Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Serbien truer med at trække sig fra EM efter voldsomme tilråb: Forlanger hårde straffe

Albanien og Kroatien delte onsdag pointene mellem sig i en medrivende 2-2-remis.
Albanien og Kroatien delte onsdag pointene mellem sig i en medrivende 2-2-remis.Julian Finney/Getty Images via AFP
I onsdagens møde mellem Albanien og Kroatien blev der fra begge fanlejre fremført særdeles voldsomme tilråb rettet mod Serbien. Nu forlanger det serbiske fodboldforbund hårde straffe til det albanske og kroatiske ditto – og serberne er ifølge fodboldforbundets generalsekretær klar til at ofre videre deltagelse ved EM-slutrunden.

Bølgerne går som regel højt, når Balkan-nationer mødes på grønsværen, og nogle gange skvulper det endda over i decideret voldelige sammenstød. Sådan gik det ikke, da Albanien og Kroatien onsdag mødtes i et medrivende 2-2-opgør.

Tværtimod fandt de mange fremmødte albanske og kroatiske fans fælles fodslag i form af en fælles fjende, da de i løbet af kampen højlydt kom med et voldsomt tilråb mod Serbien: ”Ubij, ubij, ubij Srbina,” lød det således fra lægterne, oversat til dansk ”dræb, dræb, dræb serberen.”

Og de voldsomme tilråb får nu det serbiske fodboldforbund til at reagere med en kraftig opfordring til UEFA om at straffe både Albanien og Kroatien, efter førstnævnte også i første spillerunde af gruppespillet kom i søgelyset hos UEFA’s disciplinærkomité.

”Det der skete, er skandaløst, og vi beder UEFA om at sanktionere, om det så må koste os videre deltagelse i turneringen,” kommer det ifølge det serbiske medie Novosti således fra Jovan Šurbatović, generalsekretær i det serbiske fodboldforbund, FSS.

Ved samme lejlighed brokker generalsekretæren sig over den straf, det serbiske fodboldforbund ovenpå første runde fik af UEFA, hvor FSS blev tildelt to bøder på sammenlagt 108.000 danske kroner for dels at have kastet genstande på banen, dels at have ”transmitteret provokerende budskaber, der ikke er passende i sportsbegivenheder.”

”Vi anmoder UEFA om at straffe begge mandskabernes (Albaniens og Kroatiens, red.) fodboldforbund. Det vil vi ikke tage del i (processen om eventuel straf, red.), men hvis UEFA ikke straffer dem, er vi nødt til at overveje, hvordan vi går videre,” kommer det fra Šurbatović.

Også det albanske fodboldforbund kom som nævnt i UEFA’s søgelys efter deres opgør mod Italien i første spillerunde, og fodboldforbundet står ifølge UEFA's pressemeddelelse således nu til at skulle betale bøder for i alt svimlende 280.000 danske kroner.

UEFA’s disciplinærkomité valgte nemlig at straffe Albanien for fire forhold ovenpå første spillerunde: For brugen af pyroteknik, for at kaste genstande på banen, for at løbe på banen, samt for provokerende budskaber, ligesom det altså var tilfældet for Serbien.

Tidligere har Albanien og Serbien været involveret i voldsomme skærmydsler, som det var tilfældet i oktober 2014, da de to mødtes i Beograd i en EM-kvalkamp.

Her fløj en drone med et flag, der viste et billede af det såkaldte Storalbanien, ind over banen efter serbiske fans havde råbt ”Ubij, ubij Šiptara” – oversat ”dræb, dræb albaneren” – hvilket førte til slåskampe på banen mellem serbiske og albanske spillere, før hjemmeholdets tilskuere invaderede banen og angreb flere albanske spillere.

Resultatet blev dengang en skrivebordssejr på 3-0 til Albanien, der efterfølgende kvalificerede sig til nationens første EM foran Danmark, men sådan et udfald får onsdagens kontroverser altså næppe, da fans fra både Albanien og Kroatien deltog i de voldsomme tilråb.

Trods uenighederne mellem serberne og albanerne, der endda har forplantet sig til rivalisering mellem Serbien og Schweiz, da sidstnævnte har flere spillere med kosovoalbanske rødder, herunder stjernerne Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri, har netop Albanien og Serbien i øjeblikket planer om at byde på U21-EM i 2027 med fælles værtskab.

Med det uafgjorte resultat mellem Albanien og Kroatien, er de kroatiske EM-underdogs presset gevaldigt med blot ét point efter to kampe, da det i første runde blev til et slemt 3-0-nederlag mod Spanien.

Serbien tabte knebent sit førsterundeopgør med 1-0 til storfavoritterne fra England og møder torsdag eftermiddag naboerne fra Slovenien i et opgør, der spilles på Allianz Arena i München.