Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fodbold og rugby indleder OL i Paris 2024

Sportsprogrammet begynder to dage før åbningsceremonien
Sportsprogrammet begynder to dage før åbningsceremonienAFP
Fodbold og Rugby Sevens sparker sporten i gang ved OL i Paris onsdag, to dage før åbningsceremonien, med en fransk topstjerne og en enorm polititilstedeværelse til Israels første optræden.

Israels fodboldspillere møder Mali i mændenes konkurrence under overvågning af 1.000 politibetjente, og myndighederne har oprettet en "anti-terrorist perimeter" og forberedt sig på mulige forstyrrelser omkring stadion.

En fransk politikilde sagde til AFP, at det var muligt, at "folk råbte fornærmelser fra tribunerne", eller at der blev "fløjtet og vist flag under salmerne, for eksempel."

Israels deltagelse i Paris har været et vigtigt samtaleemne i optakten, med opfordringer fra Den Palæstinensiske Olympiske Komité og nogle venstreorienterede franske parlamentsmedlemmer om at udelukke landet på grund af Gaza-krigen.

Præsident Emmanuel Macron understregede, at de israelske atleter var "velkomne i vores land", og tilføjede, at det var "Frankrigs ansvar at sørge for deres sikkerhed".

I mellemtiden vil et fyldt Stade de France heppe på Antoine Dupont - uden tvivl verdens bedste rugbyspiller og en pin-up for Paris Games - når Rugby Sevens-turneringen starter.

Den elektriske Dupont er det største trækplaster for de 555.000 fans, der forventes at komme i løbet af de seks dage med rugby, men Frankrig får travlt med at stoppe de dobbelte olympiske mestre fra Fiji.

Frankrig og Fiji er i samme pulje og skal møde USA og Uruguay, før de to møder hinanden i et spændende opgør på torsdag.

Andre, man skal holde øje med i den åbne konkurrence, er de traditionelle rugbymagter New Zealand, Australien, Argentina og Irland.

"Der er ikke nogen

Forberedelserne til fredagens historiske åbningsceremoni var i fuld gang med en hidtil uset sikkerhedsoperation til atleternes parade langs Seinen.

Omkring 6.000-7.000 atleter skal sejle ned ad en seks kilometer lang strækning af floden mod Eiffeltårnet på 85 pramme og både.

Op mod 500.000 mennesker vil se på fra specialbyggede tribuner, på flodbredden og fra balkoner og lejligheder med udsigt.

Området omkring floden er blevet afspærret før ceremonien med snigskytter placeret langs ruten og frømænd udstationeret for at forhindre et angreb fra vandet.

Underholdningen til ceremonien, som er første gang et sommer-OL åbnes uden for hovedstadionet, er endnu ikke helt offentliggjort.

Men videoer på nettet, der viser den amerikanske popstjerne Lady Gaga i Paris, har sat gang i rygterne om, at hun vil være blandt de optrædende.

Den amerikanske rapper Snoop Dogg vil bære den olympiske flamme på fredag, når den går sine sidste runder inden ceremonien.

Nogle virksomhedsejere i Paris brokkede sig over, at sikkerhedsforanstaltningerne skadede deres bundlinje.

"Vi fik at vide, at der ville være masser af mennesker under OL og endda før. Men det er der faktisk ikke. Der er ingen," sagde Jonas Seignovert, bestyrer af restauranten Eugene, til AFP.

I legenes første skandale dukkede der en video op, som viste mishandling af en hest, hvilket førte til, at en af Storbritanniens mest dekorerede OL-deltagere, dressurspecialisten Charlotte Dujardin, blev smidt ud af legene i Paris.

Videoen viste den tredobbelte olympiske mester Dujardin gå ved siden af en hest og gentagne gange piske dyret, mens hun trænede en ung rytter.

Dujardin, 39, som har vundet seks olympiske medaljer og havde som mål at blive Storbritanniens mest succesfulde kvindelige olympier ved at vinde flere medaljer i Paris, har indrømmet en "fejlbedømmelse" og sagt, at hun var "dybt skamfuld" over sine handlinger.

'Finansielle garantier'

Med ét OL på trapperne er Frankrig allerede på udkig efter endnu et OL, da Den Internationale Olympiske Komité har tildelt vinterlegene i 2030 til de franske alper.

IOC gav legene til Frankrig, men på betingelse af, at Paris stiller med de nødvendige økonomiske forpligtelser.

Frankrig er den eneste kandidat til at være vært for legene i 2030, men der har været tvivl om finansieringen, fordi der ikke er nogen regering på plads efter et resultatløst lynvalg.

Macron fortalte IOC-medlemmerne, at han ville bede Frankrigs næste premierminister om at give en økonomisk "garanti" for at være vært for legene.