Fodboldstjerner blander sig i fransk valgkamp midt i EM

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fodboldstjerner blander sig i fransk valgkamp midt i EM

Mbappé er en af de franske stjerner, der er gået ind i valgkampen.
Mbappé er en af de franske stjerner, der er gået ind i valgkampen. AFP
Det franske fodboldlandshold har under det igangværende EM deltaget i kampe både på og uden for banerne i Tyskland.

Inde på banen er det lykkedes Frankrig at nå frem til fredagens kvartfinale mod Portugal.

Uden for banen har flere franske stjerner blandet sig i den franske valgkamp og ytret modstand mod den yderste højrefløj.

Backen Jules Koundé er den seneste franske EM-spiller, der har blandet sig i valgkampen i hjemlandet.

Efter 1-0-sejren i ottendedelsfinalen over Belgien blev Barcelona-spilleren spurgt til valgresultatet af den første runde i Frankrig.

Her fik National Samling (RN) 33 procent af stemmerne i første runde af valget.

"Jeg var selvfølgelig skuffet over at se den retning, vores land bevæger sig i med en stor støtte til et parti, der er imod vores værdier om fællesskab og respekt, og som ønsker at splitte det franske folk," siger Koundé ifølge AFP.

RN er et nationalistisk parti stiftet i 1972 af Jean-Marie Le Pen under navnet Front National. Partiet blev senere ledet af hans datter, Marine Le Pen, og ledes i dag af Jordan Bardella.

Det indledende valgresultat viser, at RN's politik om, at Frankrig skal slå ind på en langt hårdere kurs over for indvandring og udlændinge, har bundklang hos en tredjedel af vælgerne.

De ønsker mere Frankrig, mere nationalisme og mindre EU.

Det er et valgresultat, Koundé ærgrer sig over. Han forsøger nu at påvirke vælgerne i en anden retning inden valgets anden akt på søndag.

"Intet er afgjort endnu, der venter en anden runde af valget. Jeg mener, at det er vigtigt at stoppe det yderste højre og National Samling. De vil ikke føre vores land til mere frihed og fællesskab. Det er min mening," siger Koundé.

Tidligere har flere andre franske spillere også deltaget i debatten. Først var det Ousmane Dembélé, Aurelien Tchouameni og Marcus Thuram, som bønfaldt den franske befolkning om at kæmpe for, at RN ikke vandt valget.

Dernæst fulgte Kylian Mbappé, Frankrigs største stjerne, trop og kaldte det på et pressemøde ved EM "en alvorlig situation for landet".

"Jeg appellerer til alle franskmænd og særligt den unge generation. Vi er en generation, der kan gøre en forskel. I dag ser vi ekstremerne banke på vores dør, og vi har muligheden for at forme fremtiden for vores land," sagde Mbappé før valget.

"Jeg vil ikke repræsentere et land, der ikke afspejler vores værdier. Det bliver ofte nævnt, at man ikke skal blande fodbold og politik, men når man er i en situation som denne, er det meget vigtigt."

RN's partileder, Jordan Bardella, tog i juni skarpt afstand fra de franske spilleres udtalelser og opfordrer Mbappé til at koncentrere sig om fodboldspillet.

"Når man er så heldig at have en meget høj løn, og når man er mangemillionær, bliver jeg flov over at se disse atleter komme med en opsang til folk, der ikke længere kan klare sig, som ikke længere føler sig sikre, som ikke har mulighed for at bo i kvarterer, hvor de er beskyttet af sikkerhedsfolk," lød det fra Bardella.

Frankrigs kamp mod Portugal spilles fredag klokken 21.