EM 2024: Analyse af de vigtigste defensive statistikker fra gruppespillet

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM 2024: Analyse af de vigtigste defensive statistikker fra gruppespillet

Opdateret
En af gruppespillets stjerner, Georgiens Giorgi Mamardashvili, laver en redning mod Portugal
En af gruppespillets stjerner, Georgiens Giorgi Mamardashvili, laver en redning mod PortugalAFP
Gruppespillet ved EM er overstået, og de 16 hold fokuserer nu på næste runde, som starter på lørdag. Indtil da er det tid til at reflektere, rette fejl og analysere. I denne artikel ser Flashscore på de vigtigste defensive erfaringer fra gruppespillet ved EURO 2024.

Som man siger: "Angreb vinder kampe, men forsvar vinder mesterskaber" - man kan ikke åbne denne artikel på nogen anden måde. Den berømte sætning er leveret af Phil Jackson (arkitekten bag to NBA-mesterskabsdynastier) og hjælper med at forklare vigtigheden af at forsvare sig godt, især for dem, der stræber efter højere niveauer inden for sport.

EM 2024 har først og fremmest udmærket sig ved sin offensive side. I de 36 kampe, der allerede er spillet, er der blevet scoret 81 mål (et gennemsnit på 2,25 pr. kamp). Ser man på resultaterne, har kun fire kampe ( England mod Slovenien, Danmark mod Serbien Holland mod Frankrig samt Ukraine mod Belgien) været målløse.

I betragtning af dette kommer det ikke som nogen overraskelse, at kun ét hold ikke har lukket mål ind i gruppespillet: Spanien. Mod Kroatien, Italien og Albanien viste La Roja sig at være skudsikre (de brugte to forskellige målmænd i Unai Simon og David Raya), og det er også grunden til, at de var det eneste hold, der sluttede med ni point.

Færrest indkasserede mål
Færrest indkasserede målFlashscore

Af de otte bedste forsvar ved EM indtil videre var det kun Serbien, der ikke gik videre. Det lykkedes for Slovenien, men som et af de bedste hold på tredjepladsen. Spanien, England og Tyskland toppede deres grupper.

I den anden ende af tabellen lukkede Skotland flest mål ind (syv), hovedsageligt på grund af deres 5-1-nederlag til Tyskland i åbningsrunden. Polen og Kroatien fuldender nedeste trio med seks indkasserede mål.

Af de otte dårligste forsvar er det kun Tyrkiet og Georgien, der er blandt de sidste 16.

Flest indkasserede mål
Flest indkasserede målFlashscore

Fra Diogo Costa til Giorgi Mamardashvili

Et godt forsvar er ofte ensbetydende med, at målmanden ikke har meget at lave. I Portugals tilfælde kan man ikke just sige det.

Diogo Costa var den målmand (som spillede alle tre kampe), der havde færrest redninger i gruppespillet (fire), men lukkede tre mål ind. Det stemmer overens med statistikken, som viser, at de syv skud, han stod over for, burde have givet 2,7 mål. Med andre ord gjorde han ikke nogen forskel i målet.

I den modsatte ende af spektret er Mamardashvili. Valencias og Georgiens målmand har været et af turneringens højdepunkter og beviser, at han er en af de bedste på sin position. I tre kampe har han reddet 20 skud. Ifølge Opta-data burde de 20 skud have resulteret i 7,5 mål, men han lukkede kun fire ind. Han holdt også buret rent mod sværvægterne fra Portugal.

Mamardashvili slog rekorden for flest redninger i en kamp
Mamardashvili slog rekorden for flest redninger i en kampOpta by StatsPerform

Af de 29 målmænd, der blev brugt, formåede 13 ikke at holde buret rent i de kampe, de spillede. Yann Sommer (Schweiz), Gianluigi Donnarumma (Italien), Patrick Pentz (Østrig), Jindrich Stanek (Tjekkiet), Thomas Strakosha (Albanien), Dominik Livakovic (Kroatien) og Angus Gunn (Skotland) var de eneste, der spillede alle tre gruppekampe.

Hårdt arbejde betaler sig

At forsvare er typisk en af spillernes mindst foretrukne ting. Når alle drømmer om en professionel karriere, tænker de på at score mål og gøre fantastiske ting med bolden, ikke på at jagte den. Men defensiv uselviskhed har også sine fordele.

Georgien var det hold, der erobrede flest bolde (134), lavede flest tacklinger (55), vandt flest tacklinger (27) og lavede flest clearinger (100). En bedrift for Willy Sagnols hold, der gjorde det muligt for dem at nå til ottendedelsfinalen uden at indkassere et mål mod Portugal.

Flest redninger
Flest redningerFlashscore

På andenpladsen for erobrede bolde (132) og gennemførte tacklinger (51) kom ingen ringere end Østrig. Ralf Rangnick er en af ideologerne bag 'gegenpressing' og satte Das Team på prøve for at slutte foran Holland og Frankrig i gruppespillet.

Af de otte hold, der erobrede flest bolde, var det kun Kroatien, der skilte sig ud og ikke gik videre til knockout-fasen.

Sloveniens leder

Jaka Bijol er nødt til at blive anerkendt i dette stykke. Midterforsvareren fra Udinese har været Sloveniens defensive leder og skiller sig ud ved den måde, han har afvist modstandernes angreb på.

Med 27 clearinger skiller midterforsvareren sig ud på dette område og med en bred margin. Guram Kashia fra Georgien er den næste med 21, mens Virgil van Dijk (Holland) og Jan Bednarek (Polen) runder podiet af med 15.

Bijol skal være i topform, hvis han vil forhindre Portugal i at score og gå videre til kvartfinalen.

Jaka Bijols tal
Jaka Bijols talOpta by StatsPerform

Med hensyn til individuelle forsvarsaktioner skal Nico Seiwald (Østrig) have ros for at have forsøgt sig med flest tacklinger i dette gruppespil - i alt 13. Strahinja Pavlovic, fremtiden i Serbiens forsvar, var den bedste til at stoppe driblinger (ni), og Josip Sutalo(Kroatien) lavede flest interceptions med 13.

Tal, der er med til at forklare gruppespillet ved et EM, der har været præget af mange mål, men hvor forsvaret også har stor indflydelse. Når alt kommer til alt, er det ikke tilfældigt, at vi anser Spanien for at være udfordrere og Georgien for at være den store åbenbaring.

Forfatter
ForfatterFlashscore