Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Brighton-chef om usædvanlig scouting, surrealistiske summer og Premier League

Hurzeler tilpasser sig godt til livet i Brighton
Hurzeler tilpasser sig godt til livet i BrightonGlyn KIRK / AFP
Brighton vakte opsigt i sommer, da de ansatte den 31-årige Fabian Hürzeler som ny manager, hvilket gjorde ham til den yngste cheftræner i Premier Leagues historie. Den tidligere Augsburg- og tjekkiske landsholdsspiller Jan Morávek talte med Hurzeler på vegne af Flashscore.

Tyskeren Fabian Hürzeler har ikke vist tegn på uerfarenhed trods sin unge alder, og hans Brighton-hold er ubesejret i de første fem kampe, herunder en 2-1-sejr over Manchester United og uafgjort ude mod titeludfordrerne Arsenal.

Hürzelers trænerkarriere begyndte i 2016 som spillende træner hos FC Pipinsried i den femtebedste tyske fodboldrække, hvor han sørgede for oprykning til fjerde division, og senere blev ansat som assistenttræner for Tysklands U18- og U20-hold.

Efter at Pipinsried rykkede ned igen, forlod den nu 31-årige træner klubben for at blive udnævnt til assistenttræner i FC St. Pauli i 2. Bundesliga - hvor han til sidst blev midlertidig og derefter permanent træner i 2022.

Hürzeler tog St. Pauli fra nedrykningskandidat til oprykker i løbet af to sæsoner, hvilket fik Brighton til at få øjnene op for den talentfulde træner.

Trods nogen tvivl besluttede Hürzeler sig hurtigt for at prøve sig selv af i Premier League.

"Jeg er en person, der følger min mavefornemmelse," fortæller han til Flashscore.

"Og for mig skal min mavefornemmelse altid være rigtig. Da Brighton ringede, sagde min mavefornemmelse relativt hurtigt: Gør det!"

"Men selvfølgelig, hvis man vejer de rationelle argumenter op mod hinanden, kunne det have været en 50-50-beslutning, om jeg skulle blive i St. Pauli. Men for mig er mavefornemmelsen altid meget vigtig, og på baggrund af den, besluttede jeg mig meget hurtigt for at tage dette skridt."

"På den ene side var jeg overbevist om, at jeg kunne gøre det sammen med mit hold. Jeg er en person, der ikke kan lide at blive i min komfortzone. Jeg kan godt lide at lede efter nye udfordringer og så tackle dem."

"Det kan være en ny kultur, et andet sprog eller bare et andet land. Det er min holdning til livet, altid at lære og tackle nye udfordringer."

Brightons seneste 10 kampe (inkl. venskabskampe)
Brightons seneste 10 kampe (inkl. venskabskampe)Flashscore

Efter at have erstattet Roberto De Zerbi i sommeren 2024 gik Hürzeler hurtigt i gang med at forme sit Brighton-hold i overensstemmelse med klubbens igangværende datadrevne politik.

The Seagulls er gået væk fra traditionel scouting og finder deres spillere over hele kloden baseret på data, før de kigger nærmere på deres personlighed og træffer en beslutning.

I løbet af de sidste par transfervinduer har Brighton hentet spillere som Julio Enciso, Simon Adingra og Kaoru Mitoma fra relativt uberørte markeder - noget Hürzeler har været imponeret over.

"Vi har en meget speciel scouting-teknik her i Brighton," siger han.

"Ejeren, Tony Bloom, scouter kun på baggrund af data. Det var vigtigt for os, at vi styrkede os selv på visse områder. Men også at have tillid til det hold, vi allerede havde."

"Ejeren Tony Bloom bruger data og en bestemt algoritme til at finde de spillere, han leder efter.

"Der bliver så arrangeret et Zoom-opkald eller et møde med den spiller, der har de data, han leder efter. Vi vil gerne lære hans karakter at kende, for han skal ikke kun passe ind på holdet rent fodboldmæssigt, men også som person."

Den transferpolitik er fortsat siden Hürzelers ankomst, og Brighton brugte angiveligt 1,4 milliarder kroner på transfers i løbet af sommeren.

The Seagulls har igen satset på unge spillere fra venstre side som Yankuba Minteh, Malick Yalcouye, Ibrahim Osman og Brajan Gruda, mens de også har suppleret med mere etablerede spillere i form af Georginio Rutter, Matt O'Riley og Mats Wieffer, selvom ingen af de nye spillere er ældre end 24 år.

På trods af at Hürzeler skal vænne sig til de store udgifter, har han et positivt syn på Brightons forretning og deres langsigtede plan for de unge tilføjelser til truppen.

"Man må se på, at de alle var meget unge spillere, som kom fra en anden liga," siger han.

"Premier League er den bedste liga i verden, og spillerne har brug for tid. Tid til at tilpasse sig og lære ligaen at kende."

"Det vil tage et stykke tid, før spillerne kan udnytte deres fulde potentiale på banen. Vi er nødt til at introducere dem langsomt, og jeg er glad for, at ejeren har foretaget disse transfers. Selvfølgelig er disse summer også surrealistiske for mig."

"Sammenlignet med St. Pauli er det noget helt andet. Men jeg er ikke en, der gemmer mig bag det eller lægger et kunstigt pres på mig selv, fordi vi har brugt så mange penge. Jeg er en person, som også har ambitioner, og som nok lægger mest pres på sig selv. Derfor lægger disse beløb ikke yderligere pres på mig."

Mens Brightons sommertransfers var rettet mod at rekruttere unge spillere, indeholder deres trup stadig masser af erfaring.

Lewis Dunk, James Milner og Danny Welbeck har tilsammen spillet over 1.000 Premier League-kampe, og de er faktisk alle tre ældre end Hürzeler selv.

Den slags dynamik er stort set uhørt i fodbold, men den har sine fordele, idet Hürzeler læner sig op ad de mere erfarne hoveder for at hjælpe sin ledelse af holdet.

Især kaptajn Dunk kender Brighton bedre end nogen anden efter at have tilbragt 14 år i klubben, og han har vist sig at være en værdifuld kilde til viden for den unge træner.

"Jeg er en person, der virkelig nyder at tale med spillerne, især lederne. Og han (Milner, Red.) er en af mine ledere, ligesom Lewis Dunk," indrømmer Hürzeler.

"Jeg prøver at tale meget med dem for at gøre brug af deres erfaring. Jeg er ikke en person, der siger, at jeg er perfekt og ved alt."

"Der er spillere her i klubben, det kan jeg også godt bedømme, som har opnået meget mere i deres karriere, end jeg har, og som kan hjælpe mig med deres erfaring."

"Jeg vil gerne inddrage dem og drage nytte af dem. Jeg vil gerne have et åbent forhold til dem, så jeg kan diskutere visse ting med dem. De er ekstremt vigtige for mig, ikke bare på banen, men også uden for banen."

Dunk er fast mand for Brighton
Dunk er fast mand for BrightonFlashscore

Efter en stærk start på sæsonen får Brighton brug for de erfarne spillere i en række hårde kampe i den kommende tid.

Sydkystklubben møder Chelsea, Tottenham, Newcastle, Liverpool og Manchester City i fem af de næste seks Premier League-kampe, og det er noget af en udfordring for Hürzeler og hans spillere - men tyskeren er ikke bekymret.

"Hver kamp i Premier League er en udfordring," siger han.

"Der er altid forskellige udfordringer. Selvfølgelig er der mange store navne. Men jeg tror ikke, vi behøver at gemme os for nogen af de store hold."

"Vi respekterer naturligvis alle modstandere. Men jeg tror, vi har potentialet til at slå den slags modstandere."