Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Bliv klar til EM-finalen: Se optakter, interviews og artikler før finalen i Berlin

Spanien skal søndag forsøge at blive første nation til at vinde EM-trofæet fire gange.
Spanien skal søndag forsøge at blive første nation til at vinde EM-trofæet fire gange.Christoph Soeder/DPA Picture-Alliance via AFP
Søndag aften venter den helt store finale ved sommerens EM-slutrunde. Her brager Spanien og England nemlig sammen på Olympiastadion i Berlin, hvor Jude Bellingham og Co. skal forsøge endelig at indfri forventningerne, mens de stærke spaniere kan tage nok en EM-titel.

Her har vi forsøgt at samle de vigtigste historier op til slutrundes altafgørende kamp, hvor Spanien kan sætte rekord med EM-trofæ nummer fire i historien, eller England endelig kan vinde første titel siden VM på hjemmebane i 1966. Kampstart er klokken 21.

Statistikere udpeger finalefavorit

Det er to af fodboldens helt store giganter, der søndag mødes i EM-finalen, når England og Spanien tørner sammen i Berlin. Førstnævnte gik ind til turneringen som den helt store forhåndsfavorit, mens sidstnævnte snarere blev set som en af de større underdogs. Spørger man Optas statistikere før søndagens finale, peger pilen dog nu på netop de spanske underdogs.

Læs hele Optas statistiske analyse af søndagens finale her.

Se optakt til finalen

Se optakt til søndagens finale her.
Flashscore

Undertippet landstræner hylder generation

Luis de la Fuente er ikke blandt de største trænernavne i verden, men den 63-årige spanske landstræner har ved sommerens EM-slutrunde ført La Roja til finalen i Berlin med højt anlagt spil og flotte sejre undervejs. Søndag håber de la Fuente at kunne skrive historie og blive det første og hidtil eneste land til at vinde fire europamesterskaber, og ifølge spanieren har han en overdådigt talentfuld generation til rådighed.

Læs mere om Luis de la Fuentes ros af den nuværende spanske generation her.

Spansk midtbanedynamo er kommet fra baghjul

Da sommerens EM-slutrunde i Tyskland blev sparket i gang, var der næppe nogen, der kunne have forudset, at en af turneringens helt store profiler skulle blive spanske Fabián Ruiz. Øjnene var snarere rettet mod holdkammeraterne Rodri og Pedri, men Ruiz har leveret en kæmpestor slutrunde og skal søndag forsøge at sætte prikken over i’et.

Læs mere om Fabián Ruiz’ imponerende slutrunde her.

Engelsk landstræner vil se frygtløs tilgang

For tre år siden måtte England gå slukørede fra en EM-finale på egen nationalarena, da det på Wembley i London blev til et nederlag mod Italien. Søndag kan Gareth Southgate og Co. tage revanche, men den 53-årige landstræner understreger før opgøret mod Spanien, at det er afgørende, at de engelske spillere ikke går til opgøret med nogen frygt i sindet.

Læs mere om Gareth Southgates forhåbninger til søndagens finale her.

Disse spillere kan blive altafgørende

Det skorter ikke på store navne i søndagens EM-finale, om end det spanske landshold måske ikke er helt så stjernespækket, som det for en årrække tilbage var tilfældet. Ikke desto mindre er der masser af individuel kvalitet også på La Rojas mandskab. Flere spillere kan på egen hånd blive afgørende, herunder superstjernen Jude Bellingham.

Læs mere om, hvilke spillere der kan afgøre finalen på egen hånd her.

Superstjerne ville bytte personlig hæder for EM-titel

Søndag kan blive en skelsættende dag i Harry Kanes karriere, for selvom den på personligt plan har været ganske glorværdig med adskillige individuelle kåringer, har den 30-årige engelske angrebsstjerne aldrig vundet et holdtrofæ. Kane selv ville dog bytte netop alle de personlige meritter for søndagens EM-trofæ.

Læs mere om Harry Kanes store trofæhåb her.

Prins er stolt af engelsk mandskab

Det bliver med royalt islæt på lægterne, når Olympiastadion søndag lægger græstæppe til sommerens EM-finale mellem England og Spanien. Således melder Prins William sin ankomst til opgøret, og den 42-årige Prins af Wales, der er landets tronarving efter Kong Charles 3. af Storbritannien, er i det hele taget stolt af det engelske landsholds præstation.

Læs mere om Prins Williams besked til det engelske mandskab her.

Yamal vækker begejstring i hjemby

Da Lamine Yamal krøllede bolden op i fjerneste hjørne i semifinalen mod Frankrig, blev scoringen traditionen tro fejret med et håndtegn, der viser cifrene 304. Det er nemlig postnummeret i Rocafonda, hvor den 17-årige superstjerne er opvokset. Mens Yamal tydeligvis er stolt af sin hjemby, er folk i hjembyen omvendt også ved at sprænges af stolthed over den unge superstjerne.

Læs mere om Lamine Yamals umådelige popularitet i hjembyen her.

Southgate ser roligere engelsk mandskab

Ovenpå den spændende semifinale mod Holland, der blev afgjort på et sent vindermål af Ollie Watkins, lagde den engelske landstræner ikke skjul på, at finalemodstanderne fra Spanien har været det bedste hold hidtil i turneringen. Samtidig pointerede Gareth Southgate dog, at England er blevet langt bedre til at håndtere presset, end de var, da han for otte år siden overtog jobbet.

Læs mere om Gareth Southgates reaktioner umiddelbart efter semifinalen her.

Ung superstjernes far vidste, han ville blive god

Lamine Yamal har været på stort set alles læber under årets EM-slutrunde. Den nu 17-årige kantspiller, der har været 16 år i samtlige kampe frem til finalen, har skrevet historie flere gange undervejs med både oplæg og scoring, sidstnævnte et drømmemål i semifinalen mod Frankrig, men spørger man teenagerens far, har han hele tiden været klar over, at Yamal skulle blive en superstjerne.

Læs mere om det unikke talents rødder her.

Ølsalg forventes at eksplodere i England

Det er anden gang i træk, at England står i en EM-finale. I 2021 blev det til nederlag mod Italien hjemme på Wembley i London, men denne gang spilles finalen altså i Berlin. Ikke desto mindre forventer en af landets største supermarkedskæder, at ølsalget i denne weekend vil eksplodere og stige med flere hundrede procent.

Læs mere om den forventede engelske forbrugsfest her.

Dødssyg ekslandstræner ønsker engelsk sejr

Sven-Göran Eriksson ved ikke, hvor meget tid han har tilbage. Den 76-årige svensker er uhelbredeligt syg med kræft, og det er således eksempelvis ikke til at vide, om den forhenværende trænerstjerne er iblandt os, når EM i 2028 løber af stablen. Mellem 2001 og 2006 stod Eriksson i spidsen for det engelske landshold, der søndag altså står i finalen, og det svenske trænerikon har nu skrevet et brev til den nuværende engelske landstræner, Gareth Southgate, hvori Eriksson udtrykker sin støtte til England i finalen.

Læs mere om Sven-Göran Erikssons besked til Gareth Southgate her.

Historiske Southgate har haft rutsjebanetur som landstræner

Skulle det søndag lykkedes for Gareth Southgate at sejre med det engelske landshold i EM-finalen, vil han skrive sig ind i historien som blot den anden landstræner, der vinder et trofæ med England efter Sir Alf Ramseys VM-sejr i 1966. Men tilværelsen som engelsk landstræner har absolut ikke været nogen dans på roser for Southgate, der forleden rundede 100 kampe i spidsen for Three Lions.

Læs mere om Gareth Southgates tumultariske landstrænerkarriere her.

Uventet spansk stjerne ligeglad med topscorertitel

Da EM startede var 26-årige Dani Olmo ikke udset nogen plads i startopstillingen for Spanien. Med kanterne stærkt besat af Nico Williams og Lamine Yamal, blev Pedri foretrukket på den fremskudte position på midtbanen. Men sidstnævnte måtte forlade turneringen med en skade, og pludselig er Dani Olmo blevet en vigtig spiller for Spanien med adskillige flotte præstationer og en del scoringer. Faktisk har Olmo søndag chancen for at løbe med topscorertitlen, men det er ikke noget, spanieren bruger kræfter på.

Læs mere om Dani Olmos flotte EM-turnering her.

Rekordspanier vil ikke have fødselsdagsgaver ved sejr

Lørdag fyldte Lamine Yamal 17 år. Den spanske teenager har taget Fodboldeuropa med absolut storm siden sin professionel debut for lidt over et år siden, og ved sommerens EM-slutrunden har det spanske vidunderbarn været en af de mest iøjnefaldende spillere. Skulle Spanien søndag løbe med EM-trofæet, vil fødselaren dog ikke have gaver af sin mor.

Læs mere om Lamine Yamals utrolige EM her.

Kane kan bryde trofæforbandelse søndag

Selvom Harry Kane i mange år har været blandt verdens allermest profilerede angribere både for klubholdet Tottenham og det engelske landshold, og i den forgangne sæson fortsat det tårnhøje individuelle niveau i Bundesligaen efter sit skifte til Bayern München, så har den 30-årige englænder stadig karrierens første titel til gode.

Læs mere om Harry Kanes hidtil uforløste titeljagt her.