Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Flashback: Australiens topangriber der bombede fire mål ind mod Liverpool

Newcastle Uniteds Mark Viduka, til venstre, udfordrer Liverpools Daniel Agger under en fodboldkamp i Premier League i 2009.
Newcastle Uniteds Mark Viduka, til venstre, udfordrer Liverpools Daniel Agger under en fodboldkamp i Premier League i 2009.Paul Ellis/AFP/Flashscore
Mark Viduka er en af de største spillere, der har optrådt for Australiens Socceroos. I løbet af sin karriere scorede den 48-årige australier mål i de bedste europæiske turneringer, herunder Premier League og Champions League. Hans fodboldgener kommer fra Europa, og han er endda i familie med Luka Modrić.

Stolt af sine kroatiske rødder

Mark Viduka fejrer denne onsdag sin fødselsdag - han blev født 9. oktober 1975 i Melbourne, Australien. I en alder af 18 år, i 1993, startede Viduka sin professionelle karriere med at spille for Melbourne Knights, som indtil 1993-sæsonen var kendt som 'Melbourne Croatia.'

Hans forældre emigrerede til Australien i 1960'erne fra Kroatien, som dengang var en del af Jugoslavien. Den kroatiske diaspora i Australien er kæmpestor, og det anslås, at der bor mere end 250.000 kroater og deres efterkommere i Australien.

Melbourne Croatia-klubben fungerede også som en af udlandsforeningerne. Bortset fra det har Viduka fodbold i blodet. Hans far og hele hans familie i deres europæiske hjemland plejede også at spille.

En af Vidukas fætre er far til en anden berømt fodboldspiller - den berømte kroatiske landsholdsspiller og Ballon d'Or-vinder i 2018, Luka Modrić. Viduka og Modrić er altså i familie.

Vidukas fodboldskæbne så ud til at trække ham tilbage til sine rødder. I 1995 flyttede Viduka til Kroatien for at spille for Croatia Zagreb - nu Dinamo Zagreb, den samme klub, hvor Modrić begyndte sin karriere. Han tilbragte tre en halv sæson i klubben og hjalp dem med at vinde tre dobbelte mesterskaber i træk mellem 1996 og 1998.

Men også en loyal australier

På det tidspunkt var Viduka allerede australsk landsholdsspiller. Han blev indkaldt til Socceroos kort efter at have startet sin karriere som Melbourne Knights-spiller.

Takket være hans flotte præstationer i Kroatien og hans rødder, forsøgte selv præsidenten i Balkan-landet at overbevise ham om at skifte nationalitet.

Viduka var stadig berettiget til at spille for Kroatien, men han afslog tilbuddet og insisterede på, at han altid kun ville repræsentere Australien, det land, hvor han var født og opvokset.

Mark Viduka er blevet en af de bedste australske fodboldspillere nogensinde. Han var endda anfører for Socceroos. Efter sin karriere blev han optaget i Sport Australia Hall of Fame. I alt spillede Mark Viduka 43 kampe for Australien og scorede 11 mål. Men han scorede endnu flere mål, mens han spillede på de britiske øer.

Celtic og Premier League

I 1998 blev Mark Viduka købt af Celtic. I løbet af to sæsoner i Skotland scorede han 35 mål i 48 kampe, hvilket gik forud for hans skifte til Premier League.

I sommeren 2000 blev Viduka købt af Leeds United. I den foregående sæson, 1999-2000, var Leeds blevet nummer tre i Premier League og havde kvalificeret sig til Champions League 2000-2001.

I Leeds var det forventet, at Viduka skulle spille i angrebet sammen med den foregående sæsons topscorer Michael Bridges og den australske holdkammerat Harry Kewell, men skader til de to gjorde, at han dannede makkerpar med en anden stor angriber, Alan Smith.

I sin første sæson i Leeds scorede Viduka 22 mål, herunder alle fire i en mindeværdig 4-3-sejr over Liverpool. De fire mål, Viduka scorede i Champions League den sæson, gør ham stadig til den mest scorende australier i historien om den mest prestigefyldte klubturnering i verden.

I den spektakulære sæson nåede Leeds endda semifinalen i Champions League, hvor de tabte til Valencia, og sluttede på fjerdepladsen i Premier League.

Takket være holdets exceptionelle præstationer og hans personlige præstationer blev Viduka genstand for interesse fra flere berømte klubber. Én af dem var AC Milan, som Viduka var fan af som barn, men skiftet blev i sidste ende ikke til noget. Der var angiveligt også frierier fra Sir Alex Ferguson og Manchester United, men Mark Viduka besluttede sig for ikke at slutte sig til en af Leeds' værste rivaler.

Australiens bedste målscorer

Viduka tilbragte fire sæsoner i Leeds-trøjen. I 2004, da Yorkshire-holdet rykkede ned, skiftede Viduka til Middlesbrough. I 2007 flyttede han endnu længere nordpå til Newcastle United. Han spillede to år for The Magpies.

I løbet af ni sæsoner i trøjen på tre forskellige hold spillede Mark Viduka i alt 240 kampe i Premier League, hvor han scorede 92 mål.

Han er Australiens topscorer i den bedste engelske række. Hans rekord overgår langt førnævnte Kewell, med 57 mål for Leeds og Liverpool, og Tim Cahills 56 mål for Everton.

Når det gælder antallet af kampe fra start, er den bedste australier i Premier Leagues historie dog målmanden Mark Schwarzer med 514 kampe, som han spillede for Middlesbrough, Fulham, Chelsea og Leicester.

En kaffebar i Kroatien

På grund af sin størrelse og sin fysiske stil fik Viduka tilnavnet 'V-Bomber' eller 'Big Dukes.'

Under sit ophold i Kroatien i midten af 1990'erne mødte han sin kone Ivana. De har tre sønner sammen: Joseph, født 2002, Lucas, født 2006, og Oliver, født 2008.

Mark Viduka bor i dag i Zagreb, hvor han ejer en kaffebar og nyder at lave kaffe sammen med sin kone.