Tyrkisk FCK-modstander er præsidentens favoritter og den mest hadede klub i landet
Istanbul Başakşehir, der blev grundlagt i 1990 som et kommunalt støttet fodboldhold, har hurtigt rejst sig til at blive en stærk konkurrent i Tyrkiets Super Lig, på trods af at klubben i begyndelsen, såvel som nu, manglede en solid fanbase.
Klubben blev oprindeligt dannet af Istanbul's borgmester og blev senere omdøbt til Istanbul Başakşehir i 2014, efter politisk pres for at lukke klubben ned.
Flytningen fra det tidligere Atatürk Olympic Stadium til Fatih Terim Stadium i Başakşehir-distriktet, som blev udviklet under præsident Recep Tayyip Erdoğan, intensiverede klubbens forbindelser til regeringen og det regerende AKP-parti. Erdoğan selv deltog i åbningen af det nye stadion og hyldede klubben ved at pensionere trøjenummer 12 til hans ære.
Eneste umiddelbare grund til pensioneringen af netop trøje nummer 12, er at præsident Erdoğan spillede med det nummer i den ceremonielle åbningskamp af Fatih Terim Stadium.
Başakşehir har tæt bånd til AKP, idet klubbens præsident, Göksel Gümüşdağ, og klubbens tidligere stjernespiller og cheftræner, Emre Belözoğlu, begge har relationer til AKP, og Gümüşdağ er gift ind i Erdoğans familie.
Klubben er gennem tiden blevet kritiseret for at være et redskab i Erdoğans politiske projekt, og dens opblomstring er blevet betragtet som et produkt af statslig støtte frem for popularitet blandt fans. Omvendt er der flere eksperter, der mener at klubben er blandt de mest hadede klubber i Tyrkiet, netop på grund af koblingen til præsidenten, da indbyggerne i Istanbul, over skattebilletten, hænger på en stor del af regningen for klubbens stadionleje etc.
På trods af klubbens lille tilhængerskare og relativt lave tilskuertal, har Başakşehir etableret sig som en vigtig aktør i tyrkisk fodbold, og deres kontinuerlige vækst gennem midten af 2010’erne, har gjort dem til en stærk udfordrer til de traditionelle storhold som Galatasaray, Fenerbahçe og Beşiktaş, eksemplificeret med mesterskabet i 2020.
I Champions League i den efterfølgende sæson leverede Istanbul Başakşehir deres bedste europæiske resultat, da de hjemme besejrede Manchester United med 2-1 i gruppespillet.
Foruden det kulørte bagtapet udenfor kridtstregerne, har klubben også været leveringsdygtige i opsigtvækkende historier på banen.
I 2020 forlod spillerne banen i en Champions League kamp mod Paris Saint-Germain, efter at tyrkernes assistenttræner Pierre Webo, anklagede kampens rumænske fjerdedommer for racistiske udtalelser. Den oprindelige kamp blev afbrudt efter 13 minutter, og genoptaget dagen efter med nye dommere. Franskmændene viste ingen måde på banen, og vandt sikkert med 5-1.
Klubben tøvede heller ikke med at skrive en kontrakt med den berømte og/eller berygtede brasilianer Robinho. I 2017 blev Robinho dømt skyldig i en gruppevoldtægt, men afsoningen begyndte først i begyndelsen af 2024, efter syv års tovtrækkeri.
Torsdag aften er Istanbul-klubben tilbage i Parken, hvor de også var i 2020, hvor de tabte med 3-0 til FC København i returkampen i 1/16-finalen i Europa League.
Første møde i Tyrkiet var også omgærdet af voldsom dramatik, da kampen blev spillet dagen efter statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned grundet covid-19 pandemien. Det til trods, lykkedes det ikke for københavnerne at få udsat kampen, og trods en stigende smitte både i Danmark og Tyrkiet, blev kampen afviklet foran mere end 12.000 tilskuere.
Grundet pandemien gik der næsten fem måneder før returkampen i København, der altså blev vundet med 3-0 på to mål af Jonas Wind, og et enkelt af Rasmus Falk.
I forhold til de tidligere kampe mellem FCK og Istanbul, er der tre gengangere i den tyrkiske klub. Det være sig Volkan Babacan, Emre Kaplan og Berkan Özkan. Alle tre frister dog en tilværelse som reserver for træner Çağdaş Atans mandskab.
Blandt profilerne som københavnerne skal holde et vågent øje med, er den polske landsholdsforward Krzysztof Piątek. Han er klubbens topscorer denne sæson med 11 mål i 18 kampe, efterfulgt af brasilianeren João Figueiredo med syv scoringer.
29-årige Piątek har tidligere slået sine folder i Bundesligaen og Serie A, mens 28-årige Figueiredo karriere har udspillet sig på knap så spektakulære adresser i blandt andet Grækenland og Litauen.