Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Stigende billetpriser til topbegivenheder: Er topsport snart kun for de rigeste?

Vil adgang til stadion snart kun være for dem, der tjener mest?
Vil adgang til stadion snart kun være for dem, der tjener mest?ČTK / imago sportfotodienst / Andrea Savorani Neri
2.250 danske kroner for en plads i US Open-semifinalen, 700 danske kroner for at sidde bag målet i EM-finalen eller 930 danske kroner for guldkampen i basketball ved OL - selv for de "billigste" billetter til sommerens topsportsbegivenheder måtte fans grave dybt i lommerne. Tendensen med stigende billetpriser er fortsat ubarmhjertigt ved de seneste sportslige højdepunkter.

"Det er rigtigt, at billetpriserne til store sportsbegivenheder er steget i de senere år, nogle gange endda hurtigere end inflationen," siger Christoph Breuer, professor i sportsøkonomi ved det tyske sportsuniversitet i Köln, i et interview med Sport-Informations-Dienst (SID). Sportsfans er bekymrede: Vil begivenheder i eliteklassen snart også kun være for den finansielle elite?

Det er nok drømmen hos de finansielle investorer, som nu skyder masser af penge i store begivenheder og derfor er medansvarlige for de stigende priser. De har en "benhård interesse i at øge det økonomiske overskud fra en sportsbegivenhed eller en sportsorganisation," forklarer Breuer. Mange sportsorganisationer har også "ryggen mod muren" rent økonomisk. Med hensyn til billetindtægter ønsker de at kompensere for dette med høje priser, da de frit kan fastsætte disse.

Tanken er, at folk vil købe adgang alligevel. Så længe efterspørgslen er stor, hvilket den har været under de seneste turneringer, kan arrangørerne hæve priserne - selv inden for fodbold. Så kommer fans snart til at betale ekstreme summer for de billigste pladser til VM-finalen, som de gør til Super Bowl i USA?

"Teoretisk set er det tænkeligt," siger Breuer.

"I en klassisk lærebog i økonomi ville man sige, at ud fra et profitmaksimerende perspektiv er den optimale billetpris en, der er så høj, at efterspørgslen fylder stadion."

Respekt for "fansenes magt" i Tyskland

Men situationen er anderledes i især tysk fodbold.

Forretningsfolkene bag kulisserne er også klar over, "at atmosfæren på stadion er vigtig. Og på den anden side har man i sport - og det er især vigtigt i fodbold - altid en slags social mission," siger Breuer. I det mindste i klubfodbold ser eksperten ikke faren for astronomiske priser:

"Der er respekt for fansenes magt."

En Bundesligakamp er en "symbiose," spillerne på banen danner en enhed med tilhængerne på tribunen.

"Og det er ikke muligt, hvis billetpriserne stiger markant, især på ståpladserne."

Og hvis det sker, kan protester som den nylige strid om investorers adgang til DFL hjælpe.

Denne udøvelse af indflydelse har vist, "at fansenes legitime interesser bliver hørt der," siger Breuer.

Selv Den Europæiske Fodboldunion (UEFA) tog for nylig et overraskende skridt i retning af fansene med et prisloft for udebanebilletter i internationale turneringer.

Den engelske Premier League-klub Aston Villa var derimod et negativt eksempel - og fik straks problemer med sine egne tilhængere. Den traditionsrige klub vender tilbage til den bedste europæiske klubturnering efter 42 år, og klubben opkræver, hvad der svarer til mindst 620 danske kroner for en Champions League-billet, selv for fans med sæsonkort. Aston Villa Supporters' Trust (AVST) fordømte dette som "meget skuffende" og "upassende" og sagde, at de loyale tilhængere blev "straffet og udnyttet."

Til sammenligning kostede de billigste billetter til Champions League-finalen på Wembley i juni omkring 520 danske kroner.