EM-pointer: England får reality-check, mens Spanien leverer stærk kamp mod italienere

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM-pointer: England får reality-check, mens Spanien leverer stærk kamp mod italienere

Spaniens nye stjerner.
Spaniens nye stjerner.Profimedia
Den syvende dag af EM 2024 bød på nogen vaklen fra forhåndsfavoritterne England, og Spanien gjorde sit til at erstatte Gareth Southgates drenge som det hold, der skal slås. Her er Flashscores vigtigste indtryk fra torsdag.

Vedholdenhed betaler sig for Serbien

Efter at have stået tomhændet tilbage trods en opmuntrende indsats mod England søndag, vidste Serbien, hvor vigtig deres anden gruppekamp var.

Men med 20 minutter tilbage af kampen i München så Dragan Stojkovics hold ud til at være i alvorlige problemer, da de var bagud efter Zan Karnicniks velplacerede åbningsmål for Slovenien.

Man kunne have tilgivet Serbien for at gå i panik i betragtning af situationens omfang, men Stojkovics mænd formåede at genvinde en vis form for ro og gik på jagt efter en sen udligning for at holde liv i håbet om at gå videre inden den sidste gruppekamp.

Det så ud til at være for lidt og for sent, da Jan Oblak stod forrygende i det slovenske mål, men i det femte minut af tillægstiden gav indskiftede Luka Jovic en rettidig påmindelse om sin målfarlighed og snuppede en dramatisk del af byttet.

Jovic' mål kan vise sig at være afgørende, da en sejr over Danmark næste tirsdag bør være nok til at sende Serbien videre til knockoutfasen.

England har fået et wake-up call

Efter to kampe er England ikke rigtig kommet i gang ved EM 2024. Hvis de slap godt fra det mod Serbien, gjorde de det ikke torsdag mod et meget stærkere dansk hold. Gareth Southgates mandskab var sløvt i anden halvleg mod Serbien, og den tendens fortsatte i størstedelen af 1-1-kampen mod Danmark.

Southgate er nødt til at tage ved lære af det, han har set fra sit hold i de to første kampe, ellers er der risiko for, at Englands turnering slutter før snarere end siden.

Det nuværende system fungerer i hvert fald ikke.

Danmark udstillede England gang på gang på den centrale midtbane og i bredden. Declan Rice fik ikke megen støtte fra Jude Bellingham eller Trent Alexander-Arnold, og Kieran Trippier blev efterladt isoleret uden støtte fra den fritløbende Phil Foden.

Englands spillerbedømmelser mod Serbien
Englands spillerbedømmelser mod SerbienFlashscore

England ser usammenhængende ud i de defensive overgange og mangler sammenhængskraft i angrebet. Holdet mangler noget af den kemi, der blev set under hele VM i 2022.

Et vigtigt problem ud over den dårlige kemi er, at spillerne bliver instrueret i at trække håndbremsen, når de kommer foran. Harry Kanes flotte tidlige mål mod Danmark blev efterfulgt af en velkendt tilgang til Englands smalle sejr over Serbien. Umiddelbart efter målet holdt de op med at dominere boldbesiddelsen, trak sig tilbage i en lav blok og inviterede Danmark op på den engelske banehalvdel.

Vi har set det før ved store turneringer fra Southgate, men Englands midtbane er langt mere sårbar defensivt denne gang, og en sådan tilgang er selvmorderisk.

England har det offensive talent (bevist af øjeblikke af kvalitet fra Kane, Foden og Bukayo Saka i Englands to første kampe) til at dræbe hold som Serbien og Danmark før timemarkeringen. Ved 3-0 har man råd til at læne sig tilbage, foretage defensive udskiftninger og forsøge at holde buret rent, men ikke ved 1-0.

Til Englands sidste gruppekamp, hvor de har brug for et point for at gå videre, skal Southgate foretage ændringer. Alexander-Arnold fungerer ikke på midtbanen, og det gør systemet heller ikke. At bringe Anthony Gordon ind for at støtte Trippier, lade Bellingham falde tilbage for at støtte Rice og lade Foden spille centralt er det indlysende svar på Englands stadigt voksende hovedpine.

Spanien viser, at de kan undgå at lide samme skæbne som deres forgængere

Det er 12 år siden, Spanien sidst vandt en stor turnering, og siden da har deres største fejl oftest været en manglende evne til at være direkte nok til at nedbryde defensivt stærke hold.

Men takket være to unge stjerner er det ikke længere tilfældet.

De gamle spanske hold, der var fulde af playmakere med masser af overblik, men ikke meget fart, ville have haft svært ved at nedbryde det italienske hold, der parkerede bussen i deres kamp, men dette hold har Nico Williams og Lamine Yamal, to snedige fløjspillere, der kan skabe noget ud af ingenting, uanset hvor svær en modstander er at nedbryde.

Spaniens fløjspillere holdt sig højt og bredt
Spaniens fløjspillere holdt sig højt og bredtStatsPerform

Yamal stjal billedet i La Rojas første kamp, men det var Williams' tur til at brillere i den anden kamp, hvor Athletic Club-fløjspilleren gang på gang satte sin mand af og sendte et farligt skud eller indlæg ind. Da kampen var slut, havde han fire vigtige afleveringer og en assist på samvittigheden, og det var kun træværket, der forhindrede ham i at score selv.

Med ham og Yamal på fløjene har dette spanske hold, hvad der skal til for at nedbryde alle, og Ayoze Pérez viste i sit imponerende indhop fra bænken, at han kan udgøre en lignende direkte trussel.

En dominerende 1-0-sejr sikrer Williams og Co. førstepladsen i gruppe B, og alle andre hold i turneringen vil være desperate efter at undgå at møde dem i første knockoutrunde.