Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Nuno Gomes glæder sig over stærkt Portugal ved EM, men holder øje med Italien

Nuno Gomes ved FIFA Football Awards 2022
Nuno Gomes ved FIFA Football Awards 2022AFP
Den tidligere anfører for det portugisiske landshold Nuno Gomes, der altid er opdateret på fodboldspillet, har selvfølgelig en mening om EM, og han mener blandt andet, at tiden er inde til det afgørende skridt for Milan-spilleren Rafael Leao.

Nuno Gomes er synonym med mål, men også med høj intelligens - både på og uden for banen. Manden, der har spillet 79 kampe med Portugal og scoret 29 mål, taler i et eksklusivt interview med Flashscore om de europæiske mesterskaber, der netop er begyndt.

Det hele starter selvfølgelig med hjemlandet Portugal, som han debuterede for 2000 og i 2008 var anfører for. Han spillede sin sidste, hele landskamp mod Danmark i kvalifikationen til EM 2012.

For hvert år, der går, ser det ud til, at Portugal bliver stærkere og stærkere. Hvordan forklarer du det?

Det virker utroligt, at så lille et land kan producere så meget talent. Men det gør det. I dette års trup er der så meget kvalitet på alle pladser. Roberto Martinez vil have masser af alternativer på diverse positioner. Men det er også sandt, at dette er en af de bedste generationer nogensinde.

Er Portugal derfor en af favoritterne?

Forventningerne er høje, og det er de med rette. Men vi ved udmærket godt, at i fodbold kan alt ske, og favoritværdigheden skal overføres fra papiret til banen. Mange gange er det faktisk ikke de bedste, der vinder. Også fordi det i sidste ende kun er én, der vinder.

Portugals seneste 10 kampe
Portugals seneste 10 kampeFlashscore

Og hvem er så det bedste landshold ved dette EM?

For mig er der Frankrig og England foran dem alle. Derefter kommer Tyskland, Portugal og Spanien. Men vi bliver også nødt til at holde øje med Italien, som altid!

Portugals kvalitet er dog uovertruffen. Det bliver svært at se, hvem Joao Felix og Rafael Leao der starter på bænken.

Vores hold er fantastisk, og vi kommer i god form, og de ved, hvordan man spiller god fodbold. Men i sidste ende skal man bevise alt på banen. Martinez vil få hovedpine, når han skal vælge startopstillingen. For der er så mange muligheder.

Kampen mod Tjekkiet er en god test til at afprøve jeres ambitioner?

Det er et hold, der kan gøre ondt med nogle gode individualister. Det bliver ikke let at møde dem. Jeg husker også, at jeg efter lodtrækningen skrev en besked til min tidligere holdkammerat Tomas Repka, som jeg spillede sammen med i Fiorentina. Jeg har ikke hørt fra ham siden. Jeg tror, at jeg inden kampen vil sende ham en besked for at provokere ham...

Og hvordan ser du på de øvrige to hold i Portugals gruppe?

Det er en gruppe, der kan være farlig, fordi den kan være bedragerisk. På papiret ser den overkommelig ud på grund af fraværet af stærke landshold. Men Tyrkiet er et godt hold og har Vincenzo Montella som træner, som kommer med masser af erfaring. Georgien har Kvaratskhelia, som ganske vist ikke er særlig erfaren, men som helt sikkert vil give problemer. Jeg synes, at vi er favoritter, men vi er nødt til at være så fokuserede som muligt for at gå videre.

Gruppe F ved EURO 2024
Gruppe F ved EURO 2024Flashscore

Ser du i Kvaratskhelias bevægelser en lighed med Cristiano Ronaldo?

En lille smule, ja. Vi taler om en meget stærk, ung spiller, som har gjort det godt i Napoli. Og som efter at være ankommet til denne turnering også vil sætte sit præg på det højeste niveau.

Cristiano derimod vil spille sit sjette EM med samme sult som altid. I de tidligere udgaver har han vundet topscorertitlen to gange, men altid sammen med en anden. Vil han også gøre sig gældende i år?

Det vil han være i stand til, fordi han nu spiller som spidsangriber. Og med det hold, han har, vil han kunne holde sig tæt på målet og nyde godt af de mange assists, som hans holdkammerater vil levere.

I en alder af 39 år kan han også blive udskiftet, som det skete ved VM.

Cristiano starter inde, og så må vi se, hvordan det går. I den sidste venskabskamp før EM scorede han to mål, og jeg tror, at han har selvtilliden på plads. Han kommer til at starte inde, og hvis han scorer et eller to mål i begyndelsen af turneringen, vil han være med helt til slut.

Portugals styrke ligger dog på midtbanen. En klog kæde, hvor Vitinha i høj grad har indtaget startpladsen.

Han er den, der har taget det største kvalitetsspring i år. Han er i absolut topform, og han afsluttede sæsonen med Paris Saint-Germain på spektakulær vis, som det blev demonstreret i de to Champions League-semifinaler. Han ved, hvordan han skal få sine holdkammerater til at spille bedre, han forstår spillet rigtig godt og kan spille på alle pladser på midten. Han vil ganske sikkert være den, der spiller i midten sammen med Bruno Fernandes og Palhinha, i hvert fald fra starten. Og husk på, at der på bænken vil være andre meget stærke midtbanespillere som Ruben Neves og Joao Neves, en spiller, jeg holder meget af. Han er meget ung, men er klar til at spille fra start.

Bruno Fernandes er i dag blandt de bedste midtbanespillere i verden. Og tænk, at for otte år siden, da Portugal vandt, var han halvt ukendt for portugiserne, da han spillede for Udinese.

Bruno er en meget stærk fodboldspiller, som er modnet med tiden ved hjælp af sin spilintelligens. Og i de senere år har han også føjet en masse mål til sit repertoire. Han har et enestående skud og kan skabe en god balance på holdet.

I 2008 var du anfører, var du klar over, at en stor æra var begyndt?

Det er sandt, jeg var anfører før Cristiano. Det var en overdragelse af stafetten, hvorefter han begyndte sin store rejse for alvor. Men hvis jeg skal være ærlig, så troede jeg ikke, at Portugal kunne blive så stærkt på det tidspunkt. Det hele var et resultat af at arbejde fra bunden med de unge. Målrettet investering i ungdomssektoren gennem kompetence, og resultaterne viser sig.

Blandt de portugisiske spillere, der spiller i Italien, er en af de mest fremtrædende Rafael Leao fra AC Milan. I en alder af 25 år er tiden så endelig kommet til, at han får det afgørende gennembrud i karrieren?

Han og Joao Felix er to fremragende spillere, som begge kan spille venstre fløj på landsholdet. Og det vil være op til træneren at beslutte, hvem der skal satses på, afhængigt af modstanderne. Men Leao er en meget stærk spiller, som kan afgøre en kamp på egen hånd. Og jeg tror, at EM for ham kan blive et springbræt ind i landsholdets historie. Hvis han har det godt, er Leao en gevinst for os.

Følg Portugal ved EM 2024 her.