Spillede mod Laudrup og Elkjær: Giresse kritiserer fransk landshold før Belgien-brag

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Spillede mod Laudrup og Elkjær: Giresse kritiserer fransk landshold før Belgien-brag

Alain Giresse vandt Europamesterskabet med Frankrig i 1984 og var tidligere træner for Georgien.
Alain Giresse vandt Europamesterskabet med Frankrig i 1984 og var tidligere træner for Georgien.Profimedia
Alain Giresse (71) vandt europamesterskabet med Frankrig for 40 år siden, hvor han bl.a. var med til at slå Danmark i åbningskampen. I dette eksklusive interview fortæller den tidligere midtbanespiller om Didier Deschamps' nuværende situation forud for den svære ottendedelsfinale mod Belgien ved EM 2024.

Der er nogle spillere, som aldrig går af mode. Primært fordi de har skabt en fodboldarv i deres land. Giresse er utvivlsomt en af dem.

Den tidligere midtbanespiller var stjernespiller på det franske hold, der var tæt på at nå VM-finalen i 1982 og vandt EM i 1984, det første store trofæ nogensinde for Les Bleus, og han holder altid et vågent øje med det franske landshold.

I dette interview med Flashscore fortæller Giresse om det nuværende franske hold med et nostalgisk, men ærligt perspektiv forud for deres ottendedelsfinale i Düsseldorf.

For 40 år siden var du en af stjernerne i Frankrigs første store triumf. Hvad betød det?

"Det var et vigtigt øjeblik for vores fodboldhistorie. Vi tog et kæmpespring i niveau og mentalitet. Vi var de første til at vinde og til at starte den store nationale fodboldbevægelse."

Hvad er dit indtryk af det franske hold i dag, midt i endnu et europamesterskab?

"De kvalificerede sig (til næste fase), men gennem middelmådige præstationer. Deres spil er ikke der, hvor det skal være endnu. Men fodboldhistorien har også haft undtagelser, hvor f.eks det italienske landshold vandt VM i Spanien i 1982 efter de startede dårligt med tre uafgjorte kampe i første runde...."

Så du tror, at dette franske hold kan gøre noget lignende efter en langsom start?

"Jeg tror bare, at man skal gøre det meget bedre for at komme videre. Det starter med opbygningen af spillet og slutter med bedre afslutninger."

Med kun et selvmål og et straffespark at fremvise efter tre kampe ser det ud til, at Frankrig har store problemer med at score...

"Jeg bemærkede en vis klodsethed på den sidste tredjedel. Vi formåede ikke at være skarpe, selv om vi skaber chancer. Vi er for afhængige af ( Kylian) Mbappe, som er en af dem, der førte holdet til VM-finalen. VM-finalen mod Argentina var også symbolsk for vores afhængighed af ham."

Hvad mener du med det?

"Argentina havde udklasseret os i kampen og gav os stort set ingen muligheder. Og han bragte Frankrig tilbage i kampen næsten på egen hånd. Og nu, selv med en brækket næse, scorede han stadig straffesparket mod Østrig. Men vi kan ikke kun være afhængige af én spiller, selv om han er meget stærk."

Frankrigs seneste resultater
Frankrigs seneste resultaterFlashscore

Det ser ud til, at Frankrig også mangler en kreatør på midten af banen...

"Også her er Mbappes præstation et klassisk eksempel, fordi hans mål skjuler holdets mangler. Vi har ingen kreatører på midten af banen, og nu hvor ( Antoine) Griezmann ikke er så god som normalt, er der problemer."

Men der er jo N'Golo Kante, som har haft en fantastisk turnering på trods af sit skifte til Saudi-Arabien, ikke sandt?

"Heldigvis er han der, vil jeg sige. Men vi taler stadig om en spiller, der udmærker sig ved at ødelægge og bestemt ikke ved at skabe. I dag er der for lidt organisation og for meget vertikalitet i omstillingerne og dermed for lidt orden."

Sammenlignet med dit franske hold føles dette som et meget anderledes hold kulturelt set...

"Helt sikkert. Jeg tror, at ordet 'kulturel' er afgørende for at forstå forandringen. Der er sket en kulturel udvikling, fordi vi plejede at basere hele vores spil på boldbesiddelse og opbygning af angreb gennem boldbesiddelse.

"I dag satser Frankrig på kontraangreb. Og frem for alt har vi ikke en rigtig nummer 10, selv om det ellers er normalt på alle hold."

Frankrig i 1984
Frankrig i 1984Profimedia

Bortset fra midtbanespillere med teknik som dig og Jean Tigana mangler der en Michel Platini eller en Zinedine Zidane, ikke sandt?

"Platini repræsenterede én generation. Zidane en anden. Nu er det Mbappe, der repræsenterer den nuværende generation, men han har stadig brug for støtte. På vores hold var der mange af os, der var endda (Bernard) Genghini på bænken. Men i dag kan vi ikke skabe en kamp."

Nogle kræver, at Eduardo Camavinga kommer på banen i stedet for Adrien Rabiot. Hvad synes du om det?

"Vi taler om en fodboldspiller, som ikke er en (Roberto) Baggio eller en (Alessandro) Del Piero. Jeg tror, at den eneste, der kan tænde lyset i Frankrigs spil, er Griezmann. Vi har brug for, at han kommer sig og finder effektiviteten i det flydende spil."

Ville du ændre noget i angrebet?

"I øjeblikket ser det ud til, at vi kun kan regne med Kylian, fordi (Olivier) Giroud ikke længere er sit gamle jeg, selv om hans tilstedeværelse ville hjælpe Mbappe med at finde mere plads, som det skete ved VM. ( Ousmane) Dembele får en masse til at ske, men får ikke det maksimale udbytte ud af sit spil. Og der er en klar mangel på en afslutter."

Synes du ikke, at Mbappe er en afslutter?

"Det er han, men jeg har ikke set ham meget i området. Han kan godt lide at starte fra venstre side, og selv når han bliver brugt som centerforward, har han en tendens til at bevæge sig ud på fløjen. Og så ender området med at være ubønhørligt tomt. Vi skal score, vi kan ikke altid have et selvmål eller et straffespark til vores fordel!"

Tror du, at kampen mod Belgien kan blive vanskelig?

"Først og fremmest skal det siges, at Belgien ikke er det samme hold som i 2018, hvor de overraskede alle og havde deres bedste spillere i topform. Dagens Belgien er også for forsigtigt, hvilket jeg synes er mærkeligt. Men hvis Frankrig ikke tager kontrol og ændrer noget i deres tilgang til kampen, kan de få store problemer."

Til sidst et par ord om Georgien, et landshold, som du trænede i 2005...

"De gjorde et fantastisk stykke arbejde og startede med det grundlæggende. Det hele startede med de regionale akademier, der blev oprettet, da jeg var der. De spillede en heriosk turnering, selv i går aftes mod Spanien, hvor de greb kampen rigtig godt an og bragte Spanien i problemer."

Din landsmand Willy Sagnol må også være ansvarlig for denne succes, ikke sandt?

"Jeg lykønsker ham meget, fordi han har opnået en ekstraordinær bedrift. I dag er jeg ofte i kontakt med præsidenten og vicepræsidenten fra forbundet. Det er to tidligere spillere, som jeg trænede, da jeg var der. De høster frugterne af et stort stykke arbejde. Og (Giorgi) Mamardashvili er indtil videre EM's bedste målmand, uden tvivl!"

Følg Frankrig mod Belgien her.