"Han er et mareridt" Weghorst er Hollands joker forud for EM-semifinalen

Weghorst tilbyder sin nation noget anderledes
Weghorst tilbyder sin nation noget anderledesProfimedia
Det fremgår måske ikke af måltavlen, men nøglen til Hollands avancement til semifinalen ved EM 2024 var målscoreren Wout Weghorst.

Hollænderne kom bagud men slog med Tyrkiet 2-1 i Berlin i lørdags i en spændende kvartfinale, hvor den godt byggede Burnley-angriber kom ind fra bænken og afgjorde kampen til deres fordel.

Med Tyrkiet komfortabelt foran 1-0 ved pausen, ivrigt bakket op af et entusiastisk publikum på Olympiastadion, vejede Ronald Koeman sine muligheder og kaldte på sit wildcard.

Weghorst brød igennem i fodboldens globale bevidsthed med en fantastisk scoring som indskifter mod Argentina i kvartfinalen ved VM i 2022 og er stadig effektiv i den rolle.

Den 31-årige angriber på to meter reddede Holland en 2-1-sejr over Polen i deres EM-åbningskamp med et flot mål som indskifter.

Koeman begrænsede Weghorsts spilletid til 44 minutter i Hollands første fire kampe, men gav ham hele 45 minutter mod Tyrkiet, og det gav pote, da holdet bookede en semifinaledato med England.

Hollænderne fik med det samme et stort mål at sigte efter i feltet, hvor Memphis Depays afbrændere ikke gav dem større chancer, før Weghorst kom på banen.

"På grund af (Weghorst) skaber du lidt mere kaos i feltet, og de er nødt til at forsvare sig mere, så jeg tror, at Wout hjalp meget," sagde den hollandske forsvarsspiller Nathan Ake.

"Han er et mareridt at spille mod. Han er stærk, er en plage i feltet, og han kæmper for alt. Han løber på alt. Så for os er han et stort aktiv."

Weghorst, som tilbragte sæsonen på lån i Hoffenheim, fik Tyrkiets tidligere så solide forsvar til at ryste i bukserne.

Mert Gunoks redning af et Weghorst-forsøg førte til det hjørnespark, som Holland udlignede på, da Stefan de Vrij headede Depays indlæg i mål.

Mens den tyrkiske bagkæde slog knuder på sig selv for at holde Weghorst nede, scorede Holland igen seks minutter senere, da Mert Muldur under pres fra Cody Gakpo sendte bolden i eget net efter Denzel Dumfries' flade bold.

"Vi startede ret godt, men det ændrede sig efter 20 minutter, hvor de begyndte at dominere," forklarede Koeman.

"Så stod det klart for mig, at jeg skulle skifte Wout ud med Cody på fløjen og Denzel i højre side, for vi skulle have mange flere indlæg end i første halvleg."

"Wout kunne være Wout"

Liverpools fløjspiller Gakpo fører den hollandske målscorerliste og er også delt topscorer i turneringen med tre scoringer i Tyskland, men han hyldede Weghorsts store indflydelse fra bænken.

"Det var anderledes med ham på banen i denne kamp, hvor vi ønskede at spille lidt mere opportunistisk. Så kan man skifte Wout ind, fordi han er høj, han er god i luften, han kæmper for hver eneste bold, der kommer ind i feltet," sagde Gakpo til journalisterne.

"Så det var det, vi prøvede i anden halvleg i begyndelsen. Vi lagde  nogle gode indlæg, og så så vi, at den tyrkiske forsvarskæde faldt lidt mere, så vi kunne spille bedre. Måske var det nøglen i dag. Jeg er meget glad for, at Wout kunne være Wout i dag. Han var i top."

Næste opgave for hollænderne er England, et land, hvor Weghorst har haft svært ved at slå igennem.

Han skiftede fra Wolfsburg til Burnley i 2022, men scorede kun to gange i 20 kampe, inden holdet rykkede ud af Premier League.

En halv sæsons udlån til Manchester United endte med ingen mål i den bedste række i 17 kampe, så det vil være en ekstra tilfredsstillelse for ham at få indflydelse i kampen mod "Three Lions".

Koeman sagde tidligere i turneringen, at Weghorst har "engelske kvaliteter" og bestemt var en mulighed som starter, selv om det ikke er sket endnu.

I betragtning af hans evne til at gøre en forskel som plan B, vil Koeman dog måske fortsat holde ham som reserve, når EM-vinderne fra 1988 står over for deres første EM-semifinale siden 2004 på onsdag i Dortmund.