfældet tidligere.