Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Vandt seks mesterskaber på syv år: Nu trues schweizisk storklub af nedrykning

Simon Lindgren
Jonas Adjetey og Meschack Elia i en hård duel om bolden i kampen mellem FC Basel og Young Boys på St. Jakob Park
Jonas Adjetey og Meschack Elia i en hård duel om bolden i kampen mellem FC Basel og Young Boys på St. Jakob ParkSPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia
Inden sæsonstarten i den Schweiziske liga var Young Boys favoritter til at genvinde titlen. En katastrofal sæsonstart har dog betydet, at storholdet nu er langt væk fra toppen af tabellen.

Rundt omkring i Europas fodboldligaer er der en række hold, som er vant til at vinde mesterskaber hver eneste sæson, eller i hvert fald at kæmpe med om dem til det sidste. PSG, Manchester City og Bayern München er nogle af de storklubber, der vinder guld år efter år. 

Det samme gør sig gældende i den bedste schweiziske række, hvor Young Boys i de senere år har været altdominerende. Bern-holdet har vundet seks mesterskaber i løbet af de seneste syv år, og de har dermed etableret sig som en magtfaktor i hjemlandet, samtidig med, at de er fast inventar i Champions League.

Derfor er det også meget overraskende, at Young Boys i denne sæson er placeret i bunden af den schweiziske liga med hele 12 point op til toppen efter blot ti spillede kampe.

Selvom der stadig er masser af kampe tilbage, så vækker den dårlige sæsonstart selvsagt opsigt i de schweiziske medier. Flere af de nationale medier har prøvet at analysere sig frem til, hvorfor den ellers succesfulde klub er inde i så dårlig en periode.

Young Boys' sæson er startet forfærdeligt
Young Boys' sæson er startet forfærdeligtProfimedia

Juleferie blev begyndelsen på nedturen

Det schweiziske medie 20 Minuten har lavet en tidslinje over, hvornår Young Boys’ deroute startede, og vi skal tilbage til december 2023 for at finde begyndelsen på nedturen. 

Ganske vist vandt Young Boys den schweiziske liga i sidste sæson, men sæsonen var ikke helt problemfri. 20 Minuten skriver nemlig, at selvom klubben havde gjort det glimrende og gik på juleferie som førende hold i ligaen og samtidig var gået videre til knockoutfasen i Europa League, så ulmede problemerne i spillertruppen. 

Den mangeårige profil Jean-Pierre Nsame var utilfreds med, at han ikke fik nok spilletid, og det samme gjorde sig gældende for talentet Aurele Amenda. I januar-transfervinduet endte Nsame til sidst med at skifte til den italienske klub Como efter syv år i Young Boys.

Jean-Pierre Nsame i Young Boys
Jean-Pierre Nsame i Young BoysFABRICE COFFRINI/AFP

Den dårlige start på 2024 blev virkelig tydelig, da forsvarsklippen Loris Benito blev skadet i februar, mens cheftræneren Raphael Wicky siden hen blev fyret i marts efter en række skuffende resultater i starten af året.

Trods den svære start på 2024 endte Young Boys alligevel med at blive mestre. Bern-klubben hentede 2,02 point pr. kamp, hvilket som udgangspunkt er flot, men det var ikke desto mindre det laveste pointsnit, som Young Boys har formået at skrabe sammen i en sæson, hvor de er blevet mestre.

Sidste sæsons mesterskab skabte dog ikke ro i klubben af den årsag. Der er stor utilfredshed med de to højtstående chefer i klubben, Christoph Spycher og sportschef Steve von Bergen, som kun har valgt at hente unge spillere og ifølge mange forsøgt at styrke holdets rutine hen over sommerens transfervindue.

Forfærdelig sæsonstart trods CL-kvalifikation

Young Boys’ problemer er ikke bare fortsat i den igangværende sæson, men er derimod blot blevet værre. Det schweiziske storhold tabte sæsonens tre første kampe, og de skulle helt hen til syvende spillerunde for at få sæsonens første sejr i ligaen.

Selvom Nsame ikke har kunnet hjælpe holdet i denne sæson efter sit skifte til Como, og forsvarsstyrmanden Loris Benito kæmper med at blive en skade kvit, så har Young Boys nærmest det samme hold, som vandt mesterskabet i seneste sæson. 

Der har trods det faktum altså ikke været mange lyspunkter i sæsonen indtil videre, men der har dog været specielt to positive kampe. De mest opløftende præstationer har således været sejrene over Galatasaray i Champions League-kvalifikationen, der sikrede Young Boys en plads i den prestigefulde turnerings ligafase.

Schweizerne vandt både på udebane og hjemmebane, og det virkede til, at klubben var på vej tilbage på sporet. 

Schweizerne har dog i stedet tabt deres to første, og retfærdigvis ganske svære kampe i Champions League til Aston Villa og FC Barcelona, og inden landskampspausen tabte Young Boys med 0-1 til rivalerne fra FC Basel, hvilket endte med at koste cheftræneren Patrick Rahmen jobbet efter blot få måneder i spidsen for holdet.

Sæsondefinerende periode

Der skal ske noget drastisk, hvis ikke Young Boys’ sæson skal ende som en total fiasko. Meget tyder nemlig på, at det kriseramte storhold får sin sag for i den kommende måneds tid. For udover nogle svære kampe i ligaen mod topholdene, så får de i første omgang besøg af Inter i Champions League. 

Tabellen i den schweiziske Super League
Tabellen i den schweiziske Super LeagueFlashscore

Måske er der dog lys for enden af den ellers kulsorte tunnel. I den første kamp efter den netop overståede landskampspause fik Young Boys en vital sejr over Luzern, som lå på en delt førsteplads inden opgøret.

De kommende uger bliver dog uden tvivl sæsondefinerende for Bern-holdet, eftersom holdet i de næste fem ligakampe skal møde Lugano to gange, samt Basel, Zürich og Luzern, som alle spiller med i toppen. 

Lykkedes det for Young Boys at vinde de fem ”skæbnekampe”, så kan de spille sig selv tilbage i kampen om mesterskabet. Taber de derimod to eller tre af de opgør, så må storholdet fra Bern nok vinke farvel til titelforhåbningerne. 

I første omgang skal schweizerne dog i aktion mod Inter, hvor de onsdag klokken kl. 21.00 skal forsøge at hente deres første sejr i Champions Leagues ligafase. Du kan følge kampen her.