Græsk rekord-sæson kan peake med trofæ til Olympiakos, men det kan blive dyrt for Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Græsk rekord-sæson kan peake med trofæ til Olympiakos, men det kan blive dyrt for Danmark

Fiorentinas spillere træner forud for onsdagens finale.
Fiorentinas spillere træner forud for onsdagens finale.Simon Lindgren & Reuters
I den græske Super League er der fremgang at spore, og onsdag har Olympiakos muligheden for at blive den første græske vinder af en europæisk klubturnering.

Olympiakos møder Fiorentina i Conference League-finalen i Athen onsdag aften, og det bliver såmænd Grækenlands andet værtskab for en europæisk finale i denne sæson efter Super Cuppen i august sidste år mellem Manchester City og Sevilla.

"Vi må sige, at det var en drømmesæson for ligaen på et operationelt og sportsligt niveau," siger Super League-præsident Minas Lysandrou til Reuters i et interview.

"Det var en sæson, der startede med en europæisk finale, Super Cup på Olympiakos' Karaiskakis-stadion, hvilket var en meget vellykket begivenhed, og den slutter med Europa Conference-ligafinalen på AEK Athens stadion."

Sidste gang, en græsk klub nåede en europæisk finale var i 1971, da Panathinaikos tabte til Ajax i Europa Cup-finalen.

"Denne sæson skal ud fra et operationelt og sportsligt synspunkt danne grundlag for at bygge videre på fremtiden med små og solide skridt."

Lysandrou fortæller også, at grækerne har haft succes i de yngre rækker, hvor Olympiakos for nyligt vandt U-19 Youth League efter at have slået AC Milan med 3-0 i finalen.

Det har dog ikke været lutter lagkage i denne sæson, hvor regeringen har forbudt fans at komme til fodboldkampe i to måneder, efter at en politibetjent døde efter sammenstød med fans til en volleyballkamp i december.

Fanproblemer har været et vedvarende problem for sporten i Grækenland, og nye foranstaltninger, herunder højteknologiske kameraer på alle stadions og et fuldt elektronisk billetsystem, vil være på plads til næste sæson i et forsøg på at begrænse problemet.

Stigende tilskuertal trods flere tomme tribuner

På trods af at hele 42 kampe blev spillet bag lukkede døre i denne sæson, havde ligaen de bedste tilskuertal i 15 år med et gennemsnit på 7.683 tilskuere pr. kamp.

Stillingen i den græske superliga
Stillingen i den græske superligaFlashscore

Kampen om det græske mesterskab fik også en nervepirrende afslutning, lignende den i den danske Superliga, hvor hele fire hold stadig kæmpede om trofæet indtil næstsidste spilledag. 

PAOK vandt i sidste ende titlen på sidste spilledag med et mål dybt inde i anden halvlegs overtid i den tætteste afslutning i årevis.

Lysandrou siger, at playoff-formatet også vil gavne de græske hold i det nye format i de europæiske turneringer i næste sæson, som vil blive ændret til en ligafase med otte hold fra et gruppespil med fire.

"Vi har afholdt en succesfuld og underholdende sæson. Tre hold scorede over 80 mål hver, og vi havde næsten tre mål pr. kamp i 240 kampe," fortæller Lysandrou.

Hvis man sammenligner det med dansk fodbold, så var det mest scorende hold i Superligaen FC København med 64 mål i 32 kampe, mens det mest scorende hold i Grækenland var mestrene fra PAOK, der scorede 87 mål på 36 kampe.

Olympiakos kan spænde ben for dansk fodbold

De græske klubber har også leveret deres bedste europæiske resultater i årevis. Ud over at Olympiakos er nået til finalen i Conference League, så nåede PAOK kvartfinalen i Conference League, hvilket har givet Grækenland masser af koefficientpoint.

Netop koefficientpointene, som de græske hold har skrabet sammen kan blive et problem for de danske klubhold, hvis Olympiakos lykkes med at vinde Conferene League.

Inden finalen ligger Danmark således nummer 15 på UEFA's rangliste, mens Grækenland ligger nummer 16. Det kan dog ændre sig. For hvis Olympiakos vinder over Fiorentina i enten ordinær eller forlænget spilletid, så vil grækerne overtage 15.-pladsen.

Og 15.-pladsen giver mulighed for, at landet der indtager netop den placering, kan få to hold med i Champions League i sæsonen 2025/2026. 

Lige nu kan danskerne glæde sig over placeringen på 15.-pladsen, men Olympiakos kommer uden tvivl til at jagte Conference League-triumfen og den ekstra CL-plads i Athen onsdag aften.

Grækenland blev hårdt ramt af finanskrisen i slut-00'erne, og det gik også ud over græsk fodbold. Nu ser det dog ud til, at der er kommet bedre styr på sagerne i de græske klubber, og det kan kulminere, hvis det ender med en græsk triumf onsdag.

Rundt omkring i dansk fodbold vil der utvivlsomt sidde en del folk, der i deres stille sind håber på en finaletriumf til Fiorentina, der har den danske målmand Oliver Christensen med i truppen.

Kampen mellem Olympiakos og Fiorentina spilles klokken 21:00, og du kan følge den her.