Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Sportsøkonom: Derfor blev voldsanklagede Greenwood fyret i United, men tilgivet i Marseille

Sportsøkonom: Derfor blev voldsanklagede Greenwood fyret i United men tilgivet i Marseille
Sportsøkonom: Derfor blev voldsanklagede Greenwood fyret i United men tilgivet i MarseilleProfimedia
Klubberne sætter sig selv under pres, hvis de skriver kontrakt med spillere der har gjort sig negativt bemærket. Der er dog forskel på, hvad klubbernes renommé kan holde til, afhængigt af deres placering i det internationale hierarki og hændelses- samt tidsperspektivet i sagen. Det siger Kenneth Cortsen, der er Ph.D. og forsker i sportsøkonomi og branding fra Professionshøjskolen UCN, i et interview med Flashscore.dk

Det hører ikke til sjældenhederne, at fodboldspillere kommer i uføre. Graden af uføret er dog forskelligt, og varierer fra trafikforseelser, over druk og gambling, til vold og seksuelt misbrug. Nogle situationer fører til dom, mens det i andre tilfælde "blot" ender med, at ustraffede spillere står tilbage med et blakket ry.

Uagtet baggrunden, så er det ikke pr. definition fodboldklubberne, der skal række hånden ud til spillerne. Det fortæller Cortsen til Flashscore.dk.

”Det er ikke et ansvar, der påhviler en klub, at give en spiller en ny chance. Klubberne skal tænke over deres interessenter og det spotlight, der er på professionel fodbold. I den tid vi lever i nu, har interessenterne fået en stærkere stemme”.

Klubber skal ikke kun forholde sig til de traditionelle domstole, men i lige så høj grad til folkedomstolen, der ikke altid skeler til om der juridisk er afsagt en dom.  

”Beslutningen om at give spillere en ny chance vil være afledt af, om vedkommende har lært noget. Det er det samme i det samfund, der omkranser klubberne”, siger Cortsen.

Eksemplerne er mange. Både på spillere, der efterfølgende bliver taget til nåde, men også på spillere, der lægges for had.

Hvor Duncan Ferguson og Jan Mølbys eftermæle ikke er blevet påvirket af en tur bag tremmer, er sagen en ganske anden for spillere som Benjamin Mendy, Adam Johnson og Mason Greenwood.

Duncan Ferguson kom i fængsel for at nikke en modstander en skalle, mens Mølby måtte afsone en straf for spirituskørsel. Begge kom de tilbage på grønsværen, og nyder i dag legendestatus i deres respektive tidligere klubber.

Klubber skal navigere i forhold til egne, etiske grænser - og deres tilhængeres

”Der er meget fokus på at virksomheder, i det her tilfælde fodboldklubber, skal tage et ansvar. De beslutninger, de kaster sig ud i at tage, skal gå igennem et fintmasket filter i relation til klubbens moralske kompas, og den risikovurdering, de foretager i hver enkelt tilfælde”, siger Kenneth Cortsen.

I den anden ende af det spektrum ligger Adam Johnson, der i 2019 blev løsladt efter at have afsonet tre år for seksuelt samkvem med en mindreårig.

Efter at have udstået sin straf til samfundet, har der ikke været bud efter Johnson i fodboldsammenhænge.

Inden sin anholdelse blev det blandt andet til 12 landskampe for England, mens klubkarrieren foldede sig ud hos blandt andre Manchester City og Sunderland.

”Klubberne skal agere i forhold til etiske grænser, såvel som lovgivningsmæssige grænser, men i lige så høj grad til folkedomstolen”, lyder det fra Cortsen.

For at bruge et udtryk fra samtiden kan man sige, at Johnson er blevet ”cancelled”, men ellers er det fra gang til gang en individuel vurdering om, hvornår nok er nok. Der er mange parametre inde over den type beslutninger.

”Der er stor forskel på, hvordan man som klub kan gradbøje de enkelte spillere, afhængigt af hvad der har været gået forud, og hvad deres branding-strategi er. Nogle overtrædelser er langt værre end andre, og det afhænger også af, hvilke markeder, man opererer i”, siger Cortsen, der som eksempler udenfor fodboldens verden nævner svømmeren Michael Phelps, der mistede sponsoraftaler efter at være blevet afbilledet med en hashpibe, mens en anklage om voldtægt ikke hindrede Kobe Bryants karriere i NBA nævneværdigt.

Klubbens status har betydning for muligheden for tilgivelse

Et af de nyere eksempler er englænderen Mason Greenwood, der spiller sammen med Pierre-Emile Højbjerg i den franske klub Marseille.

I begyndelsen af 2022 blev den nu 22-årige Greenwood anholdt, og anklaget for vold og voldtægt begået mod hans kæreste. Hans daværende klub, Manchester United, suspenderede Greenwood øjeblikkeligt, hvilket han forblev, indtil anklagerne blev frafaldet i sommeren 2023.

Herefter fulgte et lejeophold hos spanske Getafe inden Marseille købte offensivspilleren, der er noteret for en enkelt landskamp for England.

Efter en uskøn proces i forbindelse med anklagefrafaldet, endte Manchester United med at konkludere, at Greenwood ikke havde en fremtid i klubben.

”Alle de involverede, inklusive Mason, anerkender vanskelighederne ved, at han genoptager sin karriere i Manchester United”, lød det i en udtalelse fra klubben.

Den beslutning kan hænge sammen med det faktum, at Manchester United er en af klodens største klubber på flere parametre og har fans i millionvis kloden rundt, fortæller Cortsen.

”Der er flere faktorer, der spiller ind her. Anklagen finder sted, mens han er i Manchester United. De er et kæmpe globalt brand, og de kunne ikke acceptere den association, der ville være med Greenwood, og de ville også uden problemer kunne erstatte ham med en spiller af nogenlunde samme kaliber. Havde det været Cristiano Ronaldo på toppen af sin karriere, kan det godt være, piben havde haft en anden lyd”, lyder det fra eksperten.

At det netop er en klub på Getafes niveau, der rakte ud til Greenwood, overrasker ikke Kenneth Cortsen.

”Der er bl.a. et tidsperspektiv, der arbejder for andre klubber, men det handler også om, at en klub som Getafe ellers ville have svært ved at komme i nærheden af en spiller som Mason Greenwood. De vælger så at tage en kalkuleret risiko, fordi de ligger længere nede i fodboldhierarkiet”.

Opholdet i Michael Laudrup og John Faxe Jensens tidligere klub blev en stor succes for Greenwood. I 36 kampe blev det til 10 mål og seks oplæg, fordelt på La Liga og Copa Del Rey, og efterfølgende stod Marseille klar med en kontrakt frem til sommeren 2025, da de købte ham fri af Manchester United for omkring 193 millioner kroner.

Nul-tolerance over for mere Greenwood-ballade

Den handel skabte voldsom furore i den sydfranske havneby. Byens borgmester, Benoît Payan, ventede end ikke, til handlen blev officiel, med at give sin uforbeholdne mening til kende.

”Greenwoods opførsel er ubeskrivelig og uacceptabel. At slå sin partner ... Jeg så billeder, der chokerede mig dybt. At slå sin partner på den måde er skammeligt for en mand, og jeg synes ikke, han kan have en plads på holdet”, lød det blandt andet.

Det faktum, at en mand så højt på strå som byens borgmester udtaler sig på den måde, sætter Marseille under spotlyset fra start.

”Det, at borgmesteren udtaler sig om købet af Greenwood, gør, at Marseille står i en situation, hvor presset øges markant. Derfor er det vigtigt for dem, at han præsterer fra første dag, og i øvrigt ellers holder sin sti ren”, lyder det fra Cortsen, der heller ikke er i tvivl om, hvad hans råd ville være til beslutningstagerne i den franske klub, der blandt andet har ni nationale titler og et enkelt Champions League trofæ på cv’et.

”Havde det været mig der stod i spidsen for Marseille, så havde jeg fået ham indrullet i at være med til at give noget tilbage til lokalområdet, for at bringe ham tættere på fanbasen og for at signalere, at han som menneske har en interesse i at stå på en ren sti fremadrettet”.

Greenwoods stats i Marseille
Greenwoods stats i MarseilleČTK / imago sportfotodienst / Thierry Breton - Opta by Stats Perform

Selvom englænderen i øjeblikket nyder enorm succes på Stade de Velodrome, senest med to mål i weekendens 3-1 sejr over Toulouse, er der ifølge Cortsen formentlig ikke plads til fejltrin fra Greenwoods side.

”Der er nultolerance, og det vil være en rigtig skidt case for dem, hvis Greenwood ender med at træde ved siden af. Pilen vil i sidste ende pege på dem, der har taget valget, og det kan have store konsekvenser for klubben”, siger Cortsen, der dog ikke kan forestille sig andet end, at Marseille har en exit-klausul i kontrakten med englænderen.

Fodboldens verden er en forunderlig størrelse, og hvad der vil være no-go det ene sted, kan man godt se igennem fingrene med et andet sted. Derfor er det noget nær umuligt at sige, om der er en øvre grænse for, hvad klubbernes renommé kan holde til, siger Cortsen. Det vil hver gang være en individuel beslutning.

”Der vil være ting, der er no-go, men det vil altid være op til beslutningstageren. Jeg tror at vi i Danmark har et hårdere moralsk kompas, og en hårdere dømmekraft på nogle områder, end man har andre steder”, lyder det afsluttende fra Cortsen.