Enorm tyrkisk diaspora giver overvældende EM-opbakning: Som at spille på hjemmebane

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Enorm tyrkisk diaspora giver overvældende EM-opbakning: Som at spille på hjemmebane

Enorm tyrkisk diaspora giver overvældende EM-opbakning: Som at spille på hjemmebane
Enorm tyrkisk diaspora giver overvældende EM-opbakning: Som at spille på hjemmebaneProfimedia
Det gav genklang i fodboldverdenen, da Tyrkiet i november besejrede EM-værterne fra Tyskland i den tyske hovedstad, Berlin. Dels på grund af det sportslige udfald, dels på grund af den overvældende støtte, tyrkerne i den tyske hovedstad blev mødt med. Ved sommerens EM-slutrunde kan en lignende opbakning fra den kæmpestore tyrkiske diaspora i Tyskland forventes.

Følg Tyrkiets kamp mod Georgien LIVE hos Flashscore

”Man må bare sige, at vi spillede en udebanekamp i hovedstaden.”

Sådan lød konstateringen ifølge AP fra Dortmund-angriber Niclas Füllkrug i slutningen af november 2023. Kort tid forinden havde det tyske landshold i Berlin lidt et overraskende 3-2-nederlag til Tyrkiet i en testkamp foran et tætpakket Olympiastadion.

Stadion var bare ikke pakket med fans af Füllkrug, tyske fans af Die Mannschaft, men derimod fortrinsvis tilhængere af gæsterne fra Tyrkiet, der blev båret frem af nogle af verdens notorisk allermest passionerede fodboldtilhængere.

Situationen skabte nogen furore i Tyskland, og ellers så bund-erfarne Thomas Müller udtrykte blandt andet sin utilfredshed, men ved sommerens europamesterskaber kan det tyrkiske landshold nok engang se frem til lignende støtte.

For ingen etnisk minoritet står stærkere i Tyskland, end den tyrkiske gør. Over en million indbyggere i Tyskland har tyrkisk statsborgerskab, og der bor næsten tre millioner mennesker i landet med rødder i Tyrkiet.

Alene i Dortmund, der tirsdag lægger græs til tyrkernes første gruppespilskamp ved årets EM, bor der over 20.000 med tyrkisk statsborgerskab, næsten fire procent af byens indbyggertal, og hertil kan altså lægges alle dem med tyrkiske rødder.

Også på det tyrkiske landshold er det åbenlyst, at den tyrkiske diaspora i Tyskland er helt enorm. Både holdets anfører og viceanfører, henholdsvis Kaan Ayhan og Hakan Çalhanoğlu, er født og opvokset i Tyskland, førstnævnte i Gelsenkirchen i Ruhr-distriktet, hvor Dortmund altså også ligger.

Det samme gør sig gældende for Salih Özcan, Cenk Tosun og Kenan Yıldız, og således er næsten en femtedel af den tyrkiske EM-trup altså født og opvokset i værtslandet, hvor også hold som Polen, Rumænien og Albanien nyder stor, stor opbakning fra anseelige befolkninger af immigranter og efterkommere i Tyskland.

Venskabskampen i november medførte større debatter på politisk niveau, da den faldt sammen med statsbesøg fra Tyrkiets omdiskuterede præsident, Recep Tayyip Erdoğan.

Og forud for opgøret blev der blandt andet fokuseret på anfører İlkay Gündoğan, der for første gang i karrieren stod overfor Tyrkiet, hvorfra Barcelona-stjernens familie oprinder, som tysk landsholdsspiller.

Fem år før den omtalte venskabskamp havde Gündoğan nemlig, sammen med en anden tysk stjerne med tyrkiske rødder, VM-profilen fra 2014, Mesut Özil, poseret med føromtalte præsident Erdoğan i et kontroversielt billede, som det tyske fodboldforbund, DFB, dengang måtte tage offentligt afstand fra.

Trods et flot 2023 kommer Tyrkiet til EM-slutrunden ovenpå en skidt periode med flere nederlag i løbet af 2024.
Trods et flot 2023 kommer Tyrkiet til EM-slutrunden ovenpå en skidt periode med flere nederlag i løbet af 2024.Flashscore

Mens den tyrkiske 3-2-sejr i november i noget omfang altså blev politiseret, så er der ifølge den tyske sociolog Özgür Özvatan en anderledes en ”rent sportslig" dagsorden denne sommer. Det fortæller Özvatan, der er forsker hos Humboldt-Universität zu Berlin i et interview med The Guardian.

”Hvis man kigger på følelsen af glæde, ser det ud til at være noget, der er mindre politisk og snarere har at gøre med ren glæde og eufori over, at det tyrkiske landshold er i Tyskland, og at de, der støtter Tyrkiet i Tyskland, har en følelse af, at de er værter for dette landshold,” fortæller Özgür Özvatan til den britiske avis.

Uagtet motiverne for støtten, er det et spændt tyrkisk landshold, der tirsdag tager hul på den tredje EM-slutrunde i streg, efter det i 2012 ikke lykkedes at kvalificere sig ovenpå en stor, stor slutrunde i Østrig og Schweiz fire år forinden, hvor det blev til en semifinaleplads med et nederlag til netop Tyskland, hvilket er tyrkernes suverænt bedste EM-resultat i historien.

Sejren over de tyske værter i Berlin i november tilførte afgjort de talstærke tyrkiske tilhængere i Tyrkiet og Tyskland såvel som i resten af verden med en masse tro og håb, men tre nederlag i fire kampe i 2024, herunder en syngende 6-1-lussing i Wien mod Østrig, har lagt en dæmper på forhåbningerne. Netop den store støtte i Tyskland kan dog ifølge én af holdets profiler blive altafgørende.

”Ingen bør bekymre sig. De kommer til at se et hold, der kæmper til sidste fløjt. Vores gruppekampe er i Tyskland, og vi kommer til at spille der, som om vi var på hjemmebane, hvilket er en stor fordel. Vi er klar over forventningerne, og denne gang har vi tænkt os at indfri disse forventninger,” fortæller offensivspilleren Yusuf Yazıcı, der til daglig spiller i franske Lille, til Sky Sports.

Med de altid solidt præsterende EM-nationer Portugal og Tjekkiet som gruppemodstandere, får Tyrkiet kamp til stregen i deres forsøg på at komme videre til knockoutrunderne i Tyskland.
Med de altid solidt præsterende EM-nationer Portugal og Tjekkiet som gruppemodstandere, får Tyrkiet kamp til stregen i deres forsøg på at komme videre til knockoutrunderne i Tyskland.Flashscore

På samme måde ser landstræner Vincenzo Montella, der først i september 2023 overtog det tyrkiske landshold med fyringen af Stefan Kuntz, efter Montella havde imponeret i Adana Demirspor, frem til at honorere den store opbakning fra den tyrkiske diaspora i sommerens værtsland.

”Vi vil ikke skuffe den tyrkiske befolkning her eller dem derhjemme, så vi vil ære flaget helt til det sidste,” fortæller 50-årige Montella, der som aktiv deltog ved EM i 2000, hvor Italien hentede et sæt sølvmedaljer.

”Vi havde ikke vundet i Tyskland i 72 år, og vi havde aldrig nogensinde vundet ude mod Kroatien, og vi formåede at gøre det, så det er et år med førstegangsoplevelser,” fortsætter Montella ifølge France24 med henvisning til den tyrkiske kval-sejr på 1-0 i kroatiske Osijek i oktober.

Den forventet massive opbakning på lægterne gør da også, i samspil med de fornemme resultater i løbet af 2023, at Tyrkiet blandt bookmakerne regnes som lige så store favoritter til EM-sejren som Kroatien og Schweiz, mens de ligeledes er storfavoritter til tirsdagens åbningsopgør.

Her venter EM-debutanterne fra Georgien, som Tyrkiet fem gange i historien har mødt med tre tyrkiske sejre til følge, blandt andet i det seneste indbyrdes møde i 2012, hvor tyrkerne vandt en overbevisende 3-1-sejr i en venskabskamp i Salzburg.