Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Flashback: Den imponerende, men skadesplagede karriere for Ballon d'Or-vinderen Michael Owen

Michael Owen var en gigantisk stjerne for Liverpool
Michael Owen var en gigantisk stjerne for LiverpoolFlashscore / Odd Andersen / AFP
Liverpool, Real Madrid, Newcastle United, Manchester United og Stoke City. Dette er en liste over alle de klubber, som Michael Owen har spillet for. Den hurtige angribers afgangsdans fandt sted i Stoke City, hvor Owen skrev under på en etårig kontrakt med midterholdet den 4. september for 12 år siden, i 2012.

I slutningen af 2012/13-sæsonen med Premier League-klubben indstillede derpå Owen sin store karriere.

Lad os se på nogle af højde- og lavpunkterne for en af engelsk fodbolds mest effektive angribere.

Wonderboy

Michael Owen blev født den 14. december 1979 i Chester i det nordvestlige England som det fjerde barn af sine forældre. Hans far, Terry Owen, var selv tidligere professionel fodboldspiller, hvis mest berømte periode var i Everton. Derfor var Michael Everton-fan fra barnsben.

Han begyndte at spille fodbold i en alder af syv år, og allerede som 10-årig fulgte nogle af Englands førende klubspejdere med i hans udvikling. Klubber som Arsenal, Chelsea og Manchester United blev interesseret i ham.

Han og hans forældre valgte dog Liverpool, da The Reds garanterede, at der blev lagt vægt på hans uddannelse. Owen fortsatte derfor sine studier på gymnasiet, og Liverpool overtalte ham også til at deltage i Football Association's School of Excellence i Lilleshall som 14-årig.

Owen begyndte at spille for engelske hold fra U15 og opefter og slog flere scoringsrekorder. Han udmærkede sig også på Liverpools akademi. I hele denne periode gennemførte Owen sine studier med imponerende resultater.

På trods af den akademiske succes var det hans skæbne at blive professionel fodboldspiller. Han underskrev sin første professionelle kontrakt fire måneder senere på sin syttende fødselsdag i december 1996.

Ballon d'Or

Owen fik sin førsteholdsdebut for The Reds i maj 1997 i en kamp mod Wimbledon, hvor han kom ind som indskifter og straks scorede.

Owen erstattede den skadede Robbie Fowler som Liverpools førsteangriber i 1997/98, og med 18 ligamål blev han Premier Leagues topscorer og blev kåret til årets bedste unge spiller.

Som følge heraf blev Owen også indkaldt til landsholdet. Han var Englands bedste spiller ved VM 1998 i Frankrig og blev berømt over hele verden, især efter sit mål mod Argentina.

Owen beviste konstant sit ry som skarpretter på trods af, at han led af en tilbagevendende haseskade. I 2001 vandt Liverpool en pokaltrippel bestående af UEFA Cup, FA Cup (hvor Owen scorede to sene mål i finalen) samt League Cup, og Owen modtog efterfølgende Ballon d'Or.

I 2003 blev Owen i en alder af 23 år og 134 dage den yngste spiller, der har scoret 100 mål i Premier League (ikke engang Erling Haaland kan overgå ham, da han allerede er 24 år).

En af de galaktiske spillere

Owen scorede i alt 158 mål i 297 kampe for Liverpool mellem 1997 og 2004. Det var på det tidspunkt, han begyndte at længtes efter en ny udfordring og fulgte opfordringen fra de spanske giganter Real Madrid.

Men i et nyt land og i en æra med de såkaldte Galacticos fra Real Madrid blev han for det meste kun brugt som indskifter.

Owen scorede 13 mål i LaLiga, før han vendte tilbage til England i den følgende sæson, hvor han skiftede til Newcastle United, efter at Real havde afvist et bud fra hans tidligere klub Liverpool. 

Owens skade som juridisk tvist

Sæsonen 2005/2006 skulle være en genstart for Owen, så han kunne komme i form til VM i 2006. Planen fungerede perfekt i begyndelsen, og i december 2005 kronede Owen sine gode præstationer i begyndelsen af sæsonen med et hattrick mod West Ham United.

Kampen blev spillet på udebane i London, og Owen opnåede det perfekte hattrick med mål scoret med højre fod, venstre fod og hovedet. Han assisterede endda Shearer ved det fjerde mål, da Newcastle vandt 4-2.

Endnu en tur til London var dog en ærgerlig omgang for Owen. I nytårskampen mod Tottenham pådrog han sig nemlig en alvorlig skade. Diagnosen var en brækket mellemfodsknogle i foden, og han måtte opereres.

Det var forventet, at han ville være tilbage på banen i slutningen af marts 2006, men det tog lidt længere tid for englænderens ben at hele. Han vendte endelig tilbage i slutningen af april, men efter kampen mod Birmingham City sagde Owen, at han ikke var "100 % tilfreds" med sin fod.

Han sprang sæsonens sidste ligakamp over og sluttede sæsonen med kun 11 kampe og syv mål. Ikke desto mindre blev Owen en del af Englands startopstilling ved VM.

Owen bliver behandlet på banen efter en slem knæskade ved VM i 2006.
Owen bliver behandlet på banen efter en slem knæskade ved VM i 2006.JOERG KOCH / ddp images via AFP

I den tredje gruppekamp mod Sverige pådrog Owen sig endnu en skade tidligt i kampen. Diagnosen var endnu værre denne gang: et overrevet forreste korsbånd i knæet.

Han var ude med den skade i næsten et år og kom først på banen i april 2007. Den alvorlige skade, som Owen pådrog sig ved VM, satte gang i den såkaldte "klub versus land"-strid i England.

Newcastle United krævede kompensation fra det engelske fodboldforbund og FIFA. Klubben ønskede, at både FA og FIFA skulle dække Owens løn og lægebehandling for en skade, han havde pådraget sig i international tjeneste.

I henhold til de eksisterende forsikringsordninger mellem klub og land skulle FA og FIFA betale 50.000 pund af Owens ugentlige løn på 110.000 pund, siden han pådrog sig skaden, i alt cirka 2 millioner pund for den tid, han ikke havde været i stand til at spille.

Senere, i 2009, skiftede Owen fra Newcastle United til en anden storklub. Han skrev kontroversielt nok kontrakt med Liverpools ærkerivaler, Manchester United. Men på grund af endnu flere vedvarende skadesproblemer spillede han ikke mange kampe for De Røde Djævle i løbet af sine tre sæsoner i Manchester.

Owens sidste optræden kom i 2012/13-sæsonen i Stoke City, hvor han også scorede sit 150. og sidste mål i Premier League.