Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Frankrig har historisk overtag mod Spanien ved store knockout-kampe

Raul og Zidane i EM-kvartfinalen 2000.
Raul og Zidane i EM-kvartfinalen 2000.OLIVIER MORIN/AFP
Flashscore har taget et kig på nogle af de største og mest afgørende kampe mellem Spanien og Frankrig. Det franske landshold har en god statistik, men fortsætter den, eller kan Spanien sikre sig sin første store finale siden 2012? Tag med tilbage i historien her.

Der er lagt op til et brag af en kamp mellem to af de største europæiske fodboldnationer i historien, når Spanien og Frankrig mødes i EM-semifinalen tirsdag aften. 

Både Spanien og Frankrig har flere store titler på CV’et, og de har begge været blandt de bedste lande i international fodbold i de seneste mange år.

Optakt
Flashscore

Spanien har vundet EM tre gange (1964, 2008 og 2012), mens Frankrig har løftet pokalen to gange (1984 og 2000).

De to nabolande har altså været en del af verdenseliten i mange år, og derfor har de også mødt hinanden flere gange ved store turneringer. Her har det franske landshold et lille overtag på spanierne.

Den seneste "store" kamp, de to hold spillede mod hinanden var i Nations League-finalen i 2021, hvor Frankrig vandt med 2-1.

Indbyrdes opgør
Indbyrdes opgørFlashscore

EM-finale 1984 (2-0 til Frankrig)

Den første, store kamp mellem Spanien og Frankrig var en kæmpe en af slagsen. Det var nemlig EM-finalen i 1984. Spanierne havde slået Danmark i semifinalen på straffe. En straffesparkskonkurrence, hvor Preben Elkjær brændte danskernes femte spark. Derfor gik Spanien videre til finalen, hvor Frankrig ventede.

Selvom Spanien var gode, så var det franske landshold decideret skræmmende, og Frankrig vandt finalen 2-0 blandt andet på mål af Michel Platini. Det var Frankrigs første store titel, og det var heller ikke sidste gang, at de to nationer har krydset klinger i knockout-kampe.

EM-kvartfinale 2000 (2-1 til Frankrig)

16 år efter Frankrigs første triumf mødte franskmændene igen Spanien. Denne gang var det i kvartfinalen ved EM-slutrunden i Belgien. Endnu engang var Frankrig det stærkeste hold og vandt kampen 2-1 på mål af Zinedine Zidane og Youri Djorkaeff.

Gaizka Mendieta havde udlignet til 1-1 for Spanien i første halvleg efter et straffespark. I slutningen af kampen fik Spanien endnu et straffe, men Mendieta var blevet skiftet ud og derfor skulle 22-årige Raul Gonzalez sparke. Raul, der allerede var på vej mod at blive en legende i Real Madrid, missede dog sparket. Frankrig gik videre og endte med at vinde hele turneringen igen.

VM-ottendedelsfinale 2006 (3-1 til Frankrig)

I 2006 blev der spillet VM i Tyskland, og her mødte de to nationer igen hinanden. Allerede i ottendedelsfinalen bragede de to europæiske tophold sammen, og Spanien håbede på, at de endelig kunne få skovlen under Frankrig.

Det startede godt med en straffesparksscoring af David Villa til 1-0. Franck Ribery fik dog udlignet til 1-1 lige inden pausen.

Og så gik ellers som det plejede. Frankrig scorede to gange i slutningen ved Patrick Vieira og Zinedine Zidane og vandt 3-1. Igen fortsatte Frankrig hele vejen til finalen, men blev slået af Italien på straffe.

EM-kvartfinale 2012 (2-0 til Spanien)

Fjerde gang blev lykkens gang for Spanien. Ved EM i 2012 var spanierne både forsvarende EM- og VM-vindere, og de kunne næsten gå på vandet i den periode. Derfor var det også et perfekt tidspunkt at møde den evigt onde ånd fra Frankrig i kvartfinalen ved EM. 

Spanien lod sig ikke holde tilbage af de tidligere opgør og vandt kampen 2-0 på to mål af Xabi Alonso. Spanierne stoppede ikke der – de gik hele vejen til finalen og genvandt titlen som Europas bedste.

Påfaldende tendens

Når Spanien og Frankrig mødes tirsdag, så er der garanti for, at vinderen kommer i finalen. Det pudsige er dog, at i 2000, 2006 og 2012 endte vinderen af de indbyrdes kampe i finalen og i to af tilfældene endte vinderen sågar med at løfte pokalen. 

Om det er tilfældet denne gang, er selvsagt oppe i luften. 

Frankrig har været fremragende ved de seneste VM-slutrunder, hvor det er blevet til sølv og guld i henholdsvis 2022 og 2018. Frankrig har dog ikke været lige så skarpe ved EM, hvor det, udover sølvmedaljen på hjemmebane i 2016, har været lutter skuffelser.

Spanien tabte i semifinalen i 2021 til de senere vindere fra Italien, og de fleste fodboldkyndige folk ville kalde det ufortjent, selvom man ikke spiller med sådan noget i fodbold.

Italien slog også Spanien ud ved slutrunden i 2016, og det var allerede i ottendedelsfinalen. Ved VM har spanierne ligeledes været skuffende lige siden triumfen i 2010.

Får Spanien endelig sin genrejsning eller fortsætter Frankrig sin imponerende stime? – Det finder vi ud af tirsdag klokken 21, og du kan følge kampen her.