Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Alexander-Arnolds skift til midtbanen er afgørende for Liverpools Champions League-chancer

Trent Alexander-Arnold er blevet flyttet længere ind af sin Liverpool-manager Jurgen Klopp
Trent Alexander-Arnold er blevet flyttet længere ind af sin Liverpool-manager Jurgen KloppReuters
Det har været en rutsjebanetur for Liverpool i denne sæson med mange højdepunkter og også lavpunkter.

Men nu hvor vi nærmer os sæsonens afslutning, er Jürgen Klopps mandskab endelig ved at finde en konsistent form og er i gang med et sent angreb på Champions League-pladserne, som på et tidspunkt så ud til at være langt uden for rækkevidde for dem.

The Reds er i øjeblikket ubesejrede i fem Premier League-kampe, og 2-2-kampen mod Arsenal på Anfield i begyndelsen af april var katalysatoren for formvendingen.

I det opgør på var Liverpool bagud 2-0 mod Premier League-lederne i løbet af 30 minutter. Klopps mandskab red dog den tidlige storm af og fik hurtigt fodfæste i kampen, hvor Trent Alexander-Arnold fik stadig større indflydelse, efterhånden som kampen skred frem.

Højrebacken startede kampen på sin sædvanlige position i Liverpools velkendte 4-3-3-system, men hans opførsel, især når Liverpool havde boldbesiddelse, adskilte sig markant fra det, vi tidligere havde set.

Mens han byggede spillet op, drev Alexander-Arnold ind på midtbanen i stedet for at holde en bred position. Dette dannede et dobbelt-pivot i midten af banen sammen med den centrale midtbanespiller Fabinho, som er en nøgleperson på den centrale midtbane. Samtidig ville venstrebacken Andy Robertson lægge sig ind sammen med Liverpools to centrale forsvarsspillere for at skabe en 3-2 form med fem Reds-spillere fri til at angribe fremadrettet.

Liverpools positionering mod Arsenal
Liverpools positionering mod ArsenalPL

Denne bevægelse var med til at få den engelske landsholdsspiller langt mere involveret i Liverpools opbygningsspil. Han sluttede kampen med at have registreret en assist og fire nøglepasninger; ingen spiller registrerede flere i kampen den dag.

Klopp anerkendte den taktiske justering efter kampen og udtalte: "I dag spillede Trent i opbygningen længere inde, så vi havde en dobbelt 6'er.

"Man skal selvfølgelig vænne sig til det. Jeg vil sige, at det er et stort skridt at gøre det i en kamp mod Arsenal. Det åbnede op for forskellige muligheder for os."

Efter at have spillet en afgørende rolle i at hjælpe Merseyside-klubben med at komme tilbage fra et 2-0-nederlag og at redde et point fra den kamp, blev fremgangsmåden gentaget en uge senere, da Alexander-Arnold leverede en masterclass mod Leeds United.

Trent Alexander-Arnolds heat map mod Leeds
Trent Alexander-Arnolds heat map mod LeedsFlashscore, Profimedia

I den kamp forsøgte han sig med 136 afleveringer, og han registrerede en succesrate på 91 %. Han bidrog også med to assists.

Brugen af Alexander-Arnold som en "inverteret wing-back" er ikke enestående, og der har været eksempler på det samme andre steder i Premier League i den seneste tid. Pep Guardiola har gjort det med blandt andre Joao Cancelo og senest med John Stones.

Citys catalanske træner brugte også Oleksandr Zinchenko på denne måde, da han spillede på Etihad, og Mikel Arteta har udnyttet ukraineren på lignende vis på Emirates siden dennes sommerskifte.

Alexander-Arnold besidder dog fremragende tekniske evner og et pasningsartilleri, der kan overgå de fleste, hvilket har gjort ham til en yderst farlig aktør i dette område af banen for Liverpool i løbet af de seneste uger.

Klopps mandskab har scoret 13 mål i løbet af de seneste fire kampe, og Alexander-Arnolds rolle i det kan klarlægges ved at kigge på hans underliggende tal.

I sine seneste fire Liverpool-optrædener har han registreret fem assists, det er to mere end han havde formået i sine 28 tidligere Premier League-kampe. Han har også samlet en forventet assist (xA) på 2,6 i denne periode - det er mere, end han samlede i sine ni ligakampe før det uafgjorte resultat mod Arsenal.

TAA mod West Ham
TAA mod West HamOpta by Stats Perform/Profimedia

Det er ikke kun Alexander-Arnold, der har nydt godt af dette seneste skifte, men også holdkammerat Mohamed Salah. Den dødbringende egypter, der ofte spiller foran fløjspilleren, har registreret 60+ berøringer i tre af Liverpools seneste fire kampe, mens han ikke havde overskredet 60 berøringer i nogen kamp før opgøret mod Arsenal.

Det er den ekstra fordel ved at Alexander-Arnold driver ind mere centralt. Det skaber mere plads til Salah på højre side til at forårsage ballade for modstanderen. Fire mål i hans seneste fire kampe plus 18 skud fremhæver, at han gør netop det.

Spørgsmålet om, hvorvidt Alexander-Arnold kunne konverteres til en midtbanespiller, har været løbende til debat på Anfield i et stykke tid nu. Det havde indtil for nylig kun været et teoretisk scenarie.

Men hans præstationer og effekten på dette Liverpool-hold ved at spille en sådan rolle i løbet af de seneste uger vil have givet Klopp masser af stof til eftertanke, især når klubben afvejer potentielle store investeringer i det område af banen til sommer.