EKSKLUSIVT: Østrigs Gregoritsch om Rangnick & Alabas indflydelse på holdet

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Østrigs Gregoritsch om Rangnick & Alabas indflydelse på holdet

Michael Gregoritsch er et vigtigt medlem af Das Team
Michael Gregoritsch er et vigtigt medlem af Das TeamProfimedia
Michael Gregoritsch fik sin debut på det østrigske landshold i september 2016 og repræsenterer nu også sit land ved EURO 2024 i Tyskland.

Han spillede det meste af sin karriere for Augsburg, hvor han også mødte Jan Moravek, en tredobbelt tjekkisk landsholdsspiller og nu Flashscore-ekspert.

I dette interview med sin tidligere holdkammerat taler Michael Gregoritsch om det østrigske landshold, Ralf Rangnicks forbindelser til Bayern München og David Alabas særlige rolle.

Moravek: Denne rekord er imponerende: 25 kampe, herunder 15 sejre, fire uafgjorte og kun seks nederlag - plus en målforskel på 46:25. Du ved sikkert allerede, hvad jeg taler om: Det er Østrigs rekord under Rangnick. Han har også trænet mig kortvarigt engang, men desværre kun i et par måneder, så jeg er interesseret i at vide det: Hvad har han ændret i forhold til den tidligere træner? Hvordan er dit forhold til ham?

Gregoritsch: "Han kom til Salzburg for 12 år siden og ændrede østrigsk fodbold fuldstændigt. Med den fodbold, han spillede i Salzburg, havde han så stor indflydelse på de unge spillere, at mange af dem allerede havde internaliseret hans spil, da de rykkede op som professionelle. Når du kan vælge mellem 500 spillere, og 15 af dem har lært dit spil fra en tidlig alder, har du nu den store fordel, at alle ved, hvad de skal gøre."

"Han giver helt klare instruktioner, han er meget venlig over for alle spillerne, og han giver os en masse frihed uden for banen, fordi han siger: 'I skal træffe jeres egne beslutninger på banen, så I kan også træffe jeres egne beslutninger uden for banen og gøre, hvad I vil. Det vigtigste er, at I træner godt."

"Derfor har jeg et godt forhold til ham, hele holdet er superglade, og han har skabt en holdånd, som allerede eksisterede på en lignende måde, men ikke så åbenlys, som den gør nu."

"Det plejede at være sådan med Østrig: Hvis du vandt to gange, var du verdensmester, og hvis du tabte to gange, var du det dårligste hold i historien. Og det er lykkedes ham at få os til at vinde to gange og så vinde to gange mere og så igen. Sammen med os har han opbygget et niveau af eufori i hele Østrig, som aldrig har eksisteret før."

'Meget, meget glad' for, at Rangnick blev

Hvordan havde du det med forbindelsen mellem Ralf Rangnick og Bayern München?

"Jeg havde aldrig troet, at han ville gøre det. Jeg blev altid overrasket, når der kom en ny udmelding efter to ugers forhandlinger: 'De er nået til enighed'. Det tog for lang tid for mig. Man forhandler ikke så længe med Bayern München, hvis man har muligheden for at tage dertil.

"Med den måde, han taler til os på, den måde, han føler sig godt tilpas hos os, den måde, jeg har oplevet det på, har jeg altid troet, at han gerne ville blive hos os. Gudskelov er det blevet bekræftet! Da jeg hørte nyheden, skrev jeg til ham med det samme. Jeg var meget, meget glad for det."

Michael Gregoritsch kommer rigtig godt ud af det med Ralf Rangnick
Michael Gregoritsch kommer rigtig godt ud af det med Ralf RangnickProfimedia

Du har spillet i Tyskland i lang tid, hvor specielt eller unikt er det at spille en stor turnering som europamesterskaberne her?

"Det er utroligt! At spille en turnering generelt er meget, meget specielt for mig. Denne gang er det særligt, fordi vi er her. Alle taler sproget, jeg har boet her i 12 år, og hele min familie og alle mine venner er her.

"Det er første gang, min far (Werner Gregoritsch, træner for det østrigske U21-landshold, red.) har set mig spille en landskamp fra start. Jeg har allerede spillet 55-60 landskampe, men hans hold har spillet på samme tid, og det er meget specielt for mig. Det kan jeg virkelig sætte pris på, for hvor mange turneringer kan man spille i sit liv som østriger? Måske fire, hvis det kommer til stykket? Min familie og mine venner var alle i Berlin i fem dage i forbindelse med de to første gruppekampe. Det er meget, meget dejligt."

Det er den anden store turnering for dig. Du scorede endda et mål mod Nordmakedonien ved EM i 2020. Hvad er forskellen på dengang og nu?

"Det er svært at sammenligne, fordi vi næsten ikke havde nogen fans der på grund af coronavirus. Vi to spillede stadig sammen i Augsburg dengang, og det var ikke en nem tid for mig. Det var faktisk lidt af et held, at jeg fik lov til at spille med ved dette EM. Det var også fantastisk, men anderledes end nu.

"Nu er der lidt mere eufori. Man ser fanzonerne og fanmarcherne, alle ser på, og den eufori opstår kun, når fansene er der. Hvis der ikke er nogen fans, kan der ikke være nogen eufori. Før turneringen tænkte jeg, at det ville være fedt, men på samme måde. Men nu må man sige: Det er meget, meget specielt."

En stor lykkelig familie

Jeres trup er en god blanding af ældre spillere - Marcel Sabitzer, Marko Arnautovic, Florian Kainz, Gernot Trauner og dig selv - og mange mellem 25 og 27 år. Hvordan fungerer holdstrukturen?

"Fordi der ikke er så stor forskel på den ene og den anden generation, har vi alle spillet sammen i fem år. Alle disse spillere som ( Christoph) Baumgartner, ( Konrad) Laimer, ( Xaver) Schlager, ( Kevin) Danso, ( Maximilian) Wober og ( Stefan) Posch har været med os siden 2019/2020. Det er virkelig blevet en familie.

"Da jeg kom til Augsburg - det kan du måske også huske - var vi også tætte og gjorde meget sammen, men det er ikke engang halvdelen af den familiefølelse, vi har her. Det er virkelig en gruppe venner."

"Og i sidste ende er det også afgørende for vores spillestil, fordi alle ved, at personen ved siden af dem giver alt for den anden. Det er meget vigtigt, at du kan stole på personen ved siden af dig."

Det østrigske landshold ser sig selv som en familie
Det østrigske landshold ser sig selv som en familieAFP

Ralf Rangnick har en klar idé om, hvordan I skal spille, som I ser ud til at implementere godt, og som i sidste ende hjalp jer med at vinde den svære gruppe D. Er 4-2-3-1 en fast formation, eller varierer I den nogle gange?

"I begyndelsen spillede vi med tre backs, men nogle gange spiller vi også med to angribere. Det gjorde vi også et par gange i kvalifikationen til EM med Arnautovic og mig selv. Generelt har vi gjort det oftere.

"Men sådan som systemet er nu, er det helt fint, og det fungerer. Træneren tilpasser det altid fuldstændig til modstanderen."

Alaba vigtig som træner

David Alaba kan ikke støtte dig som spiller denne gang, men kun som træner. Hvad synes du om hans rolle? Hvor vigtig er han?

"Jeg synes, det er meget, meget vigtigt for holdet. Og jeg tror, at alle vidste, at det var vigtigt for ham at være der. Han er en rigtig, rigtig god person og den bedste spiller, jeg nogensinde har spillet sammen med. Men han er bestemt også den bedste leder, jeg nogensinde har spillet sammen med. Det er utroligt, hvilken effekt han kan have på holdet. Han ønsker altid at vinde."

"Når han står på sidelinjen, rød mod blå, og han presser et hold, kan du være sikker på, at træningen bliver eksplosiv. Det bliver så intenst, så stærkt og så godt. Han kan formidle det, og det er helt sikkert den mest imponerende kvalitet, jeg nogensinde har set hos en spiller."

"Han vil altid gerne vinde. Det betyder ikke, at han ikke kan tabe, men når han vil vinde, så vinder han. Jeg tror aldrig, at han ikke har vundet en træningskamp, som han ønskede at vinde - og han ønsker faktisk at vinde hver eneste træningskamp. Det er helt utroligt."

"Det er meget spændende, og det er derfor, det er så vigtigt, at han er med. Han har ikke en stor opgave med taktik eller noget i den stil, men han er der, og det giver nogle mennesker en rigtig god følelse."

Østrig smadrede Tyrkiet i deres sidste møde
Østrig smadrede Tyrkiet i deres sidste mødeFlashscore

Din næste modstander er Tyrkiet. Lad os se tilbage på den 26. marts i Wien: 6-1 til Østrig, du scorer hattrick, og nu spiller du mod Tyrkiet igen bare tre måneder senere. Vil I forsøge jer med den samme gameplan igen, eller hvordan vil I gribe kampen an?

"Det er helt sikkert bedre for os, at vi vandt kampen 6-1 og ikke tabte 6-1. Men som du ved, er det ofte det farligste. Man kan ikke sige: 'Det var bare en testkamp', for internationale kampe er altid hårde, og alle vil gerne vinde dem.

"Jeg tror, det kan være farligt, men jeg tror også, at vores hold er stabilt nok i hovedet til at få det til at fungere godt. Vi har et godt hold, vi har et godt mindset: Vi kan blive gode, hvis vi bruger alt, hvad vi har at byde ind med på banen."

Du havde to korte rejser til de to kampe i Berlin, du fløj til Düsseldorf, og så er der afgang til Leipzig på tirsdag. Føler du som spiller, at forbundet har tænkt over valget af EM-spillested (Schlosshotel Grunewald i Berlin, red.)?

"Top, top, top. Hotellet er fantastisk, byen er fantastisk. Vi havde to hjemmekampe og behøvede ikke at rejse. Familierne var lige rundt om hjørnet. Det var virkelig dejligt."

Tror du, at Østrigs fremgang har noget at gøre med den østrigske liga? Hvordan vurderer du den? Hvordan synes du, at standarden udvikler sig? Og hvad tror du, Sturm Graz og Salzburg er i stand til i Champions League?

"Vores liga er helt klart blevet bedre. Der er kommet mange bedre spillere til Østrig. Men jeg tror ikke, at et østrigsk hold kommer til at spille en stor rolle internationalt i fremtiden. Det er simpelthen for svært med det nye system."

"Men alligevel: Den østrigske liga er fantastisk, vi har nogle spillere i den, som alle er meget gode. Der er næsten ikke noget fald i præstationerne i forhold til de spillere, der har været i udlandet i lang tid. Frem for alt er den unge generation hårdtarbejdende, hver eneste af dem ønsker at forbedre sig og lytter. Og det er vigtigt, at de vil gøre det for at blive bedre."

Hvis du ser på turneringen som helhed, hvilke tre spillere har så imponeret dig mest?

"Nico Williams 100%. Og så er Nicolae Stanciu fra Rumænien, som scorede målet mod Ukraine, en rigtig god spiller. Jeg kunne også godt lide (Michel) Aebischer fra Schweiz. Der er mange gode spillere i år."

Følg Østrig vs Tyrkiet med Flashscore.