EM-pointer: Stjerner fødes og veteraner optræder, da gruppe F åbner med et brag

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EM-pointer: Stjerner fødes og veteraner optræder, da gruppe F åbner med et brag

Tyrkiets Arda Güler var dagens stjerne.
Tyrkiets Arda Güler var dagens stjerne.Profimedia
Første runde af gruppespillet ved EM 2024 sluttede tirsdag, hvor Tyrkiet og Portugal trådte ind i turneringen, da gruppe F gik i gang. Få et overblik over de vigtigste samtaleemner fra dagens kampe nedenfor.

Güler er bestemt til storhed

Det kan godt være, at han skrev under med Real Madrid for 150 millioner kroner i en alder af kun 18 år og scorede seks mål i 12 kampe i sin første sæson der, men den gennemsnitlige fodboldfan ville ikke have kendt meget til Arda Güler før denne turnering. Det vil de være nu.

Tyrkiets nummer otte scorede det afgørende mål i 3-1-sejren over Georgien på forbløffende vis med et ustoppeligt venstrebensspark langt ude fra feltet, og det var ikke den eneste grund til, at han imponerede.

Guler styrede showet
Guler styrede showetStatsPerform, AFP

I løbet af sine 80 minutter på banen lavede han også fem vigtige afleveringer og skabte to klare chancer. I en alder af bare 19 år vandrede han rundt på hele banen og bad om bolden og fik den, og hans holdkammerater så op til ham for at skabe åbninger.

Med sit mål blev han den yngste spiller nogensinde til at score i sin EM-debut og slog dermed en rekord, der blev sat af en vis Cristiano Ronaldo i 2004, og han er den første teenager til at gøre det siden den portugisiske legende.

Det er alt for tidligt at sige, om han kan komme i nærheden af de højder, Ronaldo nåede, men spørg os igen, når turneringen er slut ...

Alder er bare et tal

Fra en kommende stjerne til et par erfarne veteraner: Portugal startede deres turnering mod Tjekkiet med at stille med den ældste spiller nogensinde i EM-historien, 41-årige Pepe, sammen med 39-årige Ronaldo.

Bare ved at starte slog Pepe ovennævnte rekord, men Ronaldo kunne ikke score det mål, der ville have gjort ham til den ældste målscorer i turneringens historie, da hans hold kom tilbage og slog Tjekkiet 2-1.

Det kan han måske gøre endnu, men det vigtigste var at vinde en vanskelig kamp. Ronaldo kom måske ikke på måltavlen, men han præsterede, spillede alle 90 minutter og fik en Flashscore-kampvurdering på 7,3.

Ronaldo var en nøglespiller for Portugal
Ronaldo var en nøglespiller for PortugalFlashscore, Profimedia

Det er bemærkelsesværdigt, at både Pepe og Ronaldo stadig er med på landsholdet og i det hele taget spiller fodbold på topniveau - især når man tænker på, at Portugal ikke mangler talent.

Den portugisiske trup er fyldt med unge stjerner, men både Pepe og Ronaldo fortsætter med at trodse deres alder og retfærdiggøre deres deltagelse.

(Næsten) et punkt af stolthed

Fra ung til gammel og tilbage til ung igen; Tjekkiet tog til Tyskland med den yngste trup af alle nationer med en gennemsnitsalder på 25,5 år. De har ikke mange kendte navne, men de viste mod Portugal, at de har en god portion kampgejst og en stor portion disciplin.

Man skal være godt trænet og fokuseret for at opgive 70 procent af boldbesiddelsen i kampen og holde buret rent i 70 minutter.

Det var ikke ligefrem småligt at se på for de tjekkiske fans - indtil de kom foran på et chokmål af Lukas Provod i det 62. minut - men det var altid den kamp i gruppen, som de ville være glade for at tabe. Desuden var de meget tæt på at få et point, da portugiserne først kom foran i det 92. minut.

Tjekkerne sad meget dybt mod Portugal, men fik næsten et point
Tjekkerne sad meget dybt mod Portugal, men fik næsten et pointProfimedia, Opta by StatsPerform

Disciplin, tjek. Kamp, tjek! Men om tjekkerne (pun intended) har opfindsomheden og skarpheden til at slå Georgien i deres næste kamp og Tyrkiet derefter, er endnu uvist.

Man må sige, at georgierne og tyrkerne viste meget mere vilje end tjekkerne i det spændende opgør i Dortmund. Om dette unge tjekkiske hold har endnu en streng at spille på, bliver en interessant opdagelse i de resterende kampe.

En ting er sikkert: Gruppe F tegner til at blive et fantastisk bekendtskab i de næste to spillerunder.

Som det ser ud i gruppe F
Som det ser ud i gruppe FFlashscore