EM 2024: Fem bemærkelsesværdige milepæle fra et fantastisk gruppespil i Tyskland

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM 2024: Fem bemærkelsesværdige milepæle fra et fantastisk gruppespil i Tyskland

Spaniens Lamine Yamal var en fremtrædende spiller i gruppespillet
Spaniens Lamine Yamal var en fremtrædende spiller i gruppespilletAFP
Efter 12 dages spændende action ved EM 2024 er gruppespillet nu slut, og 16 nationer er gået videre til knockout-kampene, som begynder lørdag aften.

Midt i al spændingen på banen i Tyskland blev der slået masser af rekorder, som vil sætte sig varige spor i EM-historien.

Ved hjælp af tal fra UEFA's officielle hjemmeside ser Flashscore på nogle af de mest bemærkelsesværdige milepæle, der er blevet sat i turneringen indtil nu.

Yamal brillerer i sin debut ved en stor turnering

Spaniens Lamine Yamal skrev historie i sit lands åbningskamp mod Kroatien, hvor han blev den yngste spiller nogensinde til at deltage i EM i en alder af blot 16 år og 338 dage.

På trods af sin unge alder leverede Yamal en fremragende individuel præstation mod VM-sølvvinderne fra 2018 og lagde op til Spaniens tredje mål, der satte punktum for en mindeværdig debut.

Yamals statistik mod Kroatien
Yamals statistik mod KroatienAFP, Opta by Stats Perform

Den unge Barcelona-spiller fulgte op på den præstation med endnu en fantastisk indsats mod Italien på kampdag to, inden han blev sparet i Spaniens sidste gruppekamp mod Albanien, hvor avancementet til knockoutfasen allerede var sikret.

Yamal vil helt sikkert vende tilbage til startopstillingen som en af sit lands nøglespillere, når Spanien møder turneringens overraskelse, Georgien, i ottendedelsfinalen søndag aften.

Sjovt nok blev der også sat ny rekord for turneringens ældste spiller i gruppespillet, da Portugals 41-årige Pepe spillede i åbningskampen mod Tjekkiet.

Bajrami giver Albanien en flyvende start

Albanien, der kun deltog i EM-slutrunden for anden gang i landets historie, fik en eventyrlig start mod Italien i deres første gruppekamp, hvor de fandt vej til nettet efter 23 sekunder.

De passionerede albanske fans havde knap nok haft tid til at finde deres pladser i Dortmund, før Nedim Bajrami sendte de albanske underdogs i front med en fantastisk scoring i det første minut.

Det var det hurtigste mål i turneringens historie med en bred margin, og selvom Italien kom tilbage og vandt kampen, vil Bajramis rekord-hurtige mål for altid blive husket af de albanske tilhængere. 

Sesko topper hitlisterne med lynhurtigt tempo

Det var måske et frustrerende gruppespil for Benjamin Sesko på målscoringsfronten, men RB Leipzig-angriberen havde stadig en vigtig rolle at spille, da Slovenien kom videre til knockoutrunden ved EM for første gang i landets historie.

Seskos hurtighed og direkte spil gav hans hold et konstant element af fart i de tre uafgjorte kampe mod Danmark, Serbien og England. Han registrerede også den hurtigste tophastighed af alle spillere i gruppespillet med imponerende 35,9 km/t.

Sesko (til venstre) har registreret den hurtigste tophastighed ved Euro 2024
Sesko (til venstre) har registreret den hurtigste tophastighed ved Euro 2024AFP

Næste opgave for Slovenien er en vanskelig ottendedelsfinale mod Portugal, så Sesko og hans holdkammerater skal spille op til deres allerbedste for at skabe problemer for Roberto Martinez' stjernespækkede hold.

Det revitaliserede Østrig er blandt de bedste

Det var et mindeværdigt gruppespil for Ralf Rangnicks Østrig, som toppede gruppe D med seks point og sluttede foran Frankrig, Holland og Polen.

Østrig opnåede dette, mens de spillede noget af turneringens mest spændende fodbold, idet de brugte Rangnicks højintensive 'gegenpres' til at besejre Polen (3-1) og Holland (3-2) i to på hinanden følgende kampe.

Seiwalds heatmap mod Holland
Seiwalds heatmap mod HollandAFP, Opta by Stats Perform

Som hold tilbagelagde Østrig i alt 344,13 kilometer, hvilket placerer dem på en fjerdeplads blandt de hold, der kvalificerede sig til knockoutfasen. Kun Italien (357,74 km), Spanien (353,15 km) og Tyskland (344,43 km) løb længere.

Nøglen til det samlede resultat var midtbanespillerne Nicolas Seiwalds og Marcel Sabitzers utrættelige løb. Begge spillere var allestedsnærværende i gruppespillet, hvor Seiwald tilbagelagde 33,7 km på tværs af de tre kampe og Sabitzer 32,6 km.

Modric skriver historie trods hjerteskærende exit

I en must-win-kamp for Kroatien på tredjedagen var anfører Luka Modric endnu en gang på pletten, da han fra tæt hold bragte sin nation i front få øjeblikke efter at have brændt et straffespark.

Det var ikke kun et vigtigt mål i betragtning af kampens betydning, men det gav også Modric et særligt stykke historie, da han blev den ældste EM-målscorer nogensinde med sine 38 år og 289 dage.

Mens Modric måtte ærgre sig over en sen udligning fra Mattia Zaccagni, der sendte Kroatien ud af turneringen, kan den legendariske midtbanespiller være stolt af endnu en fantastisk optræden på den internationale scene.

Ender det med at blive hans 178. og sidste optræden for Kroatien? I så fald har han været en talisman for sin nation gennem årene.

Der er to spillere, der endnu kan slå Modrics nye rekord i knockoutfasen: førnævnte 41-årige Pepe og hans holdkammerat Cristiano Ronaldo på 39.