Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Italien og Kroatien i afgørende kamp i Gruppe B

Italien har brug for et positivt resultat mod Kroatien
Italien har brug for et positivt resultat mod KroatienProfimedia
Efter at begge hold er blevet udspillet af et stærkt spansk hold, skal Kroatien og Italien nu møde hinanden i den sidste kamp i gruppe B ved EM 2024. Gruppen var allerede blevet døbt "Dødens gruppe", fordi den indeholdt vinderne af EM 2020, det eneste hold, der nogensinde har vundet EM to gange i træk, og VM-finalisterne fra 2018. Det fjerde hold, Albanien, har dog spillet en vigtig rolle.

Efter at Italien havde indkasseret det hurtigste EM-mål nogensinde mod Albanien - Nejdim Bajrami fandt vej til nettet 23 sekunder inde i kampen - blev Kroatien lamslået af en udligning i det 94. minut mod Sylvinhos albanske mandskab. Man kan roligt sige, at både Italien og Kroatien ikke er så skarpe i de første og sidste minutter af kampen.

Optakt
Flashscore

Og det er ikke engang første gang, at Italien indkasserer et mål så tidligt i en vigtig EM-kamp: Luke Shaws åbningsmål ved finalen i 2021 faldt også efter kun 1 minut og 57 sekunder.

Tidlige mål ved EM
Tidlige mål ved EMOpta

Mens Italien til sidst slog de modige albanere, lykkedes det ikke Kroatien at vinde. Mens Kroatien skabte en masse chancer i deres 3-0-nederlag mod Spanien, var Italien helt tandløse i deres 1-0-nederlag til de spanske favoritter. 

Kroatien mod Albanien og Spanien
Kroatien mod Albanien og SpanienOpta

Hvis vi ser på nogle statistikker fra hele dødsgruppen, kan vi konkludere, at Kroatien har været meget skidt kørende og kun har skrabet et enkelt point til sig indtil videre. Måske kan kroaterne dog også synes, at de har været ret så uheldige/uskarpe.

Statistik for gruppe B
Statistik for gruppe BOpta

Zlatko Dalics mandskab ligger i øjeblikket på sidstepladsen i gruppe B, men fører gruppen, når det kommer til skud (38) og expected goals (5,1 xG). Det er positive takter, selvom det nok ikke føles sådan efter det skuffende resultat mod Albanien i seneste kamp.

På trods af at Kroatien xG imod på 3,5, så skaber de dog flere store målchancer end de får imod sig.

Det kan man ikke sige om Italien, hvis største bekymring er deres offensiv. Og det er ikke nyt. Italien har prøvet mange forskellige angribere i de seneste år, og ingen af dem har vist sig at være en dygtig målscorer på landsholdet.

Det er ikke tilfældigt, at begge Italiens mål ved dette EM er blevet scoret af en forsvarsspiller (Alessandro Bastoni) og en midtbanespiller (Nicolò Barella). Faktisk er kun to af Italiens seneste 15 mål ved EM-slutrunder blevet scoret af en rendyrket angriber (Ciro Immobile mod Tyrkiet og Schweiz).

Hvis vi ser på topscorerne fra de største europæiske hold, er Italien den eneste nation, hvis målrekord ikke er blevet slået i de sidste ti år:

Topscorere
TopscorereOpta

Så hvis Italiens bedste spillere ikke er oppe foran, hvem har så udmærket sig for Azzurri ved EM 2024? Det er her, vi finder et andet problem på Luciano Spallettis hold.

I EM-åbningskampen mod Albanien blev Riccardo Calafiori rost for sin modenhed i det, der kun var hans tredje landskamp for Italien nogensinde. Den 22-årige havde en fantastisk sæson med Bologna, som han førte til Champions League, og han kan eftersigende regne med interesse fra europæiske giganter som Chelsea og Juventus.

Mod Albanien var Calafiori den italiener, der havde flest vundne dueller (6), flest vundne luftdueller (3), flest bolderobringer (5) samt en succesrate for driblinger på 100 % (2/2).

I sin anden kamp mod Spanien scorede Calafiori dog et meget uheldigt selvmål, som betød, at hans hold led et nederlag på 1-0. Selv den mere erfarne Giovanni Di Lorenzo, som spillede meget solidt mod Albanien, blev rundbarberet flere gange af en sprudlende Nico Williams torsdag aften.

Calafiori sendte bolden i eget net
Calafiori sendte bolden i eget netProfimedia

Hvis Italien kommer i knockoutfasen, fortjener Gianluigi Donnarumma et stort 'grazie'. Azzurri-kaptajnen holdt næsten egenhændigt sit hold inde i kampen mod et meget bedre spansk hold og sluttede kampen med otte redninger, det højeste antal for en italiensk målmand ved EM siden Francesco Toldo i 2000 (11 mod Belgien).

Donnarumma forhindrede 2,1 mål mod Spanien, hvilket er det tredjehøjeste antal i en enkelt kamp i denne turnering. Det er også interessant at se, at de to andre målmænd på denne rangliste begge har gjort det mod Kroatien - hvilket yderligere viser, at kroaterne ikke har haft meget held på deres side.

Målmænd med de bedste præventive tal
Målmænd med de bedste præventive talOpta
Donnarumma mod Spanien
Donnarumma mod SpanienOpta

Så hvem kan hjælpe Kroatien? Mateo Kovacic  gruppe B's klart mest aktive spiller i offensiven med seks skud og fire skabte chancer.

I denne dødsgruppe har fem spillere registreret en kombineret Expected Goals- og Expected Assists-værdi på mere end 1,0, og fire af dem kommer fra Kroatien.

Spillere med højeste xG og xA
Spillere med højeste xG og xAOpta

Bruno Petkovic (nul mål ud af 1,08 forventede mål) og Ivan Perisic (nul assists ud af 1,15 forventede assists) kommer i gode positioner til at score eller skabe et mål, men har ikke været i stand til at omsætte de gode tal til det meget tiltrængte output.

Petkovic xG
Petkovic xGOpta
Perisic xA
Perisic xAOpta

Den kommende kamp mellem Kroatien og Italien bliver derfor meget interessant: Vil kroaterne endelig få omsat deres dominans til mål og point? Eller kan Italiens målmand endnu en gang udrette et mirakel?

Italien vil højst sandsynligt gå videre til næste runde, hvis de får mindst ét point mod Kroatien (hvis Albanien ikke overraskende slår Spanien), mens Kroatien har brug for en sejr over Azzurri for at forhindre deres første eliminering i gruppespillet ved EM siden 2012.

Hvem overlever dødens gruppe? Det må tiden vise.