Mens krigen raser i Gaza, er Maccabi Haifa blevet et symbol på fredelig sameksistens
Det skorter ikke på konflikter, væbnede såvel som uvæbnede, kontroverser, splittelse, uenigheder i Israel. Hverken internt eller eksternt.
Siden Hamas’ terrorangreb 7. oktober 2023 og Israels efterfølgende offensiv i Gazastriben, der har kostet mange tusinder menneskeliv, er der flere gange blevet opfordret til at ekskludere israelske lands- og klubhold fra international fodbold.
Så sent som i seneste uge underskrev en lang række irske parlamentsmedlemmer en opfordring til både FIFA og UEFA om at udelukke israelske hold. Men i både FIFA- og UEFA-regi triller bolden videre for israelske hold.
Torsdag aften skal et af de mest bemærkelsesværdige af disse i aktion, når Maccabi Haifa løber på banen på Stadio Artemio Franchi i Firenze til returopgør mod Fiorentina i playoff-runden af årets knockoutdel af Conference League.
For midt i al kaosset, krigen, kontroverserne, er de grønblusede forsvarende israelske mestre blevet et symbol på en fredelig sameksistens, både på banen og på tribunerne. For mens Beitar Jerusalem har gjort sig bemærket som en klub, hvis fans hverken vil have muslimske eller arabiske spillere på holdet, så er Maccabi Haifa lige modsat.
I denne sæson er alle fire store religioner i Israel repræsenteret på holdet, her spiller både jøder, kristne, muslimer og druser, spillerne på førsteholdet fra hele 11 forskellige nationer, Angola, Frankrig, Haiti, Israel, Kroatien, Niger, Rusland, Senegal, Sverige, Tyskland og USA alle repræsenteret.
Således er der altså ingen diskrimination her, og ifølge Haaretz-journalist Ben Kroll hører klubben da også til i en mere multietnisk og -religiøs del af det splittede land i Levanten.
”Maccabi Haifa bliver sammenkædet med landets arabiske samfund. Til hver hjemmekamp er Haifas Sammy Ofer Stadium fyldt med mere end 30.000 fans, jøder, kristne, muslimer, druser såvel som tjerkessere,” skriver Kroll i Haaretz ifølge The Jerusalem Post.
”Mange af landets største arabiske stjerner har spillet i Maccabi (Haifa, red.), blandt andet Taleb Tawatha, Beram Kayal og Walid Badir. I dag er to af holdets største stjerner arabiske israelere, Dia Saba og Mahmoud Jaber, mens den arabiske ungdomsspiller Anan Khalaily er en af de kommende stjerner i israelsk fodbold,” fortsætter journalisten.
Godt nok er førstnævnte arabisk-israelske stjerne ikke med torsdag, Dia Saba blev i vintertransfervinduet udlejet til den emiratarabiske klub Emirates Club, mens Mahmoud Jaber siden midten af januar har siddet ude med en muskelskade.
Ikke desto mindre er Jaber altså fortsat at finde på Israels førende hold, selvom midtbanespilleren har palæstinensiske rødder: Storebror Abdallah Jaber var sågar anfører for det palæstinensiske landshold i mange år, indtil Palæstinas fodboldforbund bandlyste Jaber for at spille i den bedste israelske række.
Hvor længe krigen i Gaza vil rase videre er uvist, men i mellemtiden kan Maccabi Haifa spille en vigtig rolle for de etniske og religiøse mindretal i Israel, der blandt andet omfatter cirka to millioner arabisk-israelere, hvoraf godt 150.000 er druser.
”For de drusiske og arabiske samfund er Maccabi Haifa holdet. Sport i det hele taget, og i særdeleshed fodbold, repræsenterer de vigtigste muligheder for social mobilitet i både Israel og resten af verden – og det inkluderer social mobilitet for arabiske statsborgere (i Israel, red.),” skriver Kroll ifølge The Jerusalem Post.
Det multietniske og -religiøse grønblusede mandskab kan torsdag aften altså opleves på italiensk græs, og det kan meget vel blive en underholdende affære. I hvert fald sluttede første opgør med 4-3 til italienerne.
Således er der stadig masser at spille for torsdag for Haifa, og i det nordlige Israel vil mange juble, uagtet etnisk oprindelse eller religiøse tilhørsforhold, hvis Messay Degos mandskab, der har vundet tre israelske mesterskaber i streg, formår at opnå videre avancement.