Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Girona skal genopfinde sig selv til Champions League

Girona-holdet i 24/25 vil ikke have meget at gøre med sidste sæsons hold
Girona-holdet i 24/25 vil ikke have meget at gøre med sidste sæsons holdPAU BARRENA / AFP
Girona har startet deres mest spændende sæson og samtidig den, der rejser flest spørgsmål. De får deres debut i Champions League, men har mistet halvdelen af deres førsteholdstrup denne sommer. Og UEFA har tvunget dem til at kappe båndene til City Football Group for at undgå potentielle konflikter med deres moderklub. Der venter derfor hårdt arbejde forude for Michel Sanchez og hans spillere, hvis de fortsat skal kunne levere fodbold på højeste niveau i både Spanien og Europa.

Du kender sikkert historien om Asterix og Obelix fra den lille galliske landsby, der gang på gang modstod de mægtige romeres invaderende angreb takket være en trylledrik, som Miraculix bryggede sammen? Hvad hvis vi fortæller dig, at denne historie kan overføres til fodbold?

Girona, en klub med næsten ingen historie i LaLiga, i en catalansk by, der danner grænsen mellem Spanien og Frankrig, og som altid har stået i skyggen af FC Barcelona, fik et enormt økonomisk boost, da Citys ejere investerede i dem. Pludselig konkurrerede de direkte mod de to største hold i spansk fodbold, Real Madrid og Barcelona, og til tider vandt de endda over dem.

Problemet er, at succes får andre, mere magtfulde klubber til at banke på din dør med interesse i at hente dine bedste spillere. Det har været tilfældet med Dovbyk (Roma), Savinho (Manchester City), Aleix Garcia (Bayer Leverkusen), Eric Garcia (Barcelona) og Yan Couto (Borussia Dortmund). Og de risikerer også at miste Tsygankov.

Forstærkning af truppen

Med så mange tab har bestyrelsen endnu ikke haft tid til at færdiggøre truppen til sæsonen 2024/25. Nu, hvor LaLiga er startet, forventer Michel mindst tre eller fire yderligere signings for at kompensere for det åbenlyse tab af kvalitet på hans mandskab.

Han har allerede hentet spanske spillere såsom Pau Lopez, Bryan Gil og Abel Ruiz, og han har også hentet spillere, der endnu ikke er blevet opdaget af de store ligaer, som Ladislav Krejci og Bojan Miovski. Endelig viser købet af Donny van de Beek, at man har til hensigt at ville give folk en ny start, hvis de skal have en. 

Men de er stadig på udkig efter spillere, der kan gøre en forskel i den store sæson, der venter.

De har penge (selv om de ikke tjente nogen på at sælge Savinho, Couto eller Eric Garcia, som alle var udlejet), men de skal vide, hvordan de bruger dem. Og endnu mere nu, hvor de ikke har, i hvert fald ikke på papiret, City Football Group til at støtte dem.

Ingen paraply på grund af UEFA-regler

UEFA har mange regler, nogle er gode, og andre er sværere at forstå. En af dem er den, der forbyder to klubber med de samme ejere, investorer eller aktionærer at spille i den samme europæiske turnering. Det skete med Girona og Manchester City, ligesom det skete med Manchester United og Nice i Europa League. Det skete også for nylig med RB Salzburg og RB Leipzig.

Så konglomeratet, der kontrolleres af Mansour bin Zayed, var nødt til at reducere sin andel i en af de to. Den indlysende beslutning var at ophøre med at have reel kontrol over Girona, at sænke antallet af aktier - ned til 47% - at fjerne de medlemmer af bestyrelsen, som også var det i den engelske klub - Ingo Bank, John MacBeath og Simon Cliff - og endda at lade UEFA selv overvåge ledelsen til en vis grad for at sikre, at der ikke er nogen skjult dagsorden.

Mere vidtrækkende ændringer

At konkurrere i Europa, især for en klub, der aldrig har gjort det i sin 94-årige historie, er en oplevelse, der skal nydes fuldt ud.

Girona er på vej til at debutere i Champions League, og glæden er enorm over hele byen.

Men selv det indebærer ofre.

For eksempel blev Montilivi, Gironas stadion, oprindeligt anset for ikke at være egnet til Champions League. Efter flere besøg og adskillige rettelser og revisioner af UEFA's teknikere fik stadionet endelig grønt lys. Men ud af de 14.500 pladser vil kun 9.500 være tilgængelige til hver europæisk kamp. Ekstra tribuner er forbudt for at øge kapaciteten og sælge flere billetter.

Girona-fans i Montilivi
Girona-fans i MontiliviURBANANDSPORT NurPhotoNurPhoto via AFP

Præsidenten, Delfi Geli, og bestyrelsesmedlemmerne havde ikke andet valg end at acceptere betingelserne. Til gengæld er det ikke noget dårligt offer: De vil tjene mere end 134 millioner kroner bare for at deltage i Champions League.

Risikoen for at dø af succes

Enhver fodboldspillers drøm er at spille på de bedste stadioner, i de bedste omgivelser og mod de bedste spillere. Champions League tilbyder alt det og meget mere. Men kravene til at spille i Champions League er kombineret med forpligtelsen til også at præstere godt i den hjemlige liga. Og LaLiga er en af de hårdeste ligaer, der findes, og den tillader ikke, at man sænker sit niveau, selv om motivationen ikke er den samme.

Det ville ikke være første gang, og måske heller ikke sidste gang, at et hold, der ikke er vant til at kombinere begge turneringer, oplever et brutalt fald i præstationerne, som endda kan bringe holdets overlevelse i fare.

Se bare på Villarreal, Celta Vigo og Real Betis, som endte med at rykke ned i den næstbedste række samme år, som de blandede sig med de store drenge i Europa.

Derfor mener Michel 'Asterix' Sanchez, at der er behov for at hente flere spillere ind, inden transfervinduet lukker. Spillere, der kan spille en nøglerolle og hjælpe Girona med at fortsætte med at vinde i denne nye og spændende sæson.