Frygtindgydende Spanien overvinder georgisk chokstart og booker kvartfinale-billet

Spanske spillere jubler efter kvartfinale-billet
Spanske spillere jubler efter kvartfinale-billetProfimedia
Trods en chokføring til Georgien efter 18 minutter havde Spanien ingen problemer med at booke billetten til en EM-kvartfinale mod Tyskland via en 4-1 sejr over de østeuropæiske miniputter, der eller har begejstret hele Europa i deres første slutrunde nogensinde ved EM.

I de foregående syv møder mellem de to nationer, havde Spanien vundet alle syv gange og hvis man lægger den kendsgerning til det faktum, at Georgien for første gang har kvalificeret sig til en EM-slutrunde, så var der ikke mange eksperter, der efterlod Willy Sagnol og hans georgiske mandskaber store chancer mod Spaniens kæmpe-favoritter.

Men østeuropæerne har turneringen igennem i Tyskland spillet med en voldsom gejst godt anført af Napolis tekniske strateg Kvicha Kvaratskhelia, og de chokerede hele fodboldverdenen ved at tage en højst uventet sejr over Portugal i gruppespillet.

Kampen begyndte dog med den forventede enorme spanske dominans, hvor georgierne havde rigeligt besvær med bare at spille sig ud af deres eget straffesparksfelt, hvor spanierne holdt Sagnols mandskab i en skruestik. Det var også lige ved at bære frugt efter 11 minutter, hvor Valencia keeper Giorgi Mamardashvili måtte diske op med en flot refleksredning, da bolden blev snittet videre mod mål efter et farligt hjørnespark.

Det var i sandhed envejstraffik, men stik imod spil og chancer tog Georgien en chokføring efter 18 minutter. I en lynhurtig omstilling spillede Kvaratskhelia bolden ud på kanten til den fremstormende Otar Kabakadze, som sendte et lumsk indlæg på tværs i det spanske felt, hvor Robin le Normand under pres med kroppen dirigerede bolden i sit eget net uden chance for keeper Unai Simon.

Spanien - Georgien - Kamp-statistik
Spanien - Georgien - Kamp-statistikProfimedia

Det rystede spanierne øjensynligt, men trods spredte georgiske kontra-angreb var spanierne ikke sene til at genetablere deres dominans, som bar frugt seks minutter før pausen. Georgien blev fanget i ubalance, da Nico Williams på fløjen sendte bolden på tværs af feltet til Rodri, der efter et træk køligt sendte bolden forbi Mamardashvili til spansk udligning og 1-1 ved pausen.

Fire minutter efter pausen var Kvaratskhelia tæt på at give de georgiske miniputter føringen igen, da han var tæt på at fange Unai Simon med et uventet spark fra egen halvdel, men bolden gik tæt forbi. Og i stedet var det spanierne der tog den forventede føring, da man generobrede bolden fra en flot Mamardashvili-redning, og Lamine Yamal løftede bolden til Fabian Ruiz, der headede den i netmaskerne.

Den spanske føring tvang georgierne længere frem på banen, og det var spanierne ikke sene til at udnytte efter 75 minutter, da østeuropæerne blev fanget langt oppe på banen, og en langt bold sendt op til Nico Williams, der elegant afdriblede sin modstander og sendte bolden fantastisk op i nettaget. Og skulle kampen ikke allerede havde været afgjort på det tidspunkt, så blev den det i hvert fald efter 82 minutter, da Dani Olmo flot tæmmede en aflevering fra Mikal Oyarzabal og sendte den forbi Mamardashvili.

Georgien kan dog rejse hjem med masser af stolthed i behold, efter en turnering, hvor de har begejstret hele fodbold-Europa, men Spanien er klar til en kvartfinale mod Tyskland.