Polsk ekspert: Frederiksen står over for kæmpe udfordringer i Poznan

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Polsk ekspert: Frederiksen står over for kæmpe udfordringer i Poznan

Niels Frederiksen klar til nyt eventyr.
Niels Frederiksen klar til nyt eventyr.ALESSANDRO SABATTINI/GETTY IMAGES EUROPE/Getty Images via AFP
Niels Frederiksen er ny mand i spidsen for Lech Poznan, og den danske mestertræner fra 2021 får sin sag for.

Efter lidt mere end halvandet års pause fra rollen som cheftræner i en professionel klub har Niels Frederiksen endelig fundet sig en ny arbejdsplads. Niels Frederiksen blev opsagt i Brøndby i slutningen af efterårssæsonen i 2022, og han har siden da ikke haft et cheftrænerjob. 

Nu har den polske klub Lech Poznan så udpeget ham som ny cheftræner, og Niels Frederiksen træder til umiddelbart efter denne sæsons afslutning. 

Michal Karas, der er redaktør for Flashscores polske afdeling, fortæller, at Niels Frederiksen hele tiden var et navn, der spøgte i baggrunden, da Lech Poznan begyndte ansættelsesprocessen.

”Så vidt vi ved, var Niels Frederiksen blandt de mest sandsynlige muligheder i stort set hele 2024, da de begyndte at lede efter en langsigtet erstatning i januar. I alt var der over 20 navne på bordet, men mange af dem blev hurtigt droppet, og Frederiksen var under overvejelse i hele processen, hvor direkte samtaler kun styrkede viljen til at bringe ham til Poznań.” Siger Michal Karas.

Den 53-årige træner har tidligere leveret flotte resultater med Lyngby, Esbjerg, Danmarks U21-landshold og ikke mindst Brøndby IF, som han vandt det danske mesterskab med. 

Men selvom Niels Frederiksen har masser af erfaring, så er der pres på fra start af i den polske klub.

Klubben står et specielt sted 

Lech Poznan har ikke gang i sin allerbedste sæson. Klubben røg ud af kvalifikationen til Conference League i starten af sæsonen, mens de nu med to spillerunder tilbage ligger på femtepladsen i ligaen og helt kan misse en plads i en europæisk turnering i næste sæson. 

Det er noget af en omvæltning for et hold, der i seneste sæson nåede hele vejen til kvartfinalerne i Conference League, hvilket var det bedste polske resultat i en europæisk turnering nogensinde.

Træneren John van den Brom, der førte dem frem til den flotte bedrift i Conference League, blev afskediget i december 2023, hvorefter Mariusz Rumak overtog. Det har dog ikke været nogen succes. Med et pointsnit på 1,36 har Rumak fået fansene på nakken. 

”På grund af deres seneste dårlige stime under Rumak har fansene været meget hårde ved holdet og træneren, blandt andet med slagsange og buh-råb af deres eget hold, store tifoer med ordet »skam« og helt til det ekstreme, hvor fansene forsøgte at stoppe kampen ved at kaste masser af romerlys på banen.” fortæller Michal Karas.

Høje forventninger og stort pres

Niels Frederiksen har været vant til at være rimelig lang tid i sine jobs. Han var cheftræner i fire år i Lyngby, to år i Esbjerg, fire år for U21-landsholdet og lidt over tre år i Brøndby. 

Det er dog langt fra sikker, at den tidligere bankmand får lige så lang snor i sin nye polske klub. Klubben har nemlig været flittige til at skifte ud på trænerposten, og Niels Frederiksen bliver den 11. træner på bare ti år. Det vidner altså om, at man skal præstere fra dag ét.

Michal Karas fortæller, at Niels Frederiksen kan forvente et pres flere steder fra.

”Lech er egentlig ikke den mest excentriske klub i Polen, men fodbolden i Polen har sine problemer. Et af de problemer består i, at længerevarende partnerskaber mellem klub og træner er en sjældenhed.” 

Kun en enkelt træner har siddet på cheftrænerposten i mere end to år siden 2009.

”Selvfølgelig ville man forvente, at en ambitiøs klub som Lech Poznan var mere professionel, især når den vælger nye trænere, men det er et sted, hvor presset kommer fra alle sider. Ejerne er ikke så gode til at håndtere dårlige perioder, men forventningerne er også enorme fra fansene.”

Topstilling
TopstillingFlashscore

Niels Frederiksens største opgaver 

Den danske træner skal formå at lukke af for den negative stemning blandt fansene, for der er rigeligt at tage fat på internt i klubben, hvis man spørger Michal Karas.

Klubben var inden sæsonen særdeles aktive på transfermarkedet, men de nye spillere såsom Miha Blazic, Elias Andersson, Filip Dagerstal, Dino Hotic og Ali Gholizadeh har ikke leveret det forventede.

”På kort sigt vil udfordringen være at få Lech Poznan til at arbejde som et hold. Det er helt ærligt chokerende at se, hvor dårligt de klarer sig, især offensivt. Efter polske standarder har de stadig et af de bedste hold, de hentede nogle lovende spillere før sæsonen, men de har ikke bevist noget endnu. Selv spillere, der er veletablerede i Poznań, er en skygge af, hvad de plejede at være.” 

De etablerede spillere, der har været skuffende tæller blandt andre den tidligere Randers-angriber Mikael Ishak og nordmanden Kristoffer Velde.

Selvom det kan tage tid at få selvtilliden tilbage i et hold og give fansene troen på klubben tilbage, så er det ikke tid, som Niels Frederiksen har mest af.

”Når man ser deres fem sidste kampe, ser det ud til, at de er i en nedadgående spiral mentalt. Der er alvorlige underliggende problemer, der skal løses. I det lange løb ser det ud til at være afgørende at etablere et arbejdsforhold med ejeren, formanden og sportsdirektøren, for tålmodigheden er lille, selv efter gode perioder, og det er altid træneren, der ender med at blive fyret.”