Spanien har været Danmarks onde ånd flere gange: Her er de mest ikoniske kampe

Det hold, der slukkede Danmarks VM-drømme i 1993.
Det hold, der slukkede Danmarks VM-drømme i 1993.Profimedia
Danmark står over for de forsvarende EM-vindere fra Spanien i lørdagens Nations League-kamp. Det bliver utvivlsomt en svær opgave for danskerne, men det vil ikke være første gang, at spanierne har skabt problemer for Danmark. Så langt fra, endda.

Det danske fodboldlandshold har gennem årene skabt store resultater ved slutrunder. Flere gange er danskerne dog blevet stoppet af en flok nådesløse spaniere, der forpurrede de danske drømme.

Her på Flashscore har vi som optakt til lørdagens Nations League-kamp taget et kig på nogle af de mest ikoniske opgør mellem Spanien og Danmark. Det bliver dog uden tvivl et tungt tilbageblik, da Spanien ved flere lejligheder har vist sig at være Danmarks onde ånd.

Legendarisk Elkjær-straffespark i 1984

Danmark overraskede mange ved overhovedet at kvalificere sig til EM-slutrunden i Frankrig i 1984. Det var i øvrigt første gang, at Danmark var med ved EM siden 1964. Danskerne blev ikke levnet mange chancer inden slutrunden, men efter to sejre i gruppespillet var landsholdet klar til semifinalen.

Her ventede et stærkt Spanien-mandskab, som var favoritter til kampen. Søren Lerby gav dog danskerne håb efter seks minutters spil, da han sendte bolden i kassen. Føringen holdt ganske længe, og Sepp Pionteks tropper kunne begynde at øjne en sensationel EM-finale. Men i det 67. minut udlignede spanske Antonio Maceda.

Kampen sluttede 1-1 og skulle derfor afgøres på straffespark. Her viste begge nationers skytter stor sikkerhed indtil Danmarks femte spark.

De fire første danskere havde scoret, da Preben Elkjær gør sig klar til at sparke. Den normalt målfarlige angriber tordnede bolden over mål, revnede oven i købet sine shorts i den forbindelse, og Spaniens efterfølgende scoring sendte Danmark ud af EM. Perioden med Spanien som Danmarks onde ånd var begyndt.

Tung VM-endefuld i 1986

To år efter det bitre semifinalenederlag ved EM 1984 stod Danmark nu igen overfor Spanien i en afgørende kamp. Denne gang var der tale om 1/8-finalen ved VM i Mexico, og her gav spanierne Danmark et ar på sjælen i form af det måske mest smertefulde nederlag i dansk fodboldhistorie.

Ligesom i 1984 kom Danmark foran, da Jesper Olsen scorede på straffespark efter 36 minutters spil. Jesper Olsen gik dog fra helt til skurk blot 11 minutter senere, da han spillede den spanske angriber Emilio Butragueno fri, som sendte udligningen i nettet.

I anden halvleg var Emilio Butragueno som monsteret under sengen på et børneværelse, da han gjorde danskernes VM-drøm til et mareridt. Den målfarlige spanier scorede fire gange i kampen, som sluttede 5-1. Danskernes selvforståelse led et gevaldigt knæk og den mest traumatiske fodboldoplevelse i dansk historie var en realitet.

Første og eneste sejr over Spanien i 1993

I 1993 var Danmark forsvarende EM-vindere, og derfor var forventningerne store til det danske landshold i VM-kvalifikationen, hvor Spanien var det eneste svære hold i gruppen. Danskerne havde dog spillet uafgjort mod hold som Litauen og Letland, så da Spanien kom på besøg i foråret 1993 var Danmark tvunget til at vinde.

På en tung og ujævn plæne i Parken fik danskerne endelig en sejr over Spanien efter en flot teknisk detalje af Flemming Povlsen, der elegant gjorde det til 1-0 i det 21. minut, hvilket også blev kampens resultat.

Selvom danskerne kunne juble den aften, så beviste Spanien senere i kvalifikationen, at de stadig var Danmarks onde ånd.

Indbyrdes opgør
Indbyrdes opgørFlashscore

Sort dag i Sevilla i 1993

Cirka otte måneder efter sejren i Parken havde danskerne kniven for struben i VM-kvalifikationen. De mange skuffende resultater undervejs gjorde, at Richard Møllers mandskab var tvunget til en sejr i Spanien.

Danmark fik da også alletiders chance for at skabe et stort resultat, da den spanske målmand Andoni Zubizarreta modtog et rødt for en nødbremse på en helt fri Michael Laudrup. Danmark spillede derfor næsten hele 80 minutter i overtal, men lige lidt hjalp det.

Spanierne spillede til grænsen og i flere tilfælde gik de langt over den uden konsekvenser. Det var blandt andet tydeligt, da Real Madrid-spilleren Fernando Hierro scorede sejrsmålet til 1-0 efter et hjørnespark.

Hierros spanske holdkammerat José Maria Bakero løb bevidst ind i den danske målmand Peter Schmeichel, hvilket forhindrede Schmeichel i at komme på bolden før Hierro.

Danskerne tabte kampen i Sevilla og sluttede bag Spanien og Irland i kvalifikationen. Spanien fik derimod cementeret pladsen som Danmark onde ånd.

Seneste betydningsfulde opgør i 2007

Det er efterhånden ved at være mange år siden, at Danmark sidst mødte Spanien. Faktisk skal vi helt tilbage til efteråret 2007 for at finde den senest betydende kamp mod de spanske bødler. Dengang var de to nationer havnet i samme EM-kvalifikationsgruppe.

Danmark havde tabt det første opgør i Spanien med 2-1, så der var lagt op til et spændende opgør til returkampen i Aarhus.

Det slagkraftige Spanien-hold viste endnu engang, at de har et godt tag på danskerne. De senere EM-vindere var overlegne i kampen og scoringer fra Raul Tamudo og Sergio Ramos i første halvleg lagde grundstenen for en spansk sejr.

Jon Dahl Tomasson reducerede efter 87 minutter, men det Danmarks håb om point forsvandt, da Albert Riera scorede til 3-1 to minutter senere.

Danmark endte igen med at tabe til Spanien og i sidste ende med at misse endnu en slutrunde.

Jon Dahl Tomasson i duel med David Aliques
Jon Dahl Tomasson i duel med David AliquesProfimedia

Lørdagens kamp mellem Spanien og Danmark spilles 20:45, og du kan følge den her.