Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM: Dataanalytiker kritiserer falmet Ronaldo og hylder Østrigs ihærdighed og pres

Cristiano Ronaldo var en af de spillere, der underpræsterede ved EM
Cristiano Ronaldo var en af de spillere, der underpræsterede ved EMProfimedia
En velfortjent triumf for Spanien, et kedeligt England og uheld for Frankrig. Sådan kan man meget forenklet beskrive det nys overståede EM med hensyn til de udvalgte favoritter set med en dataanalytikers øjne.

"Der var to tilgange, som holdene tog. Den ene var moderne, dristig og sjov, den anden var pragmatisk og defensiv," siger dataanalytiker Marek Kabat i et interview med Flashscore.

Hvad imponerede dig mest under EM med hensyn til dit arbejde som dataanalytiker?

"Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at dette er en kortvarig turnering, hvilket altid er en meget kort mængde data for analytikere. Man kan få noget ud af det, men det er ikke så stærkt som en langvarig turnering. Jeg nød gruppespillet mest.

"Jo mere antallet af hold blev indsnævret og gik til kvartfinalerne eller semifinalerne, blev jeg forvirret over nogle af holdenes stil. Det forekom mig, at de hold, hvis spil havde moderne elementer, interessante taktiske ting, røg ud, og på den anden side gik de hold, der praktiserede mere konservativ fodbold, videre."

Var det favoritternes præstationer, der skuffede dig mest?

"Helt sikkert. Efter min smag var de unødvendigt forsigtige. Der var to taktiske tilgange i denne turnering. Den ene er mere moderne, mere aktiv, mere aggressiv, hvor spillerne har en klar plan og holder sig til den. Jeg ville placere Spanien, Tyskland, Østrig, Slovakiet og Rumænien i den kategori."

Og så er der England...

"Ja, en meget konservativ tilgang, mere defensiv, uden et klart system eller moderne elementer, som vi ser på klubniveau. England og andre lande har været afhængige af deres stjerners individuelle kvalitet. Men det var ikke kun et spørgsmål om England. Det er skuffende, fordi de valgte pragmatisme i stedet for at forsøge at indfri deres enorme potentiale."

Lad os bryde det mere ned. Hvorfor tror du, at England og Frankrig ikke har spillet bedre fodbold?

"Personligt ville jeg dele vurderingen af disse to lande, fordi de er forskellige tilfælde. Det problem, jeg ser med England, er, at træner Gareth Southgates hovedstrategi for at vinde EM var at holde forsvaret oppe på midtbanen, ikke tillade modstanderne at skabe chancer, og vi behøver ikke at gøre noget særligt i angrebet, fordi vi har stærke individer."

Det bragte dem i finalen, så det fungerede godt for dem, ikke sandt?

"I nogle øjeblikke, hvor England var ved at tabe, viste det sig, at der altid var en fase, hvor alt, hvad spillerne skulle gøre, var at være lidt mere modige, mere aktive, skabe pres og score. Men det betyder ikke, at England havde kontrol over kampen. Mod Slovakiet var de halvandet minut fra at ryge ud og de burde have været ude i semifinalen.

"De har haft meget held i turneringen, og det viste sig endelig i finalen, da de var løbet tør."

Frankrig spillede ikke dårlig fodbold efter din mening?

"Deres pragmatiske og mere forsigtige system er en langsigtet ting. De har haft succes med det tidligere, så det er ikke noget nyt at blive overrasket over. Hvis vi udelukkende ser på data, var franskmændene meget tættere på at komme videre end englænderne.

"Udfaldet var, at de ikke scorede et mål i åbent spil før kvartfinalen, men det betyder ikke, at de ikke havde chancer. De kunne skabe dem, de var bare ekstremt ineffektive. De scorede tre mål ud af 7,4 xG og skabte 3,3 Post-Shot xG, hvilket betyder, at deres konvertering af chancer var dårlig. Hvis vi ser på tabellen over de 10 mest underpræsterende spillere (hvor mange mål der skulle have været scoret ud fra deres xG eller afleveringer), finder vi seks franske fodboldspillere der."

Så hvis Kylian Mbappe havde omsat et par af sine chancer, ville vi så beundre ham igen?

"Det er derfor, jeg sagde, at de var bedre stillet end England, og måske var de datamæssigt meget tættere på at deltage i finalen. I kampen mod Spanien, især i anden halvleg, havde de nogle lovende situationer, som kunne have været håndteret bedre, og som kaldte på et mål. Det betyder ikke, at Frankrig spillede pænere og bedre fodbold, men hvis Mbappe havde haft mere held med sine afslutninger, kunne Didier Deschamps igen have vundet guld."

Det kommer ikke til at ske for Gareth Southgate, som har trukket sig fra England. Tror du, at dette hold vil begynde at spille bedre med en ny træner?

"Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt jeg tror det. Jeg står fast på, at der ikke er nogen grund til, at England med deres trup ikke kan spille lige så godt som tyskerne eller spanierne. Det er bare et spørgsmål om, hvordan træneren er sat op, og hvor god han er, om han kan lære spillerne sine hensigter. Englands største problem var, at de ikke havde en grundlæggende spilplan og ikke kunne bruge de spillerprofiler, de havde til rådighed. Spillere som Jude Bellingham, Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Phil Foden og Harry Kane har alle betalt prisen."

Før turneringen var der en del debat om, hvorvidt Cristiano Ronaldo havde talentet til at følge med elitespillerne fra Europa og være et vigtigt bindeled på det portugisiske hold. Er det blevet bekræftet, at det er sandt?

"Ronaldos rolle på holdet er ikke længere et spørgsmål eller et spørgsmålstegn. Det var allerede tydeligt før turneringen, at i Portugals tilfælde er én spiller mere end hele holdet, og det er ærgerligt, at alle er villige til at acceptere det.

"Han er måske en af de bedste spillere i historien, men jeg synes, det er en stor skam, at han ikke kan acceptere en anden rolle. Jeg forestiller mig, at han som indskifter i de sidste 20 minutter kunne være et ekstremt potent våben. Men han spillede i startopstillingen, og for mig var det et spildt potentiale for det portugisiske hold."

Der var en række mindre lande ved mesterskabet, som spillede interessant fodbold. Er der et af dem, som du tror kan inspirere andre?

"For mig var det helt klart Østrig. Alene på baggrund af kvalifikationsdataene var de turneringens sorte hest for mig. De overgik fuldstændig de andre hold i aggressionsmålingerne, som viser, hvor meget et hold sætter modstanderen under pres. Der kan man se træner Ralf Rangnicks store bidrag."

EURO 2024 blev domineret af spanierne, som underholdt med deres stil fra første kamp. Hvad var det mest inspirerende ved det?

"Det, der inspirerer mig mest, er deres taktiske forvandling, for de spiller ikke længere den stil, de har præsenteret i de senere år, hvor de havde mange afleveringer og meget boldbesiddelse.

"Dagens Spanien har en hurtig omstilling med bolden. Samlet set havde de det næsthøjeste antal skud efter kontraangreb. Ligesom østrigerne og tyskerne havde de et meget aggressivt forsvarsspil. De havde helt klart et spil, der byggede på en stærk midtbane, som gjorde det muligt for dem at dominere og kontrollere kampene."

Og så gjorde de det med spillere, der ikke spiller i topklubber.

"Jeg tror, det er fordi, de har mange spillere, som er på vej til at skifte til større adresser. Nico Williams, Dani Olmo og Robin Le Normand har haft rigtig gode sæsoner, og et skifte til en topklub er kun et spørgsmål om tid for dem."

Vi har alle set, hvad Lamine Yamal har gjort, men hvad vil du sige om ham set fra en dataanalytikers perspektiv?

"Han er helt dominerende i målingerne. Uanset om det er skud, berøringer i straffesparksfeltet, driblinger. Han er en alsidig spiller og meget vigtig for spillet omkring modstanderens straffesparksfelt."

Hvilken spiller fra EM vil du anbefale at købe?

"Jeg synes, at Nico Williams og Dani Olmo, som ikke spiller på et rigtigt tophold endnu, bør skifte hold efter dette mesterskab. De har vist, at de allerede er på topniveau, og det er det perfekte tidspunkt at foretage en transfer."