Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Baskiske Athletic er det mest 'vertikale' hold i Europas fem største ligaer

Athletic Bilbao registrerede den højeste procentdel af højintensive løb per boldbesiddelse af de fem store ligaer.
Athletic Bilbao registrerede den højeste procentdel af højintensive løb per boldbesiddelse af de fem store ligaer.Profimedia
Data indsamlet af SkillCorner og præsenteret af CIES Football Observatory kaster lys over, hvilke fodboldklubber der er de mest vertikale og horisontale i deres angrebsstil i Europa.

CIES Football Observatory har analyseret angrebsstilen hos hold i 23 ligaer rundt om i verden baseret på data om hyppigheden af spillernes højintensive løb, som udelukkende er produceret af SkillCorner.

SkillCorners banebrydende sporingsteknologier bruger broadcast og taktisk video til at levere fysiske og kontekstuelle data fra mere end 60 fodboldligaer og konkurrencer over hele verden.

I forbindelse med analysen definerer SkillCorner et højintensivt løb (HIL) som et løb over 20 km/t i mindst 0,7 sekunder.

For hver liga, der blev analyseret, rangerede CIES Football Observatory klubber fra dem, hvis spillere præsterer mere HIL i boldbesiddelse end forventet - i forhold til minutter med boldbesiddelse - til dem, der præsterer mindre.

Analysen giver os mulighed for at vurdere, hvilke klubber der har tendens til at gå hurtigt fremad, eller mere vertikalt, når de er i boldbesiddelse, i forhold til dem, der har tendens til at bruge tid på at bygge mere horisontalt op.

Det skal selvfølgelig bemærkes, at hyppigheden af højintensive løb ikke er den eneste målestok for "vertikalitet" i fodbold. Frekvensen og/eller brugen af lange bolde er for eksempel et andet ofte anvendt mål. Men den følgende HIL-analyse kaster fascinerende lys over, hvordan forskellige klubber tilgår og bruger boldbesiddelse i Europas bedste ligaer.

Vertikalitet

Med hensyn til vertikalitet fører Athletic Bilbao fra LaLiga analysen af de fem store europæiske ligaer med 11 procent mere HIL end forventet (efter boldbesiddelsestid).

De er tæt fulgt af Lens (+10,1 procent) og Monaco (9,8 procent), Leeds United (9,6 procent) og Empoli (9,5 procen).

Med tilsvarende høje niveauer af HIL per boldbesiddelse viser Champions League-kvalifikanterne Newcastle United (+8,5 procent) og Borussia Dortmund (+6,0 procent), at det også er muligt at opnå resultater på højt niveau i Europas bedste ligaer med en mere vertikal angrebsstil.

Horisontalitet

I den anden ende af spektret er der klubber, der registrerer meget mindre HIL per boldbesiddelse (i deres ekstreme tilfælde, indikeret af en stor negativ procentdel af HIL sammenlignet med den forventede værdi).

Typisk er denne ende af data befolket af klubber, der dominerer deres liga og derfor ofte også boldbesiddelse. Hold som ukrainske Shakhtar Donetsk (-12,1 procet), Ligue 1-mestrene Paris Saint-Germain(-10,9 procent) eller Premier League-vinderne Manchester City(-8,2 procent) er, ikke overraskende, hold, der bruger mere tid på horisontal konstruktion end deres rivaler, delvist på grund af deres relative dominans af bolden.

Et mere uventet medlem af den horisontale kategori er Crystal Palace: De har den laveste frekvens af HIL per boldbesiddelse blandt de "fem store" europæiske ligaer med -16,3 procent af den forventede værdi.

Bundesliga Freiburg (-16 procent) og Premier League Brentford (-12 procent) fuldender de tre mindst vertikale hold i de "fem store" ligaer med hensyn til denne måling.

Crystal Palace er den
Crystal Palace er den Reuters

Førende i HIL-ligaerne

Storbritannien har længe haft et ry for hurtig, højintensiv fodbold, så det er ikke overraskende, at Premier League topper SkillCorners analyse af det højeste antal højintensive løb per minuts boldbesiddelse (0,923) af alle de analyserede ligaer.

Den skotske Premiership ligger på fjerdepladsen med 0,871 HILs per minut, mens den engelske Championship ligger på femtepladsen med en frekvens på 0,867.

Mere overraskende var frekvensen i den tjekkiske Premier League, som lå på andenpladsen af de analyserede ligaer med 0,889 HIL per minut. Den schweiziske Super League var den anden konkurrence i top fem i denne måling med 0,873.

Du kan læse rapporten fra CIES Football Observatory og se resultaterne i en interaktiv tabel her.

CIES Football Observatory er en forskningsgruppe under International Centre for Sports Studies (CIES), en uafhængig tænketank med base i Neuchatel (Schweiz). CIES Football Observatory har specialiseret sig i statistisk analyse af fodbold.