Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Holland brød spøjs statistik ved ikke at komme i EM-finalen

Björn Kuipers fløjter EM-finale mellem England og Italien.
Björn Kuipers fløjter EM-finale mellem England og Italien.PAUL ELLIS/POOL/AFP
Det hollandske landshold var tæt på at komme i dette års EM-finale, men måtte i sidste ende sande, at semifinalen blev endestationen. Der var ellers en ret speciel statistik, der talte for, at hollænderne skulle nå hele vejen til finalen.

Fodboldhistorien er fyldt med mærkelige statistikker og spøjse fortællinger. I semifinalen mellem England og Holland var der masser på spil. Begge nationer selvsagt jagtede en plads i finalen, men det endte med at være England, der trak det længste strå.

Det var endda til trods for, at den hollandske dommer Björn Kuipers dømte EM-finalen i 2021 mellem Italien og England. 

Dommere har altid en stor magt i fodboldkampe, men det hører til sjældenhederne, at dommerne har indflydelse på kampe, som de ikke selv dømmer. Det har dog næsten virket sådan.

Det lyder helt skørt, men det har faktisk været et pejlemærke siden 2004.

I 2004 stod EM-finalen mellem Grækenland og Portugal. Kampens dommer var tyske Markus Merk. 

Fire år senere stod Tyskland i EM-finalen mod Spanien, og her startede tendensen. I 2008-finalen dømte italienske Roberto Rosetti kampen mellem Tyskland og Spanien, og i 2012 var det så Italien, der stod i en EM-finale. 

Italiens modstandere var Spanien, men det interessante er, at kampen blev styret af portugisiske Pedro Proença. Og ganske rigtigt, så stod Portugal i en EM-finale i 2016 mod Frankrig. En finale, som blev dømt af engelske Mark Clattenburg. 

I 2020 var der ingen EM-slutrunde grundet COVID-19. Men året efter kan samtlige danskere bekræfte, at den meget specielle "dommer-finalehold"-statistik fortsatte, da England slog Danmark i Semifinalen ved EM 2021 og levede op til statistikken.

Finalen mellem Italien og England blev dømt af hollandske Björn Kuipers, og derfor var det jo næsten forudbestemt, at hollænderne skulle ende i finalen i Berlin den 14. juli 2024, men det skete som bekendt ikke.

Ved dette års finale bliver det franske François Letexier, der passer fløjten i finalen mellem Spanien og England, så gad vide, om Frankrig står klar i en finale i 2028...