Håndbevægelse satte sindene i kog: Tyrkisk EM-helt risikerer straf efter mål-fejring

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Håndbevægelse satte sindene i kog: Tyrkisk EM-helt risikerer straf efter mål-fejring

Merih Demiral kunne juble efter sejren over Østrig.
Merih Demiral kunne juble efter sejren over Østrig.RONNY HARTMANN/AFP
Tirsdag aften var Merih Demiral i den syvende himmel, men nu kan den tyrkiske stopper ende med at blive straffet for sin fejring efter ottendedelsfinalen mod Østrig.

Tyrkiet overraskede mange, da de tirsdag aften slog Østrig med 2-1 i en hæsblæsende kamp. Endnu mere overraskende var det, at manden bag de to tyrkiske scoringer var forsvarsspilleren Merih Demiral, som ellers sjældent kommer på måltavlen. 

Nu kan det dog også være, at den 26-årige tyrkiske stopper ikke får muligheden for at score mere i slutrunden.

Efter kampen leverede Demiral, der til daglig spiller i den saudiarabiske klub Al Ahli, en gestus i form af nogle håndtegn, der har dybe politiske betydninger.

Håndtegnet, hvor pege- og lillefingeren er løftet og tommelfingeren, ringfingeren og langfingeren er samlet foran, skal efterligne ulveører og er i politiske kredse kendt som "ulvehilsenen".

Ifølge det tyske magasin Der Spiegel er håndtegnet et nationalistisk, højreorienteret og ekstremistisk symbol. Håndtegnet bruges af den tyrkiske fundamentalistiske gruppe "De Grå Ulve", som betragtes som den største højreekstreme organisation i Tyskland.

Håndtegnet har nu fået stor opmærksomhed i Europa og mange er utilfredse med den tyrkiske helts gestikulationer. Det gælder også den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, som i et interview med Reuters langer ud efter den tyrkiske spillers fejring.

"Tyrkiske højreekstremisters symboler hører ikke hjemme på vores stadioner. At bruge EM som en platform for racisme er helt uacceptabelt. Vi forventer, at UEFA undersøger sagen og overvejer sanktioner," siger hun ifølge Reuters.

Der er et stort tyrkisk mindretal i Tyskland, hvor slutrunden afholdes, og derfor har der også været masser af tyske fans på tilskuerpladserne. Den norske fodboldspiller Kristoffer Løkberg, som agerer ekspert på NRK under slutrunden, er decideret rasende over Demirals opførsel, som kan påvirke de mange tyske tyrkere.

”Det er skandaløst. Han ved udmærket godt, hvad han laver der. Og forestil dig den indflydelse, han potentielt kan have på unge tyrkere, der så kampen og følger dette hold nu i EM. Jeg kan ikke forstå andet, end at der venter ham en straf, og at han er færdig i dette mesterskab," siger NRK-ekspert Kristoffer Løkberg.

Det er endnu ikke sikkert, om det får konsekvenser for Merih Demiral, men situationen har i hvert fald fået et efterspil. 

Tyrkiet møder Holland lørdag den 6. juli.